ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ “ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ” - Το μεγαλύτερο ξεπούλημα

Η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, οι ΔΕΚΟ στις Συγκοινωνίες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η ΕΑΣ, το αεροδρόμιο στα Σπάτα, ανάμεσα σε άλλα, μπαίνουν στο στόχαστρο ενός σχεδίου που μέσα σε τέσσερα χρόνια βάζει πλώρη να ξεπουλήσει ό, τι δεν ξεπούλησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990 έως τώρα. «Το νέο πρότυπο που χρειαζόμαστε σήμερα σημαίνει στροφή από τον κρατισμό στον ανταγωνισμό και στην επιχειρηματική πρωτοβουλία», δήλωσε την περασμένη Κυριακή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Προβόπουλος.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ήδη στη Βουλή έχει κατατεθεί νομοσχέδιο, που με τις διατάξεις και τα άρθρα του: Προχωράει στην διάλυση και ιδιωτικοποίηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Δημιουργεί «Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας» με στόχο την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Εισάγει νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΚΟ με στόχο «περιορισμό του λειτουργικού τους κόστους», σφιχτό έλεγχο της «μισθολογικής πολιτικής» και των προσλήψεων στις ΔΕΚΟ καθώς και «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας τους. Νομοθετεί το τέταρτο πακέτο μέτρων στήριξης των τραπεζών με ακόμα 30 δις και «αναμορφώνει» τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Να απλωθεί παντού

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση το δρόμο δείχνουν οι εργαζόμενοι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που από τη Δευτέρα πραγματοποιούν κατάληψη στο κτήριο της Ακαδημίας. Όμως αυτό το παράδειγμα πρέπει να απλωθεί παντού. Οι ηγεσίες σε μια σειρά από Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, ιδιαίτερα στις ΔΕΚΟ που θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις επερχόμενες αποκρατικοποιήσεις, έχουν τεράστια ευθύνη για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για αναμονή και στρουθοκαμηλισμούς. Τι ακριβώς περιμένουν για να βγούνε σε κινητοποιήσεις; Ποιος θα είναι πρώτος στη σειρά; Υπάρχουν ακόμα αυταπάτες ότι μπορεί κανείς να εξασφαλίσει «ευνοϊκούς όρους» για να σώσει το «δικό του κομμάτι»; Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ακόμα στην παραπλανητική καλλιέργεια ψευδαισθήσεων για «εξασφάλιση» των εργαζομένων;

Η απάντηση στις επιθέσεις τρόικας-κυβέρνησης ΓΑΠ και καπιταλιστών θα πρέπει να είναι συντονισμός των ομοσπονδιών και των συνδικάτων σε κοινή απεργία, όλων μαζί τώρα, μέχρι την ανατροπή αυτών των επιθέσεων και της κυβέρνησης που αγκαλιά με την τρόικα και τους τραπεζίτες είναι έτοιμοι να διαλύσουν τα πάντα. Το καλοκαίρι, η απειλή απεργίας εκ μέρους της ΓΕΝΟΠ ενάντια στην πώληση του 40% των Μονάδων Παραγωγής Ενέργειας της ΔΕΗ, έφτασε για να κάνει πίσω η κυβέρνηση μερικούς μήνες, αλλά τώρα ξανάρχονται. Μια συντονισμένη σκληρή απεργία στις ΔΕΚΟ σήμερα, μπορεί μέσα σε λίγες μέρες να στείλει στα τσακίδια όλα αυτά τα σχέδια μαζί με τους εμπνευστές τους.