Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί: Κινητοποιήσεις 18/9

Στο Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα και τον Πειραιά συνεχίστηκαν την Τρίτη 18 Σεπτέμβρη οι κινητοποιήσεις για τα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Το δυνατό αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό μήνυμα που δόθηκε το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη με το συλλαλητήριο στη Βουλή και τη συναυλία στο Σύνταγμα, μεταφέρθηκε στις γειτονιές του αντιφασίστα μουσικού δονώντας τις με τα συνθήματα που απαιτούσαν ισόβια καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, κλείσιμο των γραφείων-ορμητηρίων τους στον Πειραιά και παντού, τέλος στην ασυλία τους από την αστυνομία και στην προβολή τους από τα ΜΜΕ.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες ξεκίνησαν από το μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και έφτασαν στο κέντρο του Πειραιά έξω από τα γραφεία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία για άλλη μια φορά προστάτευαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Επικεφαλής της πορείας ήταν οι γονείς του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης και Μάγδα, και ακολουθούσε πλήθος πανό κινήσεων και συλλογικοτήτων. 

«Ποτέ ξανά φασισμός», «Όλοι μαζί να σβήσουν οι ναζί», «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» και «Ισόβια στους φονιάδες του Παύλου Φύσσα» ήταν κάποια από τα αντιφασιστικά συνθήματα στα μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ, του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαζί με τα αντιρατσιστικά όπως «Πες το δυνατά, πες το καθαρά, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά».

Τα χειροκροτήματα, οι υψωμένες γροθιές, τα χαμόγελα του κόσμου από τα μαγαζιά, τα μπαλκόνια και τα πεζοδρόμια συνόδεψαν τους διαδηλωτές σε όλη τη διαδρομή τους. Εκατοντάδες πήραν τις προκηρύξεις της ΚΕΕΡΦΑ που καλούσε στην Διεθνή Αντιρατσιστική-Αντιφασιστική Συνάντηση στις 13 Οκτώβρη στο Ρουφ, δεκάδες αγόρασαν την Εργατική Αλληλεγγύη που καλούσε σε έναν μαζικό αντιφασιστικό Σεπτέμβρη.

Την ίδια ώρα αντιφασιστικά συλλαλητήρια γίνονταν σε πολλές ακόμα μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Χανιά, τα Γιάννενα, το Βόλο, τη Μυτιλήνη, την Καλαμάτα, το Αγρίνιο κα, δείχνοντας ότι η επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα παραμένει ένας από τους κεντρικούς σταθμούς του αντιφασιστικού κινήματος και κινητοποιεί χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους που θέλουν να τσακίσουν τους φασίστες.

“Μαζική, ενωτική και με παλμό η διαδήλωση της περασμένης Τρίτης στη Θεσσαλονίκη, στα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα”, μας είπε ο Ευκλείδης, “Στην πορεία που ξεκίνησε από την Καμάρα, συμμετείχαν με πανό φοιτητικοί σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ και όλες οι οργανώσεις της αριστεράς στην πόλη μαζί με συλλογικότητες αναρχικών. Αφού βάδισε μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά συνθήματα, κινήθηκε προς τα γραφεία της ΧΑ στην πόλη, απαιτώντας για μία ακόμα φορά να κλείσουν τα ορμητήρια των δολοφόνων. Η πορεία κατέληξε τελικά στο άγαλμα Βενιζέλου”.

“Μαχητική και μαζική ήταν η πορεία στην Πάτρα”, μας είπε ο Νεκτάριος, “Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου και βάδισαν φωνάζοντας αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά συνθήματα στους δρόμους της πόλης. Με πανό συμμετείχαν η ΚΕΕΡΦΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ”.

“Μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας είχε η πορεία στα Γιάννενα”, μας είπε η Αρετή, “Ανάμεσα στα πανό ήταν του Συλλόγου Εστιακών Δουρούτης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με πολύ κόσμο. Συγκεντρωθήκαμε στη Νομαρχία και περάσαμε από όλη την αγορά πριν καταλήξουμε πάλι πίσω. Ήταν μια πολύ δυναμική διαδήλωση”.