Ιδέες
Νέο βιβλίο από το Μ.Β.: "Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών"

Κυκλοφόρησε από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο το βιβλίο «Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών» γραμμένο από την Μαρία Στύλλου, υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω.

Οι 120 σελίδες του βιβλίου είναι αφιερωμένες στους παλιούς και νέους αγώνες των γυναικών διεθνώς και στην Ελλάδα. Αλλά ταυτόχρονα είναι ένα βιβλίο που εξηγεί τις ρίζες της γυναικείας καταπίεσης και επιχειρηματολογεί για την απελευθερωτική δύναμη της εργατικής τάξης. Η Μαρία Στύλλου στέκεται σε όλα τα ζητήματα που έχουν ανοίξει οι μάχες των γυναικών για την απελευθέρωση και τα αντιμετωπίζει από τη σκοπιά του Μαρξισμού ανατρέχοντας στον Ένγκελς και τον Μαρξ, στη Ρώσικη επανάσταση και στο Μάη του 1968. 

Το βιβλίο εκδίδεται μέσα σε μια περίοδο που σημαδεύεται από μια νέα επιστροφή του γυνακείου κινήματος και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο. Χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους της Βραζιλίας το περασμένο σαββατοκύριακο για να διαδηλώσουν ενάντια στον ακροδεξιό σεξιστή υποψήφιο Μπολσονάρο. Μέσα στη χρονιά οι γυναίκες έκαναν αισθητή την παρουσία τους κατεβαίνοντας κατά εκατομμύρια ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις του Τραμπ στις ΗΠΑ, παλεύοντας για το δικαίωμα στην έκτρωση στην Ιρλανδία και την Πολωνία, συμμετέχοντας στους αγώνες ενάντια στην στοχοποίηση των μουσουλμάνων γυναικών, αλλά και πρωτοστατώντας στους εργατικούς αγώνες για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους: Από τις υπαλλήλους των McDonalds και τις αεροσυνοδούς της Ryanair διεθνώς μέχρι τα νοσοκομεία, το Βοήθεια στο Σπίτι, τις συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα. 

Σε όλες τις σελίδες του βιβλίου είναι ορατή η γείωση αλλά και η αλληλεπίδραση με όλες αυτές τις μάχες. «Γίναμε και εξώφυλλο, οι γυναίκες της ΔΕΗ πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο εργαζόμενης στη ΔΕΗ, βλέποντας την φωτογραφία που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου, από μια διαδήλωση γυναικών απεργών της ΓΕΝΟΠ το 2008 για το ασφαλιστικό.

Από την ανάδειξη, μέσα από την παρουσίαση στοιχείων και ερευνών, της θέσης της γυναίκας σήμερα αλλά και την ανάδειξη αυτού του νέου διεθνούς κινήματος ξεκινάει η Μαρία Στύλλου στο πρώτο κεφάλαιο αναλύοντας πώς «oι αντιδράσεις των γυναικών αρχίζουν να περνούν από την ατομική αντίσταση στη συλλογική».

Ρίζες

Το δεύτερο, από τα συνολικά οκτώ κεφάλαια του βιβλίου, μπαίνει στη συζήτηση για το που βρίσκονται «Οι ρίζες της γυναικείας καταπίεσης» συνδέοντας την εμφάνιση της γυναικείας καταπίεσης με την εμφάνιση των πρώτων ταξικών κοινωνιών, σε μια περίοδο που «συμπίπτει με την ιστορική ήττα του γυναικείου φύλου», όπως χαρακτηριστικά την περιγράφει ο Ένγκελς. 

Το τρίτο κεφάλαιο με τίτλο «Η οικογένεια στον καπιταλισμό» αναδεικνύει τον λειτουργικό ρόλο της γυναικείας καταπίεσης μέσα στο παρόν σύστημα: Μέσα από την διαμόρφωση της «πυρηνικής εργατικής οικογένειας με τον άντρα στη δουλειά και τη γυναίκα στο σπίτι και τα παιδιά, η εργατική οικογένεια εξασφαλίζει την αναπαραγωγή της εργατικής τάξης».

