Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δημοτικές εκλογές: Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας - Σύσκεψη 7/12

Από αριστερά στο πάνελ: Π. Κωνσταντίνου, Θ. Ασλανίδου, Β. Χατζηνικολάου, Ν. Στραβελάκης, Ν. Αργύρη, Τ. Ζώτος

Η δημοτική κίνηση «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» προχώρησε σε  ένα αποφασιστικό βήμα για την οργάνωση της συμμετοχής της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, στις δημοτικές εκλογές  του Μάη 2019 με την ανοικτή σύσκεψη, που έγινε την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας. Πήραν μέρος αγωνιστές και αγωνίστριες από τις γειτονιές της Αθήνας, χώρους εργασίας και παιδείας, χειροτέχνες, ρακοσυλλέκτες, καλλιτέχνες, μετανάστες και μετανάστριες από τη Σενεγάλη, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. 

Την σύσκεψη άνοιξαν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, ο Νίκος Στραβελάκης, οικονομολόγος, η Θένια Ασλανίδου, γιατρός στο νοσοκομείο Ερυθρός και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων, ο Βαγγέλης Χατζηνικολάου, ηθοποιός και μέλος της ΛΟΑΤΚΙ οργάνωσης Proud Seniors κι ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν και στη δίκη της Χ.Α ενώ τη συζήτηση εκ μέρους της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας συντόνισε η Νίκη Αργύρη.

«Αν κάναμε αυτήν την κουβέντα πριν από μια βδομάδα θα κουβεντιάζαμε απέναντι σε μια πολιτική “λάου-λάου” του ΣΥΡΙΖΑ, ότι σιγά-σιγά δημιουργούμε “δημοσιονομικό χώρο”, “αυξάνουμε την κατανάλωση”, σας γυρνάμε πίσω και κάνα ξεροκόμματο και η ζωή συνεχίζεται. Τι έγινε μέσα σε αυτήν την βδομάδα και τα γύρισε όλα τούμπα; Έγινε ότι βγήκαν τα κίτρινα γιλέκα στο δρόμο, ήρθε ο κόσμος και έβαλε τη δική του σφραγίδα» τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο Νίκος Στραβελάκης. «Είμαστε μια πολυπολιτισμική πόλη που ανήκει σε όλους μας, γυναίκες, άνδρες, μετανάστες, ανεξάρτητα από το φύλο μας, την ηλικία μας και αυτό σήμερα δεν είναι κάτι καθόλου δεδομένο. Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ και θα λάβω μέρος σε αυτήν την προσπάθεια. Η αριστερά, και ιδιαίτερα η αντικαπιταλιστική αριστερά, η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, πρέπει να βάλει τη δική της σφραγίδα στον αστικό ιστό αυτής της πολύβουης πόλης».

«Είμαι σε ένα νοσοκομείο στο οποίο λείπουν 80 γιατροί, 200 νοσηλευτές και στο οποίο έχουν το θράσος να απολύουν επικουρικούς γιατρούς. Θέλουμε να εκφράσουμε τις διεκδικήσεις όλων των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων, των φτωχών αυτής της πόλης προτείνοντας ταυτόχρονα την εργατική εναλλακτική της διαγραφής του χρέους» τόνισε στην ομιλία της η Θένια Ασλανίδη. «Θέλουμε να εκφραστεί επίσης ο κόσμος που παλεύει ενάντια στον σεξισμό και την καταπίεση πηγαίνοντας στις δημοτικές εκλογές με μια πρόταση η φετινή 8 Μάρτη να είναι μέρα απεργίας. Η προεκλογική μας καμπάνια θα είναι να ξεσηκώσουμε αγωνιστικά τους χώρους εργασίας, τους χώρους εκπαίδευσης, τις γειτονιές».

«Είμαι εδώ γιατί γνωρίζω τον Πέτρο Κωνσταντίνου από τον δρόμο» ξεκίνησε την ομιλία του ο Βαγγέλης Χατζηνικολάου. «Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα έχασε άδικα ένα δικό της παιδί γιατί κάποιος φώναξε στον καταστηματάρχη, τρέχα, μπήκε ένα πρεζάκι στο μαγαζί σου. Και γιατί αν είχε μπει ένα πρεζάκι μέσα θα έπρεπε να το σκοτώσουν; 

Ο νεκρός μου φίλος Ζακ είχε την τύχη να έχει πολλούς φίλους, οι οποίοι είμαστε στον δρόμο κάθε μέρα. Μόλις το προηγούμενο Σάββατο σταθήκαμε μπροστά στη ΓΑΔΑ και απαιτήσαμε να διωχθούν οι μπάτσοι που ολοκλήρωσαν την δολοφονία του Ζακ. Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν είναι μόνο εμπριμέ, είναι πολίτες που εργάζονται, πληρώνουν φόρους, έχουν δικαίωμα στην ισότιμη αντιμετώπιση, έχουμε αιτήματα. 

