Τι επιτέλους περιμένουν τα συνδικάτα;

Η κυβέρνηση θα αναλάβει μόνη της την ευθύνη να εκτεθεί στις 15 Απριλίου, ημερομηνία στην οποία θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα. Από την μια παρουσιάζοντας το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων με το οποίο επιδιώκει να «εξοικονομήσει» 50 δις ευρώ μέχρι το 2015. Και από την άλλη, προωθώντας νέο σκληρό χτύπημα στις δημόσιες δαπάνες ανεβάζοντας το συνολικό κόστος των περικοπών στα 50,5 δις για την πενταετία 2010-15. Το τσεκούρεμα προβλέπει νέα δραστική μείωση των μισθών στο δημόσιο μέσα από το «ενιαίο μισθολόγιο», περαιτέρω πάγωμα των προσλήψεων, επίσπευση καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών σε όλο το Δημόσιο, περικοπή προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων και νέα δραστική μείωση των αποδοχών στις ΔΕΚΟ.

Συλλαλητήρια ΑΔΕΔΥ

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, σε συνεδρίαση της με τις Ομοσπονδίες του Δημοσίου τη Δευτέρα 4/4, η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε τα εξής: Να συμμετάσχει στην συγκέντρωση και πορεία που έχει αποφασίσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ για το Σάββατο 9 Απρίλη στην πλ. Καραϊσκάκη. Να καλέσει απογευματινό συλλαλητήριο στις 13 Απρίλη, μετά από πρόταση του συντονισμού των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και της ΟΕΝΓΕ. Και να προχωρήσει σε πολύμορφες δράσης στις 14-15 Απρίλη.

Οσο για τη ΓΣΕΕ, τη Δευτέρα 4/4, με τους εκπρόσωπους της τρόικας να βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Αθήνα, καλούσε τους εργαζόμενους σε ευρωδιαδήλωση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, στις 9 Απρίλη στη Βουδαπέστη. Εχει ορίσει συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής στις 15 Απρίλη για να αποφασίσει απεργία κάπου στο πρώτο 15θήμερο... του Μάη.

Οι συμβολικές κινητοποιήσεις είναι πολύ πίσω όχι μόνο σε σχέση με την ένταση των επιθέσεων. Είναι πίσω σε σχέση με την οργή και τη διάθεση για αγώνα που επικρατεί σε όλους τους χώρους. Αν κυβέρνηση και τρόικα περιμένουν τις 15 Απρίλη για να ανακοινώσουν τα προαποφασισμένα μέτρα, το εργατικό κίνημα δεν έχει απολύτως κανένα λόγο για να κάνει το ίδιο. Με αποφάσεις για απεργίες και καταλήψεις σε Ομοσπονδίες και συνδικάτα να αναγκάσουμε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν τώρα σε γενική πανεργατική απεργία-αφετηρία κλιμάκωσης και όχι να τη μεταθέτουν για μετά το Πάσχα, όταν θα μπαίνουν προς ψήφιση τα νέα μέτρα στη Βουλή.