Οικονομία και Πολιτική
Ελλάδα-Αλβανία: STOP στις προκλήσεις

Η επίθεση που εξαπέλυσε με καλάσνικοφ ο εθνικιστής Κ. Κατσίφας, στο χωριό Βουλιαράτες στη νότια Αλβανία (περιοχή από την οποία κατάγομαι), ανήμερα της προγραμματισμένης εκδήλωσης μνήμης για τους πεσόντες του πολέμου, είναι μια επικίνδυνη ακροδεξιά πρόκληση.

Αρκεί κανείς να δει τις αναρτήσεις του στο ίντερνετ και αμέσως καταλαβαίνει ότι στήριζε και υμνούσε ανοιχτά και απροκάλυπτα την εγκληματική δράση της φασιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Μ.Α.Β.Η., υπάρχουν δημοσιευμένες φωτογραφίες εκπαίδευσης τύπου κομάντος και πολεμοχαρή συνθήματα.

Ένα κομμάτι των μέσων ενημέρωσης επικεντρώνεται στο αν η αστυνομία θα μπορούσε να τον συλλάβει αντί να τον σκοτώσει. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι γνωστός ο τρόπος που δρουν οι απανταχού αστυνομίες. Γεμάτη η ιστορία και της ΕΛ.ΑΣ από «εξοστρακισμούς», «τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις», «καταδιώξεις», και «συμπλοκές» που κατέληξαν στον θάνατο δεκάδων Αλβανών παλαιότερα - και τώρα Κούρδων, Σύριων, Αφγανών- μεταναστών αλλά και Ελλήνων. 

Πάνω σε αυτό το θέμα, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε «αυστηρό διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση», αλλά αυτό δεν μπορεί να κρύψει ούτε να υποβαθμίσει το γεγονός ότι 24 χρόνια μετά την δολοφονική επίθεση της ΜΑΒΗ και το πέταγμα του σμηναγού Βρακά με αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας πάνω από την Αλβανία, βλέπουμε σήμερα να γίνονται ξανά προβοκατόρικες ενέργειες - που ποτέ δεν έκφρασαν ούτε εκφράζουν τη μεγάλη φιλειρηνική πλειοψηφία της ελληνικής μειονότητας και μοναδικό στόχο έχουν να οξύνουν τα εθνικιστικά μίση και στις δύο πλευρές των συνόρων. 

Βομβαρδισμός

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά το γεγονός, ο πρώην σύμβουλος του Σαμαρά, Φ. Κρανιδιώτης ζήτησε να βομβαρδιστεί η αλβανική αστυνομία (!) ενώ η Χ.Α προσπαθεί να κάνει καθημερινές «φασιστοσυνάξεις» έξω από την πρεσβεία της Αλβανίας.

Ας σταθούμε όμως συνοπτικά στην περίπτωση της ΜΑΒΗ η οποία πραγματοποιεί τρομοκρατικού τύπου επιθέσεις το 1984, 1991 και το 1994 εισβάλει από τα ελληνικά σύνορα στο χωριό Επισκοπή, δολοφονεί αλβανούς φαντάρους και αρπάζει οπλισμό. 

Τον Μάρτιο του 1995, η αστυνομία συλλαμβάνει 7 άτομα που μετέφεραν με αυτοκίνητο βαρύ οπλισμό στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ταυτοποιούνται ορισμένα από τα όπλα με αυτά που είχαν κλαπεί από το στρατόπεδο και γίνεται δίκη κεκλεισμένων των θυρών στην Αθήνα, όπου τελικά καταδικάζονται ως απλοί λαθρέμποροι όπλων σε 18 μήνες φυλάκιση. Μετά την εξέλιξη αυτή, η υπόθεση ΜΑΒΗ μπαίνει ουσιαστικά στο συρτάρι. Η φασιστική οργάνωση μπορεί να συνεχίσει ανενόχλητη τη δολοφονική δράση της. Το ελληνικό κράτος επίσημα ποτέ δεν αποδέχτηκε την ύπαρξη οργανωμένης δράσης της ΜΑΒΗ. 

Στα ελληνόφωνα μειονοτικά χωριά της Νότιας Αλβανίας (Βόρεια Ήπειρος), Έλληνες και Αλβανοί ζουν και δουλεύουν μαζί, ειρηνικά εδώ και πολλές δεκαετίες.

Στον Β' Π.Π. οι ναζί λεηλάτησαν και έκαψαν δεκάδες χωριά της περιοχής. Έλληνες και Αλβανοί πάλεψαν μαζί ενάντια στους ναζί, όντας οργανωμένοι στις Τσέτες (αντάρτικες πολιτοφυλακές, συμμαχικές του ΕΑΜ) και στη συνέχεια, αφού απελευθέρωσαν τις περιοχές τους, με δημοκρατικές λαϊκές συνελεύσεις οργάνωσαν αδελφωμένα την ζωή τους στη μεταπολεμική περίοδο.

Μύθος

Είναι μύθος των εθνικιστών ότι η ελληνική μειονότητα καταπιέζεται και δεν μπορεί καν να μιλήσει την γλώσσα της, αφού ήδη από την εποχή του κρατικού καπιταλισμού του Χότζα μέχρι σήμερα, στα σχολεία διδάσκονται και τις δύο γλώσσες.

Σήμερα, η εξωτερική πολιτική Κοτζιά - Καμμένου - Τσίπρα σε συνδυασμό με τους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, όχι μόνο ειρήνη και σταθερότητα δεν φέρνουν αλλά πολύ περισσότερο διαταράσσουν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών που εδώ και δεκαετίες κατόρθωσαν με κόπο και πόνο.

Η πολιτική που διεκδικεί επέκταση των χωρικών της υδάτων κατά 12 μίλια στο Ιόνιο και η αμφισβήτηση της αλβανικής ΑΟΖ τροφοδοτεί τον εθνικισμό και δίνει θάρρος σε μειοψηφικές φασιστικές ομάδες, στη συγκεκριμένη περίπτωση στη λεγόμενη "Βόρεια Ήπειρο", και οπλίζει το χέρι κάθε εθνικιστή που ονειρεύεται την επέκταση του ελληνικού κράτους, ακόμα και με τανκς.

Είναι αναγκαίο καθήκον της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος, να βάλουν φρένο στις ιμπεριαλιστικές βλέψεις της ελληνικής άρχουσας τάξης και την προσπάθεια της να παίξει το ρόλο του νονού και του τσιφλικά των Βαλκανίων. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να βάλουμε φρένο στο ρατσισμό και τον εθνικισμό τσακίζοντας στο εδώ και τώρα την Χρυσή Αυγή, την πατριδοκαπηλεία της ΝΔ και όλου του ακροδεξιού συρφετού. 

Αυτός ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας είναι η εγγύηση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της περιοχής.