Το τέταρτο κεφάλαιο με τίτλο «100 χρόνια αγώνες» καταπιάνεται με την πορεία του γυναικείου κινήματος, από τον αγώνα των εργατριών του Σικάγο για «ψωμί και τριαντάφυλλα» στον αγώνα για δικαίωμα στην ψήφο και στις μάχες ενάντια στον πόλεμο. Αναδεικνύεται ο ρόλος της Αριστεράς και των συνδικάτων στην ανάπτυξη του γυναικείου κινήματος αλλά και η αντιπαράθεση που ανοίγει στους κόλπους του κινήματος: «Η απελευθέρωση των γυναικών είναι μία μάχη μεταξύ των δύο φύλων όπως υποστήριζαν οι αστές φεμινίστριες ή κομμάτι της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στην ταξική κοινωνία;».

Το κεφάλαιο «1968-Το νήμα ξαναπιάνεται» ασχολείται, με έμφαση στην Ελλάδα, με τη νέα έφοδο του γυναικείου κινήματος που σημαδεύει ο Μάης του ’68. Έφοδος που οδήγησε στο κέρδισμα μιας σειράς διεκδικήσεων την δεκαετία του ’70 και τις αρχές του ’80 αλλά ανέδειξε και τους στενούς ορίζοντες και τα πρακτικά όρια των κοινοβουλευτικών μεταρρυθμίσεων. 

Το κεφάλαιο «Η μάχη ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό» αναλύει πως τις τελευταίες δεκαετίες -από τον Ρήγκαν μέχρι τον Τραμπ σήμερα- η αντεπίθεση του νεοφιλελευθερισμού δεν ήταν μόνο οικονομική αλλά και άγρια σεξιστική ενώ ταυτόχρονα δίνει την εικόνα της αντίστασης σε αυτές τις επιθέσεις και στα δύο επίπεδα, με πλούσιο υλικό από τους αγώνες στην Ελλάδα.

Το κεφάλαιο «Η επανάσταση στη Ρωσία» δίνει μια συστηματική παρουσίαση τί σήμανε η εγκαθίδρυση της εργατικης εξουσίας το 1917, όχι μόνο νομικά αλλά και στην πράξη για τα δικαιώματα των γυναικών –και ταυτόχρονα τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στην ίδια την επανάσταση. Στη συνέχεια αναλύεται πως η ήττα της επανάστασης μέσα από την εγκαθίδρυση των καθεστώτων του κρατικού καπιταλισμού ήταν ήττα και για τις γυναίκες. 

Στο τελευταίο κεφάλαιο «Είναι δυνατή η απελευθέρωση σήμερα;» η Μαρία Στύλλου θέτει απαντήσεις και προτάσεις για «ένα ενωμένο κίνημα απελευθέρωσης ξεπερνώντας τους κατακερματισμούς των ανταγωνισμών και των διακρίσεων, άντρες-γυναίκες, λευκοί-μαύροι, θρησκείες, εθνικότητες, καταγωγές».

Εντυπωσιακή είναι η βιβλιογραφία που περιλαμβάνει πάνω από 100 βιβλία και άρθρα πάνω στα ζητήματα της γυνακείας καταπίεσης και του γυναικείου απελευθερωτικού κινήματος στα ελληνικά και στα αγγλικά. Το βιβλίο τελειώνει με μια μικρή παρουσίαση φωτογραφιών, αφισών, εντύπων από την ιστορία του γυναικείου κινήματος και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των γυναικών στους αγώνες της εργατικής τάξης για την απελευθέρωση, διεθνώς και στην Ελλάδα. 

 
Τιμή 8 €. 
Επικοινωνία για παραγγελίες και προπληρωμές:    
Τηλ. 2105247584
marxistiko@yahoo.gr, 
www.marxistiko.gr
 

Η Αλεξάνδρα Κολοντάι (στο κέντρο) στο συνέδριο των γυναικών της Ανατολής.
Μια από τις φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο.