Με την εργατικη αλληλεγγυη στους χώρους

«Δύο βασικά στοιχεία είναι αυτά που μας έχουν οδηγήσει να έχουμε μια αναγνωρίσιμη και σημαντική παρουσία στο δήμο μας. Η μονιμότητά μας και η επιμονή. Εδώ και 10 χρόνια κάνουμε εξορμήσεις στα ίδια σημεία. Για 10 χρόνια οι αφίσες μας είναι μονίμως κολλημένες στο Δημαρχείο, στην πλατεία και στο μέγαρο της ΕΡΤ και αυτό έχει σημαντική αντανάκλαση στην τοπική κοινωνία. 

Στις εκλογές πάσης φύσεως όλοι εμφανίζονται για μία, δύο ή τρεις εβδομάδες. Το ΣΕΚ είναι εκεί 50 εβδομάδες το χρόνο κάθε χρόνο. «Είσαστε το μόνο κόμμα που βλέπουμε μπροστά μας τόσο τακτικά», είναι η άποψη που ακούμε πολύ συχνά. Η ανταπόκριση του κόσμου έχει πολλές φορές λειτουργήσει ως ασπίδα σε απόπειρες της αστυνομίας να μας διώξουν. 

Στηριγμένοι σε αυτή τη σταθερή πολιτική σχέση καταφέραμε να μεγαλώσουμε και να έχουμε συντρόφους και μέσα σε χώρους δουλειάς, με τον σύντροφο στο Δήμο να είναι πρόεδρος πλέον του σωματείου των εργαζόμενων εκεί. 

Σήμερα στις ωριμότερες πολιτικές συνθήκες από την μεταπολίτευση και μετά, με την εργατική τάξη να έχει την πιο βαθιά ριζοσπαστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών και με το ΣΕΚ πλέον πολύ μεγαλύτερο, νομίζω ότι μπορούμε και εδώ και σε κάθε γειτονιά και πόλη να ανάψουμε την σπίθα της αντίστασης στις επιθέσεις της άρχουσας τάξης και να βάλουμε την αντικαπιταλιστική προοπτική στο κέντρο των εργατικών αγώνων».

Πολιτική επιμονή

«Τα συνεργεία των συντρόφων της Εργατικής Αλληλεγγύης έρχονταν στο Δήμο της Αγ. Παρασκευής κάθε εβδομάδα. Επίμονα. Ακόμα και όταν δεν ήμουν στο ΣΕΚ θαύμαζα την πολιτική επιμονή και σταθερότητα», εξηγεί ο Κώστας Μεγαγιάννης, πρόεδρος του Σωματείου των εργαζόμενων στο Δήμο της Αγ. Παρασκευής. «Σήμερα όντας στο ΣΕΚ και με την Εργατική Αλληλεγγύη στο χέρι μπορώ να καταλάβω πόσο σημαντική είναι αυτή η επίμονη παρουσία. Αυτό που επίσης έχω κατανοήσει είναι το πόσο μεγάλες προοπτικές μας ανοίγονται σε αυτή την περίοδο. Όχι μόνο λόγω της ριζοσπαστικοποίησης του κόσμου, αλλά και λόγω του ριζώματος του κόμματος μέσα στους εργατικούς χώρους. Το Σωματείο των εργαζόμενων στην Αγ. Παρασκευή είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σήμερα έχουμε την δύναμη να παίρνουμε εμείς τις πρωτοβουλίες, να βάζουμε εμείς την ατζέντα. Για παράδειγμα αυτή την εβδομάδα ανοίξαμε το θέμα των τοπικών συντονισμών. Το Σωματείο των εργαζόμενων στο Δήμο μπήκε μπροστά στο να ανοίξει τοπικά την πρωτοβουλία του συντονισμού των σωματείων ενάντια στο πρόγραμμα σταθερότητας και αυτό δεν θα γινόταν αν δεν είχαμε ριζώσει ως ΣΕΚ μέσα στο δήμο».