Εκπαίδευση και Νεολαία
ΕΚΠΑ: Όχι σε συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποίηση

Στις 11/9 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στην Σύγκλητο του ΕΚΠΑ και έπειτα από παρέμβαση των σχημάτων ΕΑΑΚ μάθαμε την ημερήσια διάταξη. 

Μετά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Πειραιά και τη μετατροπή τους σε “Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής”, η κυβέρνηση προωθεί επιθετικά την απορρόφηση διαφόρων ΤΕΙ, περιφερειακών και μη, από κεντρικά πανεπιστημιακά Ιδρύματα. 

Η δημιουργία της επιτροπής ΕΥΡΙΠΟΣ έχει στόχο την εφαρμογή του νέου σχεδίου απορρόφησης των ΤΕΙ Χαλκίδας από το ΕΚΠΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται: συρρίκνωση τμημάτων, λιγότερες θέσεις εισακτέων αλλά και προσωπικού καθώς και τη μετατροπή του ΕΚΠΑ από πανεπιστημιακό ίδρυμα σε μια επικερδέστατη επιχείρηση (δίδακτρα μεταπτυχιακών αλλά και προπτυχιακών προγραμμάτων, πρόγραμμα "ΠΡΟΧΩΡΩ" για τα ξενόγλωσσα τμήματα, αφαίρεση διδακτικής επάρκειας κλπ.). 

Συνεργασία

Επίσης η πρωτοφανής συνεργασία του ΕΚΠΑ και προσφάτως του ΑΠΘ με το Υπουργείο Άμυνας, με πλαίσιο δωρεάν έρευνας και εκμετάλλευσης των φοιτητών από τις ένοπλες δυνάμεις και το ΝΑΤΟ, ενισχύει την πολιτική της υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας και την ενίσχυση του προϋπολογισμού των ενόπλων δυνάμεων. 

Την ίδια μέρα καλέσαμε κινητοποίηση στη κοσμητεία της Φιλοσοφικής με αίτημα να διευρυνθεί το ωράριο των βιβλιοθηκών και των αναγνωστηρίων καθώς λόγω της μεταφοράς τους στο νέο κτίριο οι φοιτητές έχουν πρόσβαση μόνο για 2 ώρες την ημέρα, βιβλία δεν επιτρέπεται να δανειστούν και η εργολαβία καθυστερεί το έργο μαζί με τις πτυχιακές των φοιτητών.

Άγγελος Διονυσακόπουλος
ΣΕΚ Φιλοσοφικής