Διεθνή
Ευρώπη: Αντίσταση στο ρατσισμό

5/10, Αντιρατσιστική διαδήλωση στη Μασσαλία

Την περασμένη Παρασκευή χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι, την Μασσαλία και άλλες πόλεις της Γαλλίας απαιτώντας να επιτραπεί στο διασωστικό πλοίο Ακουάριους να ξαναβγεί στη θάλασσα προκειμένου να σώσει τις ζωές προσφύγων και μεταναστών που πνίγονται στη Μεσόγειο.

Το Ακουάριους έχει κολλήσει στο λιμάνι της Μασσαλίας μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Παναμά την περασμένη βδομάδα να τους αφαιρέσει τη σημαία και την άδεια. Τα τελευταία δύο χρόνια το Ακουάριους έχει διασώσει περίπου 30.000 ανθρώπους που βρέθηκαν στη θάλασσα προσπαθώντας να περάσουν τη Μεσόγειο. 

Στη Βιέννη την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου πάνω από είκοσι χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια μεγάλη διαδήλωση στην πρωθυπουργική κατοικία μετά από ένα κάλεσμα για «διαδηλώσεις της Πέμπτης» (ξαναπιάνοντας το νήμα από τις «διαδηλώσεις της Πέμπτης» ενάντια στην ακροδεξιά που γίνονταν το 2000-2 ). Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν η ενενηνταδυάχρονη ηθοποιός Έρνι Μάνγκλοντ, που μίλησε στο πλήθος κουβαλώντας την εμπειρία της από την ναζιστική περίοδο. 

Οι ρατσιστικές πολιτικές και οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες βρίσκονται στο κέντρο της αντίστασης ενάντια στην «μαύρη-μπλέ» κυβέρνηση συνασπισμού της αυστριακής δεξιάς και ακροδεξιάς. 

Μετά τoυς 30.000 αντιφασίστες, αντιρατσιστές του Αμβούργου την περασμένη βδομάδα, περίπου 40.000 άνθρωποι διαδήλωσαν και στο Μόναχο στο συνεχιζόμενο «φθινόπωρο» της αλληλεγγύης στη Γερμανία, με συνθήματα «τώρα είναι η ώρα» και «είμαστε πολλοί, είμαστε ενωμένοι». 

Στη συγκέντρωση, μερικές μόλις μέρες πριν από τις επερχόμενες εκλογές στη Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου, οι διαδηλωτές έβαλαν στο στόχαστρο τις ρατσιστικές πολιτικές που προωθεί το CSU, το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών του Ζεεχόφερ, που βρίσκεται στην τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας με πρωθυπουργό τον Μάρκου Σόντερ και συγκυβερνά με την Μέρκελ τη Γερμανία - καθώς και το ακροδεξιό-ρατσιστικό AfD.

Την σκυτάλη περνάει το επόμενο Σάββατο 13 Οκτωβρίου με συναυλία και συλλαλητήριο στο Βερολίνο.