Εκπαίδευση και Νεολαία
ΦΛΣ Αθήνας: Συνέλευση για κλιμάκωση

5/10, Το μπλοκ των φοιτητών της Φιλοσοφικής στο υπουργείο Παιδείας

Στη Φιλοσοφική Σχολή από την πρώτη εβδομάδα ξεκινήσαμε δυναμικά με συνέλευση φοιτητικού συλλόγου στις 3/10. Κεντρικά θέματα είναι η διάσπαση του ΦΠΨ, η απόσπαση της διδακτικής επάρκειας και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, καθηγητών και διοικητικών. Αυτή δεν είναι μια νέα μάχη. Ξεκινάει από πέρυσι με την κατάθεση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου που απαντήσαμε με καταλήψεις και πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.

Ουσιαστικά η διάσπαση του ΦΠΨ (Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας) σε τρία τμήματα είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση καταργεί τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Το Ψ (Ψυχολογία) συγχωνεύεται στο τμήμα ψυχολογίας. Το Φ μετατρέπεται σε τμήμα Φιλοσοφίας με επαγγελματικά δικαιώματα ΠΕ02 (Φιλολόγων). Το Π γίνεται τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης. Από το τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης θα δίνεται πλέον η εκπαιδευτική επάρκεια για όλους τους φοιτητές του ΕΚΠΑ (Μαθηματικό, Φυσικό). Ωστόσο αυτό το νέο τμήμα θα έχει όριο εισαχθέντων και τέλη εγγραφής. Με αυτό τον τρόπο τα πτυχία μας υποβιβάζονται, ενώ τα μεταπτυχιακά και οι σεμιναριακοί κύκλοι σπουδών γίνονται μονόδρομος. 

Στη συνέλευση αποφασίστηκε συμμετοχή του συλλόγου στη κινητοποίηση της Παρασκευής 5/10 μαζί με τους αδιόριστους καθηγητές. Δίνουμε συνέχεια και αυτή την εβδομάδα με νέα γενική συνέλευση την Τετάρτη 10/10 κλιμακώνοντας τον αγώνα, καθώς στο Φυσικό έχει αποφασιστεί τριήμερη κατάληψη. Τέλος ο Σύλλογος Φοιτητών Φιλοσοφικής καλεί και συμμετέχει στη Διεθνή αντιφασιστική συνάντηση στις 13 Οκτώβρη. Απαιτούμε λεφτά για τις ανάγκες μας και όχι για το χρέος, τους τραπεζίτες, τη FRONTEX και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Διεκδικούμε οι πρόσφυγες να ενταχθούν στην κοινωνία μας, στα Πανεπιστήμια και στα σχολεία και να δοθεί ένα τέλος στη γκετοποίηση.

Άγγελος Διονυσακόπουλος