Εκπαίδευση και Νεολαία
Ηράκλειο: Στέγαση, σίτιση, υποδομές για τους φοιτητές

Παρά την έντονη συζήτηση που άνοιξε αμέσως μετά την φωτιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, για τις ευθύνες, τα μέτρα πρόληψης αλλά και την αντιμετώπιση του ζητήματος της στέγασης για τους φοιτητές του Ηρακλείου, καμία ικανοποιητική απάντηση δεν έχει έρθει. 

Μάλιστα σε ανακοίνωσή της την 1/10 για το ζήτημα των νέων εστιών η Πρυτανεία δηλώνει: «Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν σημαντικές επενδύσεις που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης στις υπάρχουσες φοιτητικές κατοικίες, μελέτη για σημαντικό αριθμό νέων φοιτητικών κατοικιών στο Ρέθυμνο, προκήρυξη για το Ηράκλειο και διακήρυξη τεχνοοικονομικών και κτηριολογικών μελετών». 

Χωρίς χρήματα, ημερομηνίες και μέγεθος εστιών, παρά μόνο κάποια ελάχιστα επιδόματα και την στέγαση των εστιακών σε ξενοδοχεία, η Πρυτανεία μαζί με το Υπουργείο Παιδείας προσπαθούν να αποφύγουν τις πολιτικές ευθύνες των μνημονίων και των περικοπών, ενώ την ίδια στιγμή ουσιαστικά τσακίζουν τη Δημόσια Παιδεία. Εάν η ασφάλεια των φοιτητών δεν είναι προτεραιότητα, αφού ούτε εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας, ούτε πιστοποιητικό πυρασφάλειας διέθετε το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα, όπως δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Διεύθυνσης Κρήτης, τότε πρέπει σίγουρα να δούμε πού πηγαίνουν τα λεφτά του Κράτους και αξίζει πάνω από τις σπουδές και τις ζωές μας. 

Η ωμή αλήθεια είναι ότι δεν σκοπεύουν να δώσουν δεκάρα για τις σχολές και αυτό επιβεβαιώνεται με την καθημερινή ανάδειξη καινούριων προβλημάτων: έχουμε ελλείψεις καθηγητών, μαθήματα επιλογής δεν πραγματοποιούνται, δεν υπάρχει δωρεάν σίτιση και μετακίνηση, υποδομές καίγονται. 

Χρειάζεται να συγκρουστούμε με τις πολιτικές που δίνουν λεφτά για τις τράπεζες, τους πλούσιους, τους πολέμους και να απαιτήσουμε επαρκή χρηματοδότηση της Παιδείας και των κοινωνικών αναγκών. Η αλληλεγγύη του κόσμου για τους φοιτητές/τριες που έχασαν στέγη και υπάρχοντα, ήταν τεράστια και ενδεικτική της διάθεσης του κόσμου για να μην περάσει η καταστροφή των μνημονίων. Με συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις το φοιτητικό κίνημα μαζί με το εργατικό μπορεί να κερδίσει εδώ και τώρα, τα λεφτά από τα ματωμένα πλεονάσματα να γυρίσουν στις ανάγκες όλης της εργατικής τάξης. 

Αλέξανδρος Παπαϊωάννου
Φυσικό Κρήτης