Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δίκη νεοναζί στη Γερμανία

Εκδήλωση με θέμα “Ο νεοναζισμός στο εδώλιο: οι υποθέσεις του NSU και της Χρυσής Αυγής” οργανώνουν την Τετάρτη 21 Νοέμβρη το Golden Dawn Watch και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας. Η συζήτηση θα γίνει στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (Ακαδημίας 18, 1ος όροφος, είσοδος από στοά).

Ομιλητές θα είναι οι Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ, Antonia von der Behrens, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη του NSU, Στεύη Κίτσου, από το Golden Dawn Watch, Ulli Jentsch και Caro Keller, από το NSU-Watch. Το συντονισμό της συζήτησης θα κάνει ο Κωστής Παπαϊωάννου από το Golden Dawn Watch, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία ελληνικά-γερμανικά.

Όπως αναφέρει το κάλεσμα: “Τον Ιούλιο του 2018, έπειτα από 5 χρόνια, ολοκληρώθηκε η δίκη της ναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης NSU στη Γερμανία. Η οργάνωση είχε διαπράξει 10 φόνους με ρατσιστικό κίνητρο το διάστημα 2000-2007. Το αποτέλεσμα της δίκης κρίθηκε απογοητευτικό καθώς δεν ρίχτηκε άπλετο φως στην υπόθεση, όπως είχε υποσχεθεί η ίδια η καγγελάριος Μέρκελ όταν αποκαλύφθηκε η δράση της οργάνωσης το 2011. Επίσης, οι κατηγορούμενοι έπεσαν στα μαλακά: βασικοί συνένοχοι των δολοφόνων εισέπραξαν μικρές ποινές και κάποιοι απ' αυτούς κυκλοφορούν κιόλας ελεύθεροι.

Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο εδώλιο από το 2015, σε μια δίκη-μαμούθ, όπου δεν θα κριθούν μόνο οι ένοχοι για τα εγκλήματα που εξετάζονται στο δικαστήριο, αλλά -και το σημαντικότερο- κατά πόσον η Χρυσή Αυγή δρα ως εγκληματική οργάνωση.

Σε μια πολιτική συγκυρία όπου η ακροδεξιά κερδίζει συνεχώς έδαφος και συμμετέχει σε αρκετούς κυβερνητικούς συνασπισμούς στην Ευρώπη, αλλά και όπου η ακροδεξιά ρητορική μετατοπίζει την πολιτική αντιπαράθεση όλο και δεξιότερα, η δικαστική δίωξη ακροδεξιών οργανώσεων αποτελεί ένα από τα μέσα αντιμετώπισής τους. Η αποτελεσματικότητα του μέσου αυτού αλλά και η ανάγκη ενός ευρέως μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά είναι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν στη δημόσια αυτή συζήτηση”.