Οικονομία και πολιτική
Μελισσανίδης - Ο χορός των εκατομμυρίων

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι το υπόδειγμα του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία: ο “Τίγρης” ξεκίνησε την καριέρα του το 1975 από μια φτωχική σχολή οδηγών στον Κορυδαλλό. Το 2015 το όνομά του βρισκόταν στη λίστα Forbes με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Που οφείλεται αυτό το θαύμα; Κάποιοι κάνουν λόγο για τη βοήθεια της Παναγίας Σουμελά… Ο Μελισσανίδης, άλλωστε, είναι ο Μεγάλος Χορηγός του ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά του Βερμίου – ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον τίμησε για την προσφορά του αυτή το 2014 με το “οφίκιο του Άρχοντα Κουροπαλάτου”. Όπως αποκαλύφθηκε όμως τώρα, αυτή που έβαλε (και βάζει ακόμα) το χεράκι της δεν ήταν η Παναγία η Σουμελά αλλά μια άλλη “Παναγία”, η  “Παναγία η Ξαφρίστρα”.

Τον Αύγουστο του 2016, λίγους μήνες μετά την επίσημη αναρρίχηση του στην κορυφή του παγκόσμιου επιχειρηματικού κόσμου ο Μελισσανίδης αποχώρησε ξαφνικά από την  Aegean Petroleum Network Inc, την εταιρεία που είχε ιδρύσει και που διοικούσε μέχρι τότε. Τις μετοχές του τις επαναγόρασε η ίδια η εταιρεία. Από τη συμφωνία αυτή ανάμεσα στη διοίκηση της εταιρείας, δηλαδή τον Μελισσανίδη, και τον πωλητή των μετοχών, δηλαδή τον Μελισσανίδη, ο “Τίγρης” τσέπωσε 100 εκατομμύρια δολάρια. Όπως φαίνεται όμως τώρα αυτά τα 100 εκατομμύρια δεν ήταν τα μόνα που είχε ξαφρίσει ο επιχειρηματίας από τα ταμεία της εταιρείας “του”.

Βρώμικο παρελθόν

Στις 31 Μαρτίου του 2010 η Aegean Petroleum υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία Oil Tank Engineering & Consulting SA για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού πετρελαίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Oil Tank δεν είχε καμιά σχέση μέχρι τότε ούτε με τερματικούς σταθμούς, ούτε με τις κατασκευές, ούτε με τα πετρέλαια, ούτε με τα Αραβικά Εμιράτα. Πως να έχει άλλωστε; Είχε δημιουργηθεί μόλις 15 ημέρες πριν στις νήσους Μάρσαλ, έναν από τους διαβόητους φορολογικούς παραδείσους την περίοδο εκείνη (βγήκε από τη σχετική λίστα της ΕΕ φέτος). Οι αμερικανικές εποπτικές αρχές που ερευνούν τώρα το βρώμικο παρελθόν της Aegean Petroleum εκτιμούν ότι πίσω από την Oil Tank κρύβονται εταιρείες του ίδιου του Μελισσανίδη. 

Η μαύρη τρύπα στα ταμεία της Aegean Petroleum -που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης- υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια. Τον περασμένο Ιούνη η μετοχή της έπεσε 75% κάτω, όταν η εταιρεία αναγκάστηκε να διαγράψει 200 εκατομμύρια δολάρια από τα βιβλία της -από απαιτήσεις οι οποίες δεν επρόκειτο να εισπραχθούν ποτέ. Τώρα, μετά την αποκάλυψη των νέων “λεπτομερειών” η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διακόπηκε. Η Aegean Petroleum πρέπει να αναχρηματοδοτήσει αυτές τις μέρες ένα παλιό ομολογιακό δάνειο ύψους 95 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η νέα διοίκηση ετοιμάζεται τώρα να καταθέσει αίτηση χρεοκοπίας. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο “Τίγρης” εμπλέκεται σε σκάνδαλα. Το 1995 είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μελισσανίδη και του τότε συνεταίρου του Γιάννη Καρρά για λαθρεμπόριο μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου. Τα “Πετρέλαια Αιγαίου”, όπως ονομαζόταν τότε η εταιρεία τους, “εξαφάνισε” μέσα σε λίγους μήνες 6 χιλιάδες τόνους αφορολόγητο πετρέλαιο (με εικονικές τροφοδοσίες ποντοπόρων πλοίων) τα οποία διοχέτευσε προφανώς στην μαύρη εγχώρια αγορά. Η ζημιά για το δημόσιο ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια Ευρώ. Η υπόθεση δεν εκδικάστηκε ουσιαστικά ποτέ: ύστερα από εννιά αναβολές και δώδεκα χρόνια το αδίκημα παραγράφηκε. Δικηγόρος του Μελισσανίδη ήταν ο Φαήλος Κρανιδιώτης - ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά.