Οικονομία και πολιτική
Προϋπολογισμός: Οι πραγματικές παροχές πάνε στους δανειστές

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει σαν “διαφορετικό” τον “πρώτο μεταμνημονιακό” προϋπολογισμό που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή. Και εστιάζει στις “τομές” που φέρνει αυτός ο προϋπολογισμός -την ακύρωση της κατάργησης της “προσωπικής διαφοράς” που διασώζει τις συντάξεις των παλιών συνταξιούχων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, αλλά και τη σταδιακή μείωση της φορολογίας των “διανεμομένων κερδών” των επιχειρήσεων. 

Τα μέτρα αυτά δεν αποτελούν με κανένα τρόπο “τομή”: ο “πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός” μοιάζει απελπιστικά πολύ με όλους τους “μνημονιακούς” προϋπολογισμούς που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.

Παραμύθια

“Ο φετινός προϋπολογισμός” έλεγε ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, “είναι ο πρώτος από το 2008 που περιλαμβάνει μια καθαρή δημοσιονομική επέκταση”. Παραμύθια. Η πολιτική της λιτότητας στα κρίσιμα για τους απλούς ανθρώπους υπουργεία (Υγεία και Παιδεία) συνεχίζεται: τα κονδύλια για την παιδεία θα είναι φέτος αυξημένα κατά 0,07% του ΑΕΠ. Τα κονδύλια για την υγεία μειωμένα κατά 2,5% του ΑΕΠ.

Ποιος είναι ο ”μεγάλος κερδισμένος” του φετινού προϋπολογισμού; Η απάντηση είναι απλή: οι δανειστές. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 3,98% του ΑΕΠ, θα υπερβεί δηλαδή και πάλι κατά πολύ τον μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα χρωστάει σήμερα στην Τρόικα πάνω από 300 δις Ευρώ. Ο προϋπολογισμός του 2019 τους εγγυάται, για μια χρονιά ακόμα, έμπρακτα ότι θα τα πάρουν πίσω τα λεφτά τους -στο ακέραιο και με τους τόκους.

Ε δεν το λες και “ανατροπή” αυτό.