ΑΛΦΑ

Το σκεπτικό μας είναι πολύ απλό. Οι εργοδότες μας ζητάνε μείωση 20% στους μισθούς μας. Κάτσαμε και τα βάλαμε κάτω και είπαμε ότι 20% μείωση στο ετήσιο εισόδημά  μας, σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να απεργούμε τρεις μήνες και να πετύχουμε να μην μας μειώσουν το μισθό μας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα χάνουμε κάθε χρόνο τρία μηνιάτικα. Αυτό μας φάνηκε πολύ λογικό και γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε αυτή την απόφαση.

Για εμάς λοιπόν η τετραήμερη απεργία είναι η αρχή και θα θέλαμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε μία κλιμάκωση της απεργίας είτε με διαρκείας είτε με συνεχείς επαναλαμβανόμενες. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε αν δεν υπογράψουμε Συλλογικές Συμβάσεις. Γιατί δεν είναι μόνο η μείωση των μισθών μας, είναι η αποδόμηση των ΣΣΕ, το ξεκοκάλισμά τους δηλαδή, ούτως ώστε να είναι ανίσχυρες, να είναι ίδιες με τη ΣΣΕ της ΓΣΕΕ. Δηλαδή ότι καταφέρουμε να γίνει μέσα από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων και απεργιών, μέσα σε ένα χρόνο να τα χάσουμε όλα.

Το βασικότερο όλων είναι να συνειδητοποιήσει όλος ο  κόσμος ότι πρέπει να συμμετέχει. Να ξεπεράσει το φόβο του, που ας μην κρυβόμαστε υπάρχει σε όλους τους εργαζόμενους και να αποφασίσει ότι μόνο αν κοντραριστεί  θα τα καταφέρει. Εμείς το έχουμε αποφασίσει αυτό. Μένει να το υλοποιήσουμε και ναι μεν σε μια τετραήμερη απεργία φαίνεται ορατό, σε μία απεργία διαρκείας θέλει πολύ δουλειά για να γίνει και κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα περιφρούρηση αλλά χρειάζεται κυρίως επαφή ο ένας με τον άλλο για να δημιουργήσουμε το κλίμα συντροφικότητας  και αλληλεγγύης που είναι απαραίτητο για να πετύχει μία απεργία διαρκείας, όπως και κάθε αγώνας.  

Νότης Μπένος, εργαζόμενος στον Άλφα,  ΔΣ ΕΤΙΤΑ