Εκπαίδευση και νεολαία
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Εκδήλωση για την "ανωτατοποίηση" του ΤΕΙ 7/12

Τη Παρασκευή 7/12 κάναμε εκδήλωση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και για το πώς η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ φέρνει ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές και απολύσεις. Συζητήσαμε για την οργάνωση της αντίστασης με ομιλήτρια τη Βασιλεία Χαρλαύτη μέλος του ΣΕΚ και του σχήματος ΕΑΑΚ ΣΓΤΚΣ "Γραφίδα". Στην εκδήλωση συμμετείχαν φοιτητές από όλες τις σχολές του ΠΔΑ και μεταπτυχιακοί. 

Η "ανωτατοποίηση" του ΤΕΙ έχει δύο κέντρα το ένα είναι οι απολύσεις, οι περικοπές και η υποχρηματοδότηση (ο προϋπολογισμός μόνο του ΤΕΙ Αθήνας ισχύει για όλο το ΠΔΑ, δηλαδή ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά) και το άλλο οι ιδιωτικοποιήσεις. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε ήδη καθώς τη πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του πανεπιστημίου απολύθηκαν τα 2/3 των εκτάκτων καθηγητών γεγονός που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ιδίως στα εργαστήρια, ενώ πολλά μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα λόγω των απολύσεων. 

Η κυβέρνηση με το ν+2 απαγορεύει στους φοιτητές μετά το 6ο έτος το πτυχίο, αφού παίρνουν πτυχίο από ένα ίδρυμα που στην ουσία δεν υπάρχει πλέον. Επίσης από τις συγχωνεύσεις τμημάτων δημιουργήθηκαν υπεραριθμίες φοιτητών στα εργαστήρια και τις θεωρίες σε ασφυκτικά γεμάτα αμφιθέατρα και αίθουσες που δε μπορεί να γίνει μάθημα. Από την άλλη το σύστημα εγγραφών για το ΤΕΙ πέρασε σε χέρια ιδιώτη και έτσι όλες οι διαδικασίες όπως εγγραφές στα μαθήματα και τα εργαστήρια ή το να βγάλουν πάσο οι φοιτητές καθυστέρησε μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη γιατί ο ιδιώτης ήθελε μπροστά τα λεφτά για να θέσει το σύστημα σε λειτουργία. 

Ακόμα το πανεπιστήμιο θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτείται δηλαδή να βρίσκει πόρους από ιδιώτες για τη λειτουργία του, ανοίγοντας διάπλατα τη πόρτα στους χορηγούς και τους καπιταλιστές.

Οι φοιτητές έχουμε βάλει ανοιχτά σχήματα ΕΑΑΚ στη ΣΤΕΦ και ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας 13 και 17 Δεκέμβρη αντίστοιχα. Παμε να οργανώσουμε την αντίσταση στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους με την αριστερά της ρήξης και της ανατροπής. 

Αλέξανδρος Κοροβέσης