Εργατικό κίνημα
Αρχαιολόγοι: Αντίσταση στις απολύσεις

5/12, Κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις έξω από το Βυζαντινό Μουσείο στα Γιάννενα

Με την στήριξη του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), του Πανελλήνιου Συλλόγου Έκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ (ΠΣΕΠ-ΥΠΠΟ) και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) συνεχίζουν και αυτή την εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την χώρα οι 57 απολυμένες αρχαιολόγες που εργάζονταν στην ψηφιοποίηση των Κινητών Μνημείων. 

Την Τετάρτη 12/12 ο ΣΕΚΑ προκύρηξε πανελλαδική στάση εργασίας με κατά τόπους κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. “Το Υπουργείο απολύει περίπου το 30% των συμβασιούχων αρχαιολόγων που εργάζονται με καθεστώς της αυτεπιστασίας. Απέναντι στις πολιτικές ομηρίας οι συνάδελφοί μας διεκδικούν το δικαίωμα τους στην εργασία”, τονίζεται στην ανακοίνωση. Στην Αθήνα καλεί σε κεντρική κινητοποίηση στη 1μμ έξω από το κεντρικό κτήριο του ΥΠΠΟΑ στη Μπουμπουλίνας. Συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης στη Θεσσαλονίκη, στην είσοδο της Ρωμαϊκής Αγοράς στη 1μμ και στην Πάτρα στο θέατρο Απόλλων-πλ. Γεωργίου την ίδια ώρα.

Παρά την άδικη απόλυσή τους στις 30/11, οι εργαζόμενες στην ψηφιοποίηση την Τετάρτη 5/12 πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στους χώρους εργασίας τους σε όλη τη χώρα. Με πανό και κείμενα διμασρτυρίας βρέθηκαν έξω από το ΥΠΠΟ στην Αθήνα, στο ανάκτορο του Γαλέριου και έξω από το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, στο Ρωμαϊκό Ωδείο στην Πάτρα, στο Βυζαντινό Μουσείο στα Γιάννενα, ενώ δράσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και στη Χίο και τη Φθιώτιδα. Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των απολυμένων αρχαιολόγων εξέδωσε και το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας. Την στήριξή της στην κινητοποίηση των απολυμένων αρχαιολόγων ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ).

“Εργαζόμασταν στο έργο της ψηφιοποίησης τα τελευταία 4 με 6 χρόνια. Μετά από 22 ανανεώσεις των συμβάσεών μας, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν μηνιαίες και διμηνιαίες, και ενώ παραμένουμε απλήρωτοι για δύο μήνες, οι συμβάσεις μας δεν ανανεώθηκαν. Το ΥΠΠΟΑ εμμένει στην άδικη στάση του και αφήνει ανολοκλήρωτο το έργο χρησιμοποιώντας ανυπόστατες δικαιολογίες”, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι απολυμένες εργαζόμενες. “Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Ζητάμε να γίνει ανάκληση των απολύσεων και να απομακρυνθούν οι ανάδοχοι και οι ιδιώτες από τον πολιτισμό και όχι οι εργαζόμενοι. Διεκδικούμε να γίνουν και νέες προσλήψεις όπου δεν υπάρχει αρχαιολόγος να ψηφιοποιήσει τα κινητά μνημεία. Η ψηφιοποίηση προστατεύει τις αρχαιότητες από την αρχαιοκαπηλία και παρέχει πρόσβαση σε επιστήμονες, ερευνητές και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο για την πολιτιστική κληρονομιά”.