Γράμματα και σχόλια
Βριλήσσια: Πρωτοβουλία για νέα αντικαπιταλιστική δημοτική κίνηση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 20/12, η πρώτη σύσκεψη για την δημιουργία νέας δημοτικής κίνησης στα Βριλήσσια, με την συμμετοχή δεκάδων αγωνιστών της γειτονιάς. 

Την συζήτηση άνοιξε εκ μέρους της «Πρωτοβουλίας» ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ορέστης Ηλίας με εκτενή αναφορά στα προβλήματα που έχουν προκύψει στις γειτονιές και τον Δήμο λόγω των περικοπών και την υποστελέχωση. Από τα αντιπλημμυρικά έργα και την πυρασφάλεια μέχρι τους παιδικούς σταθμούς και τους ελεύθερους χώρους πρασίνου, έρχεται η εικόνα ενός Δήμου που υπολειτουργεί. Η εισήγηση κατέληξε στις μάχες που έχουμε να δώσουμε το επόμενο διάστειμα για να αυξηθούν οι οικονομικές δαπάνες προς τις κοινωνικές ανάγκες, για να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού συνδέοντας τα με την πάλη για διαγραφή του χρέους, αλλά και την πάλη ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες στις γειτονιές, με κορύφωση την μάχη των δημοτικών εκλογών.

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον κόσμο που ήταν εκεί. «Χαίρομαι που ξεκινάτε μια νεά αριστερή δημοτική κίνηση και χαίρομαι ιδιαίτερα για τη μεγάλη συμμετοχή νεολαίας. Πρέπει να στηρίξουμε τον αγώνα για προσλήψεις, έτσι θα χτυπήσουμε την ανεργία και ιδιαίτερα των νέων. Προτείνω στις διεκδικήσεις σας να προσθέσετε την κατάσταση που επικρατεί στην παραρεμάτιο περιοχή όπου δεν έχουν γίνει έργα και πλημμυρίζουμε στις μεγάλες νεροποντές» είπε ο Θοδωρής Κατσαρός, κάτοικος της περιοχής και συνέχισε ο Κώστας Φοινινής, εργαζόμενος του Δήμου: «Οι διοικήσεις του Δήμου δεν κάνουν σοβαρές κινήσεις για τις κοινωνικές ανάγκες, δεν στηρίζουν ουσιαστικά την αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών και δεν διεκδικούν θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις ανάγκες. Γι’ αυτό θεωρώ πρωτεύουσας σημασίας της πάλη για μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων. Ξεκινάμε την δημοτική μας κίνηση για να δώσουμε αυτές τις μάχες στον Δήμο. Μια αγωνιστική κίνηση που να είναι καταλυτική στους εργατικούς αγώνες». 

Ο Θόδωρος Καλμούκης δικηγόρος έβαλε το δίλημμα: «Θέλουμε μια κίνηση που να υπόσχεται ψεύτικα έργα και διαχείριση ή μια κίνηση που να χτυπάει τα κακώς κείμενα των δημάρχων και να οργανώνει την αντίσταση; Τάσσομαι σαφώς με το δεύτερο. Στα Βριλήσσια, από τη μία ζεί ένα κομμάτι της ελίτ και από την άλλη όλοι εμείς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας που ριζοσπαστικοποιούνται, που παλεύουν για την Παιδεία, που έχουν ανάγκη χώρους για να εκφραστούν στην καθημερινότητα τους ακόμα και με γκραφίτι… Έρχεται η διοίκηση Μανιατογιάννη με μια κατάπτηστη κυκλοφοριακή μελέτη (ΣΒΑΚ), ένα φαραωνικό έργο εκατομμυρίων ευρώ σε εργολάβους, αλλάζοντας ριζικά όλη την κυκλοφορία και την χωροταξία στα Βριλήσσια, στα πρότυπα του Παλαιού Ψυχικού. Αυτός ο σχεδιασμός ωφελεί μια μικρή ελίτ και όχι τους πολλούς. Θέλουμε μια αντισυστημική κίνηση για να τους χαλάσουμε τα σχέδια». 

Ο Αντώνης Φώσκολος πρόσθεσε «Απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τις απολύσεις, παλέψαμε ενωτικά οι δυνάμεις της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αριστεράς, μαζί με σωματεία και τους εργαζόμενους να βγαίνουν νικητές απέναντι σε πολυεθνικές όπως η Shell. Γι’ αυτό είναι αναγκαία αυτή η κίνηση, να μπορεί να δίνει μάχες ενωτικά και νικηφόρα».

Στο τέλος της συζήτησης πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για την συγκρότηση της δημοτικής κίνησης με όνομα «Αντίσταση και Ανατροπή στα Βριλήσσια». Δημιουργήθηκε ανοιχτή συντονιστική επιτροπή η οποία θα οργανώσει την επικοινωνία μεταξύ των μελών της κίνησης, θα φτιάξει blog στο ίντερνετ και τα social media και θα προετοιμάσει την επόμενη συνέλευση/εκδήλωση στις 2/2/2019.