Εργατικό κίνημα
Κύπρος: Πετυχημένη η απεργία των εκπαιδευτικών

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη 48ωρη απεργία που πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα στις 18 και 19 Σεπτέμβρη. Το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 95% παρά το ότι η κυβέρνηση έστησε ένα απεργοσπαστικό μηχανισμό που ήταν πολύ βολικός για όποιον δεν ήθελε να απεργήσει. Δεν χρειάζονταν να κάνει κανείς τίποτα, απλώς να συμπληρώσει ένα έντυπο ότι δεν απεργεί να κάτσει στο σπίτι του και θα πληρώνονταν το μισθό. 

Παρόλα αυτά και παρά το ότι δεν οργανώθηκε κανένα συλλαλητήριο ή άλλη κεντρική συγκέντρωση η συμμετοχή στην απεργία ήταν σχεδόν καθολική. Την δεύτερη μέρα μάλιστα με πρωτοβουλίες από τη βάση οργανώθηκαν συγκεντρώσεις έξω από σχολεία και μοίρασμα φυλλαδίων. 

Η κυβέρνηση προσπαθεί με μια τεράστια εκστρατεία απαξίωσης, με ψέμματα και συκοφαντίες, να σπάσει το ηθικό των εκπαιδευτικών, ενώ προσπαθεί με κάποιες παροχές προς κάποια τμήματά τους να διασπάσει το μέτωπο των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Για την ώρα ούτε το ένα, ούτε το άλλο φαίνεται να καταφέρνει. Διάφοροι καλοθελητές που προσπαθούν να σώσουν τα μούτρα της κυβέρνησης φέρνουν προτάσεις την μια πίσω από την άλλη με νέες υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης από τις αρχικές της θέσεις δεν φαίνεται να τους πείθει. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να αποσυρθούν οι αποφάσεις που πήρε αυθαίρετα και μονομερώς η κυβέρνηση παραβιάζοντας τις συλλογικές συμβάσεις και μετά να αρχίσει ο διάλογος για τα προβλήματα της Παιδείας. 

Έχουν απόλυτο δίκαιο, αφού αν δεν πληρώσει για το ατόπημα της να παραβιάζει τα συμφωνηθέντα, γιατί να μην παραβιάσει και όποια άλλη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν μέσα από το διάλογο. Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ξεκαθαρίσει αν «η κρίση θα ομαλοποιηθεί ή θα ενταθεί» όπως είπε και ο πρόεδρος του συνδικάτου των δασκάλων. Η κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί να σώσει το γόητρο της και να μην υποχωρεί. Παρά το ότι, πολλά απ όσα έκοψε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4 Ιούλη, που πυροδότησε την κρίση, τα επέστρεψε στους εκπαιδευτικούς δεν θέλει να δείξει ότι αποσύρει την αρχική της απόφαση.

Οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων από την άλλη παρά το ότι έχουν την ολοκληρωτική στήριξη της βάσης, και έχουν κερδίσει την συμπαράσταση των μαθητών αλλά και την πλειοψηφία των γονιών, δείχνουν διστακτικές να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. 

Η διάθεση μέσα στη βάση παρά την σύγχυση και την απογοήτευση που έφεραν τα πήγαινε - έλα των ηγεσιών τους στο προεδρικό και τις διάφορες μεσολαβητικές προτάσεις, συνεχίζει να είναι αγωνιστική. Αυτή η διάθεση είναι που κρατά τις ηγεσίες να μην υποχωρήσουν ή διασπαστούν. Τις επόμενες μέρες θα φανεί αν οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων θα συνεχίσουν στο δρόμο που άνοιξαν με τις μεγαλειώδεις πορείες και θα γράψουν ιστορία ή αν θα τις γράψει η ιστορία σαν αυτές που πρόδωσαν το μεγαλύτερο κίνημα των τελευταίων χρόνων.