Διεθνή
Γαλλία: Το αντιρατσιστικό κίνημα επανέρχεται δυναμικά

Παρίσι, Αντιρατσιστική διαδήλωση στις 18 Δεκέμβρη

Την Τρίτη 18 Δεκέμβρη το βράδυ, μεσοβδόμαδα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, γίνανε διαδηλώσεις, την ίδια ώρα, σε σχεδόν 60 πόλεις, μικρές και μεγάλες, σε όλη τη Γαλλία, σε αλληλεγγύη με τους μετανάστες, για την ελευθερία της κίνησης, για το κλείσιμο των κέντρων κράτησης και τη νομιμοποίηση των sans-papiers (χωρίς χαρτιά). Το Παρίσι είχε πάνω από 10.000 διαδηλωτές, με χιλιάδες μετανάστες στην κεφαλή της πορείας. Ήταν η πιο μαζική αντιρατσιστική διαδήλωση των τελευταίων ετών.

Σε κάθε πόλη, οι διαδηλώσεις, ενώ νύχτωνε, αρχίσανε με δάδες προς τιμήν των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων θυμάτων των συνόρων, που πνίγηκαν στη θάλασσα, που πέθαναν στην έρημο, ή σε τροχαία στους αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης, ή από ηλεκτροπληξία στο πέρασμα των συνόρων. Συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις με τα κρουστά των συλλογικοτήτων των sans-papiers και τα συνθήματα για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Το κάλεσμα, με ευκαιρία τη διεθνή μέρα των μεταναστών, είχε γίνει με πρωτοβουλία της Πορείας της Αλληλεγγύης, της συμμαχίας ενάντια στο ρατσισμό και την αστυνομική καταστολή, που γεννήθηκε πέρυσι για να οργανώσει τις 17 Μάρτη ενάντια στο ρατσισμό, σε σύνδεση με την ΚΕΕΡΦΑ στην Ελλάδα και το Stand up to Racism στην Αγγλία.

Η κινητοποίηση για τις 18 Δεκέμβρη πήρε ευρεία διάσταση, με τη συμμετοχή πάνω από 250 τοπικών και εθνικών οργανώσεων και συνδιοργανώθηκε από τις συλλογικότητες των sans-papiers και πολλά συνδικάτα, όπως η CGT και το συνδικάτο των εκπαιδευτικών, των δικηγόρων και οι φοιτητικοί σύλλογοι κεντρικά. Είναι σημαντικό προχώρημα για τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό στη Γαλλία και για τη μάχη για τους μετανάστες και πρόσφυγες. 

Είναι ακόμα πιο σημαντικό τη στιγμή που η χώρα έχει ξεσηκωθεί από τα Κίτρινα Γιλέκα. Αφού αναγκάστηκε να υποχωρήσει, η κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει αντεπίθεση σε δυο μέτωπα. Από τη μια, χρησιμοποιεί την καταστολή ενάντια στο κίνημα κινητοποιώντας δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς, με συλλήψεις χιλιάδων διαδηλωτών, και με σοβαρές ποινές στα δικαστήρια. Αλλά η επανεκκίνηση με τον καινούργιο χρόνο το περασμένο Σάββατο 5 Γενάρη, έδειξε ότι αυτή η καταστολή μπορεί να οδηγήσει στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος. Είδαμε και διαδηλωτές να μπουκάρουν σε υπουργείο!

Το άλλο μέτωπο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι ο ρατσισμός και το κυνήγι των μεταναστών για να διαιρέσει. Χωρίς απάντηση πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα, το κίνημα θα ήταν όντως αποδυναμωμένο. Εκατομμύρια μέλη της εργατικής τάξης και των πιο φτωχών στρωμάτων στη Γαλλία είναι μετανάστες ή παιδιά μεταναστών, κυρίως μαύροι και άραβες. 

Η επιτυχία της διαδήλωσης της 18 Δεκέμβρη δείχνει ότι αυτή τη απάντηση είναι εφικτή. Είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Αλλά αυτή η επιτυχία δίνει τη δυνατότητα να χτίζουμε συνέχειες. Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν συζητήσεις ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες οργανώσεις και τα συνδικάτα για να ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια αλληλεγγύης με τους μετανάστες και πρόσφυγες και τη νομιμοποίηση των sans-papiers. Συζητιέται και η πιθανότητα για απεργίες. 

Και ένας από τους στόχους θα είναι επίσης να τροφοδοτήσει το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων με το κάλεσμα στη διεθνή μέρα ενάντια στο ρατσισμό στις 16 Μάρτη. 

Ντενί Γκοντάρ
NPA