Θέλω να δηλώσω ότι είμαι εδώ, και είναι εδώ πολλοί ακόμη από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αλλά και από τον χώρο του πολιτισμού και στεκόμαστε δίπλα στην Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, είμαστε κοντά στους αγώνες της γιατί είναι και δικοί μας αγώνες, και την βλέπουμε στο δρόμο πάντα δίπλα μας εδώ και δέκα χρόνια».

«19 Γενάρη του 2013 η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας είχε πρωτοστατήσει στην “Αθήνα πόλη αντιφασιστική”. Ήταν μια κινητοποίηση που καλύφθηκε από το δήμο της Αθήνας επειδή μπήκε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο από την Ανταρσία και είχε τη στήριξη όλης της υπόλοιπης αριστεράς. Είναι ένα αίτημα που παραμένει επίκαιρο -ο Κασιδιάρης, που θα είναι υποψήφιος είναι ταυτόχρονα κατηγορούμενος ως διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης», είπε ο Τάκης Ζώτος. «Το βάρος για μια αντιφασιστική Αθήνα πέφτει στις πλάτες μας. Δεν θα το κάνει ο Μπακογιάννης (που προχθές έκανε περιοδεία στον Άγιο Παντελεήμονα με τον Γιαννάτο, τον χρυσαυγίτη) δεν θα περιμένουμε τον Γερουλάνο ή το ποιος θα είναι τελικά υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η δεύτερη μεγάλη μάχη είναι το αντιρατσιστικό κίνημα. Τα αιτήματα είναι: οι πρόσφυγες μέσα στην πόλη της Αθήνας, τα προσφυγόπουλα καλοδεχούμενα σε όλα τα πρωϊνά σχολεία, να φτιαχτούν χώροι λατρείας σε δημόσια θέα, όχι σε ανήλιαγα υπόγεια. Θέλουμε χαρτιά για όλους τους μετανάστες. Προτείνω επικεφαλής στις Γειτονιές της Αθήνας να έχουμε τον Πέτρο Κωνσταντίνου», κατέληξε ο Τάκης Ζώτος.

«Πως μετασχηματίζουμε την οργή και την αγανάκτηση σε δράση και διεκδικήσεις; Αυτό είναι το ζήτημα που θα σφραγίσει αυτήν την περίοδο. Χρειαζόμαστε σήμερα μια δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά που από την Αθήνα μέχρι το Παρίσι θα επιχειρήσει να δώσει εναλλακτική σε όλον αυτόν τον κόσμο διαψεύδοντας εκείνους που λένε ότι η μόνη διέξοδος που έχει είναι η ακροδεξιά» τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

Στο τέλος της συζήτησης και μετά τις παρεμβάσεις αγωνιστών-τριων, διαμορφώθηκε το κείμενο και οι διεκδικήσεις της κίνησης και αποφασίστηκε επικεφαλής να τεθεί ο Πέτρος Κωνσταντίνου. Αποφασίστηκε επίσης η συμμετοχή σε κεντρικούς σταθμούς δράσης, όπως η 16 Μάρτη (διεθνής κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού) και η 8 Μάρτη, καθώς και η έκδοση αφίσας και ενημερωτικού υλικού για την έναρξη της καμπάνιας και των δράσεων στις γειτονιές. 


Χαντίμ Χουσεΐν και Τζαβέντ Ασλάμ

 

Συγκινητική ήταν η παρουσία και η τοποθέτηση του Χαντίμ Χουσεΐν, πατέρα του δολοφονημένου Σαχζάτ Λουκμάν, που δήλωσε τη στήριξή του και ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση και τον αγώνα που έχει δώσει η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας για να κλειστούν στη φυλακή οι νεοναζί φονιάδες του γιού του. 

