Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κούρδοι πρόσφυγες: Open the borders

19/10, Κούρδοι πρόσφυγες στο Σύνταγμα

Δύο διαδηλώσεις πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα 200 Κούρδοι πρόσφυγες που διαμένουν στο ξενοδοχείο Lido ζητώντας να τους δώσουν χαρτιά ή ταξιδιωτικά έγγραφα. Η πρώτη έγινε την Τετάρτη 17/10, ξεκίνησε από το ξενοδοχείο κάτω από την Ομόνοια και κατέληξε στο Σύνταγμα ενώ η δεύτερη την Παρασκευή 19/10 πήγε με συμμετοχή και της ΚΕΕΡΦΑ στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ στην Βασιλίσσης Σοφίας όπου παρέμειναν για μία ώρα φωνάζοντας συνθήματα.

Τα πανό τους έγραφαν "το Αιγαίο μας σκοτώνει" και "Ανοίξτε τα σύνορα", για να επιβεβαιωθούν με τραγικό τρόπο δύο μέρες αργότερα, όταν δύο παιδιά ανασύρθηκαν νεκρά (10 είναι ο αριθμός των “αγνοουμένων”) σε νέο ναυάγιο 50 μέτρα από τις ακτές του Μπόντρουμ, στην Αλικαρνασσό, όπου πριν από ακριβώς τρία χρόνια είχε χάσει τη ζωή του ο μικρός Αϋλάν. 

Μικροί και μεγάλοι κράταγαν στα χέρια φωτοτυπημένα μηνύματα που έγραφαν: "Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια", "Η ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη ζωή μας", "Θέλουμε την ελευθερία μας", "Ανοίξτε τα σύνορα", "Open the borders". Ο κόσμος στη διαδρομή, στα πεζοδρόμια και τα αυτοκίνητα, έδειχνε τη στήριξή του με χαμόγελα, ρυθμικά κορναρίσματα, έβγαζε φωτογραφίες και σήκωνε τις γροθιές του.