Εργατικό κίνημα
Ωνάσειο: Κλιμάκωση με αγώνα διαρκείας

Γενική συνέλευση εργαζόμενων στο Ωνάσειο, 15/10

Οι εργαζόμενοι στο Ωνάσειο κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους ενάντια στον νόμο που προωθεί η κυβέρνηση για την κατάργηση του καθορισμού των αποδοχών τους μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ένταξη τους στο ενιαίο μισθολόγιο. 

Την Δευτέρα 15 Οκτώβρη πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 7 έως τις 11 το πρωί και από τις 3 έως τις 6 το απόγευμα και προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση με μεγάλη συμμετοχή που αποφάσισε το αγωνιστικό πρόγραμμα για τις επόμενες ημέρες. Την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου προχωράνε σε νέα στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από την κλινική και συνεχίζουν με διαδοχικές στάσεις την Τρίτη 23, την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου ενώ την Τρίτη 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις εντάσσονται στο νομοσχέδιο για την δημιουργία της νέας πτέρυγας του Ω.Ε.ΜΕ.Κ. Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο και του Ωνασείου παίδων. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για να τον ενημερώσει για την δωρεά του ιδρύματος η οποία θα περιλαμβάνει και ανανέωση του εξοπλισμού του υφιστάμενου νοσοκομείου. Το ίδρυμα για την επένδυση θα είναι και πλήρως απαλλαγμένος από κάθε φόρο, τέλος, δικαίωμα κράτησης ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου. Είναι γνωστό ότι το νοσοκομείο λειτουργεί με επιχειρηματική λογική και πουλάει υπηρεσίες στους ασθενείς όπως για παράδειγμα το κόστος των 60 ευρώ για τις πρωινές επισκέψεις και τα 80 με 100 ευρώ για τις απογευματινές επισκέψεις.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο Ωνάσειο έρχονται την στιγμή που η κυβέρνηση διαλαλεί το τέλος των μνημονίων και υπόσχεται την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων καθώς και αυξήσεις. Φτάνει μέχρι να μιλάει για την υποτιθέμενη κρατικοποίηση του Ερρίκος Ντυνάν από το στόμα του ίδιου του Τσίπρα.  Αλλά είναι όλο και περισσότερο φανερό ότι δεν χωράει καμία αναμονή για την πραγματοποίηση αυτών των υποσχέσεων. Ήδη μία σειρά από κλάδοι όπως οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προχώρησαν σε πανελλαδική απεργία με μεγάλη συμμετοχή στις 10 Οκτώβρη. Είναι στο χέρι μας να απλώσουμε τις απεργίες στην ιδιωτική υγεία και να διεκδικήσουμε την προκήρυξη απεργίας σε όλον τον κλάδο από την ΟΣΝΙΕ. Αυτός θα είναι ο καλύτερος τρόπος να σταθούμε δίπλα στους συναδέλφους στο Ωνάσειο που άνοιξαν αυτό το μέτωπο και το ισχυρότερο διαπραγματευτικό μας χαρτί για να διεκδικήσουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας.