Εργατικό κίνημα
Μεγάλη η απεργία στο “Βοήθεια στο Σπίτι”

2/10, Απεργοί του “Βοήθεια στο Σπίτι” διαδηλώνουν στην Αθήνα

“Το Βοήθεια είναι εδώ ενωμένο δυνατό”, ακούστηκε για άλλη μια φορά από χιλιάδες γυναίκες, ως επί το πλείστον, που διαδήλωσαν στη μεγαλύτερη πανελλαδική κινητοποίηση που οργάνωσαν εδώ και πολλά χρόνια τα σωματεία και οι εργαζόμενοι στα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι (ΒσΣ).

Πάνω από 15 χρόνια 3.000 και πλέον εργαζόμενοι στο ΒσΣ βρίσκονται όμηροι των παρατάσεων που δίνουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που θέλουν να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες των κοινωνικών υπηρεσιών στους δήμους χωρίς να κάνουν μόνιμες προσλήψεις. Η κινητοποίηση οργανώθηκε μετά την ανακοίνωση από πλευράς κυβέρνησης πως θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη 3.000 θέσεων, απολύοντας στην ουσία τις εργαζόμενες που εδώ και 15 χρόνια εργάζονται στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων. 

Από νωρίς το πρωί στο Σύνταγμα άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι εργαζόμενοι από την Κρήτη και τα νησιά ενώ λίγο αργότερα έφθασαν τα πούλμαν από τη Βόρεια Ελλάδα, την Στερεά, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο. 

Όταν ξεκίναγε η συγκέντρωση το πάνω μέρος της πλατείας είχε πλημμυρίσει από τις χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενους που φορώντας μαύρα ήθελαν να στείλουν μήνυμα οργής και αγανάκτησης. “Είμαστε οργισμένοι και αποφασισμένοι”, ήταν ένα από τα συνθήματα ενώ σε ένα άλλο ξεκαθάριζαν πως “Τσίπρα και Χαρίση ακούστε το καλά, ετούτη η προκήρυξη θα μείνει στα χαρτιά”.

“Στο σωματείο μου είμαστε 217 εργαζόμενες που κινδυνεύουμε κατά 80% να πεταχτούμε απέξω. Ήρθαμε εδώ διεκδικώντας για άλλη μια φορά τις μόνιμες θέσεις εργασίας μας. Έχουμε προσληφθεί όλες με διαδικασίες ΑΣΕΠ πριν 16 χρόνια και τώρα ουσιαστικά μας πετάνε έξω. Θέλουμε άμεσα νομοθετική ρύθμιση εδώ και τώρα και μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου”, ανέφερε η Σοφία Κεμεντζετζίδη από το νομό Δράμας και το ΔΣ των εργαζόμενων στο Σωματείο ΒσΣ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Μετά την συγκέντρωση στο Σύνταγμα ακολούθησε μαζική πορεία μέχρι το Υπουργείο Εργασίας στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας των εργαζόμενων με κυβερνητικό κλιμάκιο. “Η απάντηση της κυβέρνησης πως θα προχωρήσει τελικά στην προκήρυξη των θέσεων, μας εξαγριώνει. Τις επόμενες μέρες πρέπει να πάρουμε απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας”, ανέφερε ο Νίκος Χατζάρας από το ΒσΣ της Κεντρικής Μακεδονίας που πήρε μέρος στη συνάντηση με τους κυβερνητικούς παράγοντες.