Διεθνή
ΗΠΑ - Ενδιάμεσες εκλογές: Ρεύμα «αντι-Τραμπ»

Αυτό το σκληρό ρατσιστικό κλίμα φαίνεται να θέλει να συνεχίσει να καλλιεργεί ο Τραμπ. Είναι μια κατάσταση που προκαλεί πολλών ειδών αναταράξεις. Οι εκλογές της 6ης Νοέμβρη τις φέρνουν πιο κοντά στην επιφάνεια αλλά και τις συγκαλύπτουν ταυτόχρονα. Πιο κοντά στην επιφάνεια έρχονται μιας και καταγράφεται και δυναμώνει όλο και περισσότερο ένα κομμάτι του πληθυσμού που περιγράφει τον εαυτό του ως “αντίπαλο του Τραμπ”, το οποίο φτάνει κοντά στο 40%. Είναι ο κόσμος που δηλώνει ότι ο Τραμπ είναι επικίνδυνος, δεν πρόκειται να τον ψηφίσει ποτέ και πρέπει να φύγει μια ώρα αρχύτερα. Από την άλλη μεριά υπάρχει ένα αντίστοιχο ποσοστό που δηλώνει πεισμένο από τον Τραμπ, όμως λίγοι πάνω από τους μισούς είναι η σκληρή βάση του Τραμπ. 

Αυτό που ελπίζουν οι Δημοκρατικοί είναι ο Τραμπ να πέσει σαν ώριμο φρούτο, λόγω του διχασμού που προκαλεί στην παραδοσιακή Ρεπουμπλικανική βάση. Οι φιλο-δημοκρατικές εφημερίδες είναι γεμάτες από αναλύσεις για το αν οι “σοβαροί” Ρεπουμπλικάνοι θα πάνε να ψηφίσουν ή θα κάτσουν σπίτι τους. Δεν πρόκειται και για πολύ βαθυστόχαστη στρατηγική να περιμένεις ο Τραμπ να πέσει επειδή θα τον σιχαθούν και οι ψηφοφόροι του Τζορτζ Μπους. 

Χωρίς εναλλακτική

Από τη μεριά του εξάλλου, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, παρά τις τεράστιες εσωτερικές διαφωνίες και τον φόβο που τους προκαλεί η ανεξέλεγκτη καλλιέργεια μίσους, αλλά και διεθνών ανταγωνισμών, ακολουθεί πιστά τον Τραμπ προς τις 6 Νοέμβρη, γιατί κανείς δεν έχει να αντιπροτείνει καμιά εναλλακτική στρατηγική. Ο Τραμπ προσφέρει ρατσισμό και φανατισμό, η “σοβαρή” Δεξιά τι καλύτερο έχει; Έδειξαν εξάλλου πόσο διατεθειμένοι είναι να σκύψουν το κεφάλι αποδεχόμενοι τον αποδεδειγμένο σεξιστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Στο μεταξύ, υπάρχουν οργανώσεις και κόσμος που προσπαθούν να δώσουν πραγματική ζωή στο μαζικό αίσθημα αντι-Τραμπ. Μετά την επίθεση στο Πίτσμπεργκ οργανώθηκαν εκδηλώσεις μνήμης σε πολλά σημεία αφιερωμένες ενάντια στο μίσος. Ενώ σε πόλεις και γειτονιές οργανώνονται ήδη δωρεές και πρωτοβουλίες για να υποδεχθούν τους μετανάστες όταν φτάσουν από το Μεξικό.