Εκπαίδευση και νεολαία
Δεν ξεχνάμε τις μέρες του Αλέξη

Αθήνα, 6 Δεκέμβρη

10 χρόνια πριν, στις 6 Δεκέμβρη του 2008, η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τους μπάτσους Κορκονέα και Σαραλιώτη, θα πυροδοτούσε μια μεγάλη εξέγερση, προάγγελο των μεγάλων αγώνων που ακολούθησαν τα χρόνια των μνημονίων.

10 χρόνια μετά, οι μαζικές διαδηλώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Γιάννενα και πολλές ακόμα πόλεις της χώρας, έκαναν ξεκάθαρο ότι η  εξέγερση του Δεκέμβρη συνεχίζει να εμπνέει τη νεολαία και όχι μόνο. 

Στην Αθήνα πλήθος μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, με τα πανό των σχολείων, των φοιτητικών συλλόγων και των οργανώσεων της επαναστατικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, συγκεντρώθηκαν το πρωί στα Προπύλαια. Η διαδήλωση μεγάλωνε διαρκώς όσο προχώραγε και έφτασε μέχρι τη Βουλή, παρά τη βροχή και το τσουχτερό κρύο, αλλά και την προσπάθεια της αστυνομίας να τη διαλύσει με χημικά και προσαγωγές. 

“Το Καλλιτεχνικό του Γέρακα κατεβαίνει κάθε φορά στη διαδήλωση της 6ης Δεκέμβρη” τόνισε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Οδυσσέας, μαθητής Γ'Λυκείου. “Αισθανόμαστε το χρέος και την ανάγκη ως μαθητές, να διαδηλώσουμε για τη δολοφονία ενός συμμαθητή μας, να συμπαρασταθούμε στους γονείς του Αλέξη, αλλά και να στείλουμε καθαρό μήνυμα ενάντια στην αστυνομική βία. Ως μαθητές Καλλιτεχνικού Σχολείου, έχουμε κι έναν παραπάνω λόγο να διαδηλώνουμε, καθώς οι τέχνες πάντα οφείλουν να προάγουν τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη” συνέχισε ο Οδυσσέας. Οι περισσότεροι από τους μαθητές και τις μαθήτριες που διαδήλωσαν την περασμένη Πέμπτη, είχαν πολύ πρόσφατη τη μάχη ενάντια στην προσπάθεια των φασιστοειδών να πατήσουν πόδι στα σχολεία τους με τις περίφημες εθνικιστικές καταλήψεις.

“Ερχόμαστε από το Γέρακα, μια γειτονιά που παλεύουμε ενάντια στους φασίστες που προσπαθούν να εμφανιστούν στα σχολεία μας. Την περασμένη βδομάδα βάλαμε πανό έξω από το σχολείο που έγραφαν 'Φασισμός – εθνικισμός, έξω από τα σχολεία' και 'Η Μακεδονία ανήκει στα δάση της'. Δεν κάναμε κατάληψη τη συγκεκριμένη μέρα για να μην συμπεριλφθεί λαθραία το σχολείο μας σε αυτά που έκλεισαν οι εθνικιστές” συνέχισε. 

Στο ίδιο μήκος κύμματος και ο Πάνος, μαθητής στο 39ο ΓΕΛ Αθηνών, στην Κυψέλη, που διαδήλωσε μαζί με συμμαθητές και καθηγήτριες του σχολείου του:

“Έχουμε κατέβει σήμερα στη διαδήλωση γιατί στη θέση του Αλέξη θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς. Θα μπορούσε να είναι συμμαθητής μας” μας λέει. “Το ότι έχουν περάσει 10 χρόνια δεν λέει κάτι. Όλα αυτά τα χρόνια συνέχισαν να γίνονται διαδηλώσεις και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον. Άλλωστε έχουμε να παλέψουμε και για σημερινά ζητήματα. Το σχολείο μας για παράδειγμα είναι πάρα πολύ παλιό και είναι σε κακή κατάσταση. Διεκδικούμε λεφτά για τα σχολεία μας ώστε να μην πέσουν τα ταβάνια πάνω στα κεφάλια μας. Και δίνουμε και μάχη ενάντια στους φασίστες. Την περασμένη βδομάδα που έκαναν την προσπάθεια για εθνικιστικές καταλήψεις, σε εμάς ήρθαν ενήλικοι εξωσχολικοί που επιχείρησαν να κάνουν κάτι τέτοιο. Δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση και τα παράτησαν. Την ίδια μέρα καθηγητές και μαθητές από το σχολείο μας καταδίκασαν το γεγονός. Εθνικιστικές βλακείες σε ένα σχολείο της Κυψέλης, μιας γειτονιάς γεμάτης μετανάστες, δεν περνάνε” συνέχισε. 

Πίσω από το πανό του 39ου ΓΕΛ, ακολουθούσε αυτό των Μαθητών Anticapitalista και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος που έγραφε “Ο δρόμος του Δεκέμβρη αντικαπιταλιστικός”. Εκεί διαδήλωσε και η Τερέζα, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική, η οποία δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Διαδηλώνουμε με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη, αλλά δεν είναι απλά μια επέτειος. Ήταν μια μαζική διαδήλωση σήμερα και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό, τους φασίστες, αλλά κι ενάντια στις περικοπές και την υποχρηματοδότηση των σχολών μας. Στη Φιλοσοφική της Αθήνας που σπουδάζω, έχουμε ελλείψεις σε συγγράμματα, καθηγητές, προβλήματα στις υποδομές. Όλες αυτές οι μάχες συνδέονται, από τη μάχη ενάντια στην αστυνομική βία και την καταστολή, μέχρι τη μάχη για τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία που έχουμε ανάγκη, και την ευρύτερη μάχη ενάντια στο σύστημα που δολοφονεί”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες δεν ξέχασαν πλάι στον Αλέξη Γρηγορόπουλο να μνημονεύσουν και τους Σαχζάτ Λουκμάν, Παύλο Φύσσα, Ζακ Κωστόπουλο, Πετρίτ Ζίλφε. “Διαδηλώνουμε για τον Αλέξη, αλλά και για αυτούς που έπεσαν νεκροί από χέρια φασιστών, τα επόμενα χρόνια” σημείωσε ο Αριάν, μετανάστης εργάτης από την Αλβανία που κατέβηκε στη διαδήλωση. “Πρόσφατα είχαμε τη δολοφονία του Πετρίτ, στην Κέρκυρα, που τον πυροβόλησε χρυσαυγίτης. Αν δεν τους σταματήσουμε θα συνεχίσουν να δολοφονούν. Αυτό κάνουν οι φασίστες”. Διαδήλωση με αφετηρία τα Προπύλαια πραγματοποιήθηκε και το απόγευμα της ίδιας ημέρας.