Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Με την ΚΕΕΡΦΑ στην πορεία του Πολυτεχνείου

Τη συμμετοχή τους στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη οργανώνουν πρόσφυγες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με τη στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ. Στόχος τους είναι ένα δυνατό μπλοκ στη διαδήλωση που θα ενώσει τα αιτήματά τους για κλείσιμο των στρατοπέδων, για ανοιχτά σύνορα και πόλεις, για άσυλο, στέγη και δουλειά σε όλους, για πρόσβαση στα σχολεία, στην Υγεία και όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες με τα αιτήματα του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος εδώ ενάντια στο σύστημα του ρατσισμού, της φτώχειας και του πολέμου.

Για αυτή την προσπάθεια μίλησε ο Νασάρ, Σύριος πρόσφυγας που ζει στο στρατόπεδο του Ελαιώνα, στο ραδιόφωνο της ERTOPEN και την εκπομπή “Η Φωνή της ΚΕΕΡΦΑ” την Παρασκευή 9/11. “Έχουμε κάνει περιοδείες στη Θήβα, τη Μαλακάσα και αλλού”, είπε, “Όλοι όσοι μένουν στα στρατόπεδα ζουν το ίδιο, σε άθλιες συνθήκες. Σήμερα πέθανε ένας Κούρδος από το Ιράκ στη Θήβα. Ήταν άρρωστος και εκεί δεν έχει γιατρούς, δεν υπάρχει σοβαρή βοήθεια για τον κόσμο. Πριν ένα μήνα άλλος ένας πρόσφυγας από τη Συρία πέθανε στη Μαλακάσα. Το μόνο που κάνουν όλοι είναι υπομονή, αλλά το να κάθεσαι δύο τρία χρόνια χωρίς να κάνεις κάτι, χωρίς να ξέρεις τι θα γίνει μετά, είναι μεγάλο πρόβλημα.

Χαρτιά

Όλοι έχουν παράπονα, περιμένουν χαρτιά τόσο πολύ καιρό και είναι δύσκολο να ζουν έτσι. Είναι πάρα πολλά τα μικρά παιδιά που δεν πάνε σχολείο, γιατί τους λένε ότι δεν χωράνε τα σχολεία, ότι δεν υπάρχουν λεωφορεία και τρένα να τα μεταφέρουν. Για όλους που μένουν έξω από την Αθήνα η ζωή είναι πάρα πολύ δύσκολη. Παντού η ίδια κατάσταση. Παντού τα στρατόπεδα είναι έξω από κάθε πόλη, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία. Στις Θερμοπύλες περιμένουν ώρες για ένα ασθενοφόρο. Όσοι είναι μέσα στην πόλη είναι πιο κοντά σε νοσοκομεία και συγκοινωνία αλλά οι συνθήκες ζωής είναι ίδιες.

Θα έρθουν πάρα πολλοί στις 17 Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο για να πουν τι θέλουν οι πρόσφυγες, για να ακούσει ο κόσμος. Όλοι θέλουν να ανοίξουν τα σύνορα, να ετοιμάζονται τα χαρτιά πιο γρήγορα, να έχουν στέγαση. Τώρα μένουν σε ένα κοντέινερ εννιά και δέκα άτομα, πολλές οικογένειες μαζί, Κούρδοι, Σύριοι, Αφγανοί, όλοι μαζί, σε είκοσι τετραγωνικά, που είναι από σίδερο και τώρα είναι πάρα πολύ παγωμένα, ενώ το καλοκαίρι είναι φωτιά. Γι' αυτό ετοιμαζόμαστε να έρθουμε με την ΚΕΕΡΦΑ που μας στηρίζει. Αλλά θέλουμε βοήθεια από όλους. Όταν μιλάμε με τους πρόσφυγες μάς λένε δεν είμαστε παράσιτα να μένουμε έξω από τις πόλεις, να είμαστε μόνοι μας. Ήρθαμε να μάθουμε τον κόσμο εδώ, να ζήσουμε μαζί, να έχουμε δουλειά, σχολεία.

Οι περισσότεροι περιμένουν τρία χρόνια για μια συνέντευξη και ακόμα και όταν την κάνουν, περιμένουν τέσσερις και πέντε μήνες ακόμα για να βγουν τα χαρτιά και να μπορέσουν να φύγουν. Εμείς που ήρθαμε πριν δέκα και δεκαπέντε χρόνια εδώ και δουλέψαμε και έχουμε μάθει ελληνικά και μετά γυρίσαμε στην πατρίδα, έχουμε περάσει πολλά ωραία πράγματα εδώ. Τώρα που ήρθαμε δεύτερη φορά εδώ με τα παιδιά και την οικογένειά μας, γιατί να καθόμαστε στα στρατόπεδα χωρίς να κάνουμε κάτι, ενώ μπορούμε να δουλέψουμε και να κάνουμε κάτι για τα παιδιά μας; Γιατί μας έβαλαν στα στρατόπεδα; Προσωπικά έχασα ευκαιρίες για δουλειά γιατί ήταν μακριά από τον Ελαιώνα και δεν μπορούσα να αφήσω τα παιδιά μου πίσω. Οι περισσότεροι είναι από 20 μέχρι 40-45 χρονών, έχουν δύναμη για δουλειά, γιατί να κάθονται τόσα χρόνια; Θα μπορούσαν να χτίζουν λιμάνια, πολυκατοικίες και νοσοκομεία”.


ΑΘΗΝΑ  Πλ. Κλαυθμώνος 3μμ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Πολυτεχνείο 5μμ
ΠΑΤΡΑ  Παράρτημα 7μμ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ  Δομπόλη 6μμ
ΧΑΝΙΑ  Πλ. Αγοράς 5μμ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ  Πλ. Ελευθερίας 6μμ
ΞΑΝΘΗ  Πολυτεχνείο 6μμ
ΒΟΛΟΣ  Θόλος 6μμ

Διαβάστε επίσης