Διεθνή
Bραζιλία: Δεν φοβόμαστε

Δεν φοβόμαστε. Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που βγαίνει στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς και σπουδών της Βραζιλίας μια βδομάδα μετά το 48% που κέρδισε ο ακροδεξιός Μπολσονάρο. 

Ο Μπολσονάρο λέει ότι θα βάλει “τάξη” στη χώρα, θα σταματήσει κάθε είδους “ακτιβισμού”, είτε έρχεται από τα συνδικάτα είτε από τις γυναίκες που αγωνίζονται. Νοσταλγεί τη δικτατορία του ‘64-’85 και πολλοί λένε ότι η κυβέρνησή του θα μοιάζει με δικτατορία. Όμως, προς το παρόν δεν έχει κερδίσει το 2ο γύρο, και ακόμη και αν τον κερδίσει θα χρειαστεί πρώτα να συγκρουστεί με τα μεγάλα κινήματα της Βραζιλίας για να κάνει τις φαντασιώσεις του πραγματικότητα. Προς το παρόν, ήταν κρίσιμο να μην κερδίσει ο φόβος πριν ακόμη φτάσουμε στις κάλπες, και αυτή τη μάχη οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες την κερδίζουν.

Οι φασιστικές συμμορίες βγήκαν γρήγορα στο δρόμο να κάνουν πράξη αυτά που επαγγέλλεται ο Μπολσονάρο. Άρχισαν μαχαιρώματα και επιθέσεις απέναντι σε υποστηρικτές του αντιπάλου του, Χαντάντ, απέναντι σε κόσμο που είχε μπλούζες και κονκάρδες του κινήματος #EleNao (Αυτόν Όχι!), σε μαύρους και άλλες μειονότητες. Οι σβάστικες δεν λείπουν από τις εμφανίσεις τους. Κι όπως η Χρυσή Αυγή μίλαγε για “αρχαιοελληνικούς χαιρετισμούς”, οι Μπολσοναρικοί λένε πως πρόκειται για “βουδιστικά σύμβολα αρμονίας”.

Απέναντι σε αυτή τη βία, η απάντηση που δίνεται είναι να βγει με ακόμη πιο μαζικούς όρους στους δρόμους η αντίσταση στον Μπολσονάρο και όλους τους υποστηρικτές τους. Ο Χαντάντ από τη μεριά του πάει στο δεύτερο γύρο εξαφανίζοντας το κόκκινο και την εικόνα του Λούλα από το προεκλογικό του υλικό. Ελπίζει να σταματήσει τον Μπολσονάρο, μαζεύοντας τις ψήφους των κεντρώων, αντί να δώσει φωνή σε όλο αυτό το ριζοσπαστικό δυναμικό που βγαίνει στους δρόμους.

Η στάση του Χαντάντ δεν έχει παραλύσει το κίνημα. Σε μια σειρά πόλεις από τις πρώτες μέρες καλέστηκαν κινητοποιήσεις που δεν είναι απλώς “προεκλογικές” αλλά διαμορφώνουν ένα κίνημα που τα βάζει στα ίσα με την ακροδεξιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις την πρωτοβουλία την παίρνει η Αριστερά. Το PSOL (Κόμμα για το Σοσιαλισμό και την Ελευθερία) βγήκε δυναμωμένο από τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Από την αρχή της επόμενης χρονιάς θα έχει μια κοινοβουλευτική ομάδα με 10 βουλευτές. Οι ακτιβιστές του και οι υποψήφιοί του είναι αυτοί που κάνουν τα καλέσματα για να ενώσουν τις δυνάμεις όλων όσοι θέλουν να παλέψουν ενάντια στον Μπολσονάρο. Προφανώς στο δεύτερο γύρο θα ψηφίσουν τον υποψήφιο του PT, Χαντάντ. Το ίδιο κάλεσμα κάνουν και οι αγωνιστές του PSTU, της μεγαλύτερης οργάνωσης της επαναστατικής αριστεράς στη Βραζιλία. Αλλά όλοι τονίζουν ότι αυτό είναι μόνο ένα μέρος της απάντησης.

Υπάρχουν ήδη πρωτοβουλίες συντονισμού στα Πανεπιστήμια, και στο Σάο Πάολο μπήκε σε κίνηση αντιφασιστική επιτροπή. Το γυναικείο κίνημα μετά την ιστορική 29 Σεπτέμβρη βρίσκεται οργανωμένο. Την περασμένη βδομάδα έγιναν μαζικές εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονημένη Μαριέλε Φράνκο. Τα συνδικάτα, και πρώτα και κύρια η συνομοσπονδία CUT, έχουν να απαντήσουν συγκεκριμένα πώς θα μετατρέψουν σε δράση το κάλεσμά τους ενάντια στον Μπολσονάρο.