Κατάληψη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Tο πρωί της ίδιας μέρας πραγματοποίησαν μαζική έκτακτη γενική συνέλευση μέσα στο κτήριο που αποφάσισε ότι «απορρίπτει ως απαράδεκτο το σχέδιο νόμου» και «εκφράζει την αντίθεση στα σχέδια της κυβέρνησης με κλείσιμο των Καταστημάτων του επ’ αόριστον για την αποτροπή της ψήφισης του νομοσχεδίου». Την ίδια ώρα, πορεία εκατοντάδων συμβασιούχων του Δήμου Αθήνας που έχουν καταλάβει εδώ και μέρες το Δημαρχείο, κατευθύνθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να εκδηλώσει τη συμπαράστασή τους στην κατάληψη εκεί, με συνθήματα αλληλεγγύης και κοινού αγώνα.

«Η συνέλευση ήταν μαζικότατη, είχαν έλθει και συνάδελφοι από τα παραρτήματα και όλος ο κόσμος ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει η κατάληψη», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαριάννα Θεοδωράκη, εργαζόμενη στο Τ.Π. κ. Δ. «Στην ψηφοφορία που ακολούθησε στην κάλπη βρέθηκαν μόνο 16 όχι στην κατάληψη και όλοι οι υπόλοιποι, 260-280 συνάδελφοι ψήφισαν υπέρ. Αποφασίστηκε να κρατήσουμε την κατάληψη, ενώ θα προχωρήσουμε σε νέα συνέλευση μια από τις επόμενες μέρες. Εχουμε χωριστεί σε βάρδιες περιφρούρησης της κατάληψης. Η παρουσία των συμβασιούχων του Δήμου της Αθήνας που ήρθαν για συμπαράσταση αντιμετωπίστηκε πολύ θετικά από τους συναδέλφους. Υπάρχει διάθεση για αγώνα, οι συνάδελφοι θέλουν να πάρει η κυβέρνηση πίσω το νομοσχέδιο – δεν πρέπει να πιστέψουμε σε ευχολόγια και υποσχέσεις που θα μας δώσουν. Ημουν στην Ολυμπιακή, πριν τη διαλύσουν, δεν σεβάστηκαν ολόκληρο νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν, βρεθήκαμε στην ανεργία, δώσαμε μάχη να ξαναπιάσουμε δουλειά – και ακόμα υπάρχουν 150 συνάδελφοι που είναι στην ανεργία».

Με το νομοσχέδιο προωθείται, καταρχήν, ο διαχωρισμός του τομέα των τραπεζικών εργασιών, των καταθέσεων δηλαδή και των στεγαστικών δανείων του Τ. Π. κ Δ., με σκοπό τη γρήγορη ιδιωτικοποίησή του. «Ετσι παύει η χορήγηση στεγαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους προς τους δημόσιους υπάλληλους, αλλάζει το επιτόκιο και οι όροι των καταθέσεων, αφού όπως σε κάθε εμπορική τράπεζα ισχύουν οι ‘κανόνες της ελεύθερης αγοράς’», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ταυτόχρονα προωθείται η μερική ιδιωτικοποίηση των παρακαταθηκών, αφού προβλέπεται η παραλαβή τους και από τις τράπεζες, έναντι προμήθειας με συμβάσεις ανάθεσης, για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Και βέβαια απειλούνται οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του ταμείου.

“Προίκα”

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων «ουδέποτε επιχορηγήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπήρξε πάντα υγιής και κερδοφόρος οργανισμός και κάθε χρόνο εισφέρει το σύνολο των κερδών του στο Δημόσιο», συνεχίζει η ανακοίνωσή. «Σήμερα το χαρτοφυλάκιο των δανείων του σε 200.000 δημ. υπαλλήλους ανέρχεται σε 5,3 δις ευρώ, οι καταθέσεις του σε 3,5 δις ευρώ, οι παρακαταθήκες σε 1,9 δις, τα αποθεματικά του σε 700 εκατομμύρια και τα κέρδη του το 2009 σε 160 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτήν ακριβώς την ‘προίκα’ προσφέρει τώρα πλουσιοπάροχα η κυβέρνηση στους τραπεζίτες. Εκτός από το πακέτο των 103 δις ευρώ με το οποίο ενισχύθηκαν οι τράπεζες από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα – όσο δηλαδή και το δάνειο της τρόικας – θέλουν τώρα να αρπάξουν ό, τι υγιές και κερδοφόρο έχει απομείνει στο δημόσιο. Κυβέρνηση, τρόικα, τραπεζίτες επιβάλλουν: τα κέρδη δικά τους, οι ζημιές δικές μας».

Είναι θλιβερό να υποστηρίζει η κυβέρνηση ΓΑΠ ότι η ιδιωτικοποίηση του Τ.Π. κ. Δ. γίνεται με «στόχο την εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο» γιατί τάχα η επιδότηση των υπηρεσιών του Τ.Π. κ. Δ προωθεί τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» όταν έχουν χαρίσει τόσα δις στις τράπεζες! Και τώρα θέλουν να τους χαρίσουν και το Τ. Π. κ. Δ.

«Καλούμε όλους εσάς που εμπιστευτήκατε σε περίοδο κρίσης για τις αποταμιεύσεις σας αυτόν τον οργανισμό, ως ελεγχόμενο από το Δημόσιο, τους δημ. Υπαλλήλους που είτε δανειοδοτήθηκαν είτε πρόκειται να δανειοδοτηθούν, τους εκπρόσωπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τα σχέδια διάλυσης και να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας», καταλήγει η ανακοίνωση.