Εργατικό κίνημα
Συνέδριο - παρωδία στο ΕΚΘ

Παρωδία συνεδρίου ήταν αυτό που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ της Θεσσαλονίκης αφού από την έναρξη ακόμα της διαδικασίας φάνηκε πως η απελθούσα διοίκηση το μόνο για το οποίο ενδιαφερόταν ήταν η επανεκλογή της με κάθε τρόπο. 

 Όπως ανέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Νίκος Χατζάρας σύνεδρος εκλεγμένος από το Βοήθεια στο Σπίτι της Κεντρικής Μακεδονίας “από την Πέμπτη 8/11 πρώτη μέρα του συνεδρίου φάνηκε πως δεν υπήρχε διάθεση για κουβέντα και ανταλλαγή απόψεων αλλά η απελθούσε διοίκηση έκανε πόλεμο συσχετισμών. Πράγματι, όπως αποκάλυψε το ΠΑΜΕ ήταν απαράδεκτη η παρουσία ασφαλιτών εντός ενός εργατικού συνεδρίου. Ταυτόχρονα είδαμε την απελθούσα διοίκηση να προσπαθεί με κάθε τρόπο να νομιμοποιήσει συνέδρους και σωματεία σφραγίδες για να διαβάλει το αποτέλεσμα. Με διπλοψηφίες και σωματεία των 12 ατόμων (παρά του ότι το μέτρο είναι 75 άτομα για έναν σύνεδρο) η διοίκηση του ΕΚΘ ξεπέρασε κάθε όριο αποδεικνύοντας πως δεν υπήρχε καμιά διάθεση για το σχεδιασμό πραγματικής δράσης για τα συμφέροντα των εργαζόμενων αλλά μόνο για μια μάχη συσχετισμών με μόνο σκοπό να βγάλουν μια καινούρια διοίκηση σύμφωνα με τα μέτρα τους.

Η προσπάθεια να μη νομιμοποιηθούν τα σωματεία σφραγίδες και οι σύνεδροι χωρίς νομιμοποίηση κατέληξε στα δικαστήρια με αποτέλεσμα να χαθεί όλη η επόμενη μέρα του συνεδρίου. Όταν προς το μεσημέρι της Παρασκευής βγήκε δικαστική απόφαση που νομιμοποιούσε όλες τις παρατυπίες το ΠΑΜΕ αποχώρησε. Στις 5 το απόγευμα με την παρουσία μόλις 25 συνέδρων στήθηκαν κάλπες και εκείνη την ώρα έγιναν πένε, έξι παρεμβάσεις χωρίς ωστόσο κανένα πολιτικό αποτέλεσμα.

Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα είχε παρέμβαση στο συνέδριο αλλά δεν μπόρεσε να κατέβει με ψηφοδέλτιο  λόγο εκπρόθεσμης αίτησης, αφού έχουν βάλει σαν όριο ότι οι υποψηφιότητες κλείνουν μια βδομάδα πριν. Σε άλλα εργατικά κέντρα οι υποψηφιότητες κατατίθενται, όπως είναι λογικό, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Πρόκειται για άλλον έναν γραφειοκρατικό σχεδιασμό με σκοπό τον αποκλεισμό των διαφορετικών φωνών μέσα στο ΕΚΘ.

Συνολικά το συνέδριο του ΕΚΘ ήταν πολύ μακρυά από τα προβλήματα και τις αγωνίες του κόσμου που παλεύει. Από τη μεριά μας σαν Αγωνιστική Ταξική Ενότητα δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να οργανώσουμε την απεργία στις 14 Νοέμβρη και μετά στις 28 Νοέμβρη και να σπάσουμε την γραφειοκρατική προσπάθεια να φιμώσουν τις αγωνιστικές φωνές”.