«Όταν οι φασίστες χτυπούσαν το 2011-12, η πρώτη απάντηση ήταν από την ΚΕΕΡΦΑ. Δεν θα είχαμε φτάσει να δικάζεται η Χ.Α αν δεν υπήρχε η δική σας δράση. Θέλουμε να δυναμώσουμε και άλλο αυτή η φωνή, γι’ αυτό η Πακιστανική Κοινότητα και άλλες κοινότητες θα στηρίξουμε σαν μια γροθιά, για να έχουμε αποτελέσματα» είπε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας “Η Ενότητα”. «Ζω πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχω ελληνική υπηκοότητα» είπε ο Μπαλί Τζαχίρ Χουσεΐν από τον Σύλλογο Εργαζομένων Μπαγκλαντές. «Εμείς οι μετανάστες δεν έχουμε ίσα δικαιώματα για αυτό ζητάμε χαρτιά, άδεια παραμονής, ιθαγένεια. Ζητάμε να συνεχίσετε να μας στηρίζετε και εμείς θα είμαστε μαζί σας. Στις επόμενες εκλογές θα είμαι υποψήφιος, για να έχουμε όλοι ένα αξιοπρεπές μέλλον».

Στη σύσκεψη αναγνώστηκε επιστολή της Λαμπρινής Θωμά, πρώην εργαζόμενης του Αθήνα 9.84, με την οποία δήλωσε τη συμμετοχή της ως υποψήφια στην εκλογική μάχη με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «βρίσκομαι στην ανάγκη πρώτα να υπερασπιστώ τον ιστορικό σταθμό μας, Αθήνα 9.84. Άλλωστε, η υποβάθμιση της καθημερινότητας και της ζωής στην Αθήνα είναι ορατή σε όλους». 

«Οι παρεμβάσεις που έγιναν ήδη εδώ όσον αφορά τη δράση της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας και στους χώρους δουλειάς είναι κάτι που πρέπει να το συνεχίσουμε, να το πάμε πιο πέρα» τόνισε ο Μάκης Καβουριάρης, πανεπιστημιακός. «Χρειάζεται να δείξουμε ότι το σύστημα δεν μπορεί πια να καλύψει τις βασικές ανάγκες του κόσμου σε διατροφή, στέγαση, παιδεία, υγεία κλπ. να αναδείξουμε αυτά τα πράγματα στις γειτονιές. Πριν λίγους μήνες συζητάγαμε στις εκδηλώσεις για το Μάη του ’68 ότι ένας άλλος Μάης είναι εφικτός. Και ξαφνικά βλέπουμε με τα γεγονότα στη Γαλλία ότι είναι».

Τον λόγο στη σύσκεψη πήραν επίσης ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Αγίου Σάββα από το 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα Αθήνας -που αναφέρθηκε στη δράση της Πρωτοβουλίας για το κλείσιμο των γραφείων της Χ.Α μετά την δολοφονική επίθεση στον φοιτητή Αλέξη Λάζαρη- ο Γιάννης Μαραβελάκης από το 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα, η Ντίνα Γκαρανέ, εκπαιδευτικός από το 6ο Διαμέρισμα, ο Κυριάκος Μπάνος, δημοσιογράφος από το 4ο Διαμέρισμα, ο Νίκος Σμπαρούνης, συγκοινωνιολόγος και εργαζόμενος στο ΜΕΤΡΟ, η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στο νοσοκομείο Γεννηματά και ο Νίκος Βούλτσος από το 2ο Διαμέρισμα.

«Ψήφισα για πρώτη φορά Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας με μια αμηχανία πολιτική. Μετά ψήφισα με μια συνάφεια πολιτική και τώρα είμαι εδώ γιατί θέλω να δουλέψω για αυτήν την παράταξη» τόνισε η Γιούλη Καλοφωλιά από το 1ο Διαμέρισμα. «Νομίζω ότι είναι η μόνη αισιόδοξη νότα μέσα στο Δήμο της Αθήνας, που σου επιτρέπει δηλαδή να σκέφτεσαι ότι, ναι, μπορούνε να πάνε καλύτερα τα πράγματα. Νομίζω ότι πρέπει από σήμερα να αρχίσουμε, να επικοινωνήσουμε αυτό το μήνυμα και να φτάσουμε σε όλους εκείνους που έχουν ταξική και ιδεολογική συνάφεια μαζί μας».