Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Προκλήσεις στη δίκη για το “Συνεργείο”

Φασιστική επίθεση με τραμπουκισμούς και απειλές από τον κατηγορούμενο στην υπόθεση ναζί βουλευτή Μίχο, δέχτηκε τη Δευτέρα 29/10 η Πολιτική Αγωγή στη δίκη του «Συνεργείου», του κοινωνικού χώρου στην Ηλιούπολη που τον Ιούλιο του 2013 είχε δεχτεί επίθεση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής. Η δίκη, που ήταν προγραμματισμένη να εκδικαστεί στο Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο στα δικαστήρια της σχολής Ευελπίδων την ίδια μέρα, πήρε αναβολή για τις 11/1/19. 

Η επίθεση του πρώην χρυσαυγίτη, υπόδικου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, προς τον πολιτικώς ενάγοντα Παναγιώτη Δριμυλή και τον δικηγόρο που τον συνόδευε Θανάση Καμπαγιάννη, έγινε έξω από τη δικαστική αίθουσα αμέσως μετά την απόφαση για την αναβολή.

Όπως καταγγέλει με δήλωσή του ο Θανάση Καμπαγιάννης: “Σήμερα, 29/10/2018, ήταν προγραμματισμένη ενώπιον του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών η εκδίκαση της υπόθεσης του «Συνεργείου», που αφορά επίθεση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τους υπόδικους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτές της Λαγό και Μίχο, σε κοινωνικό χώρο στην Ηλιούπολη τον Ιούλιο του 2013. Κατόπιν αιτήματος του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Δημήτριου Ζώτου για σύντομη αναβολή λόγω κωλύματος, που υποβλήθηκε στο δικαστήριο από τον υπογράφοντα δικηγόρο Θανάση Καμπαγιάννη, το δικαστήριο αποπειράθηκε τη διακοπή της συνεδρίασης για την 13/11/2018, αλλά εξαιτίας κωλυμάτων δικηγόρων υπεράσπισης, ανέβαλε για την 11/1/2019.

Απειλές

Κατά την έξοδο του πολιτικώς ενάγοντος Παναγιώτη Δριμυλή και του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη, έξω από τη δικαστική αίθουσα και εντός του κτιρίου 8, ο κατηγορούμενος Μίχος με την κουστωδία του κινήθηκε απειλητικά κατά του μάρτυρα και του δικηγόρου, ξεστομίζοντας απειλές και εκφράσεις υποκόσμου, προφανώς συναφείς με τις πολιτικές και κοινωνικές του συναναστροφές. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο αστυνομικός συνοδός του υπόδικου Μίχου, που συμμετείχε στον τραμπουκισμό, επικαλούμενος μάλιστα την αστυνομική του ιδιότητα. Αφού ο Μίχος άκουσε αυτά που έπρεπε και κατάλαβε ότι κανείς δεν τον φοβάται, έβαλε την ουρά στα σκέλια και αποχώρησε. Τα εγκληματικά στοιχεία του φασιστικού περιθωρίου δεν τρομοκρατούν κανέναν, και φυσικά δεν πρόκειται να τρομοκρατήσουν δικηγόρους και μάρτυρες μέσα στο χώρο των δικαστηρίων. Σύντομα θα καθίσουν στο εδώλιο. Και θα λογοδοτήσουν για τις εγκληματικές τους πράξεις”.

Υπενθυμίζουμε ότι η επίθεση στον κοινωνικό χώρο “Συνεργείο” στην Ηλιούπολη, με τρεις τραυματίες, δυο ανήλικους κι έναν ενήλικο, έγινε στις 10 Ιουλίου του 2013 στις 8 το βράδυ, την ώρα που γινόταν μάθημα αγγλικών. Η επίθεση στο στέκι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έγινε από δεκάδες άτομα με μαύρα ρούχα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και επιτέθηκαν με ρόπαλα και λοστούς. Σύμφωνα με καταγγελίες φώναζαν συνθήματα για τη Χρυσή Αυγή και πέταξαν φυλλάδια ακροδεξιού περιεχομένου στο σημείο της επίθεσης. Οι ανήλικοι μαθητές και η δασκάλα τους φυγαδεύτηκαν. Επικεφαλής της επίθεσης αναγνωρίστηκαν ότι ήταν ο Μίχος και ο Λαγός, ο τελευταίος μάλιστα, όπως αποκαλύφτηκε αργότερα, συμμετείχε με το τότε βουλευτικό του τότε αυτοκίνητο.