Εκπαίδευση και νεολαία
Γιάννενα: Όχι στην ιδιωτικοποίηση των εστιών

Αμέσως μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές οι οικότροφοι των εστιών Δόμπολης καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την εισβολή καινούργιου εργολάβου ο οποίος χωρίς κανέναν δισταγμό έχει απολύσει δυο εργαζόμενες (η μια εκ των οποίων μεγάλη σε ηλικία και πολλά χρόνια απασχολουμένη στο εστιατόριο της λέσχης) και έχει μειώσει τις ώρες στους εργαζόμενους με την απαίτηση τα μισά άτομα να βγάζουν πολλή περισσότερη δουλειά. Όσον άφορα το φαγητό, οι ποσότητες-μερίδες που αναλογούν σε κάθε φοιτητή μειωθήκαν αρκετά και η ποιότητα της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται υποβαθμίστηκε. 

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνέλευση των φοιτητών με πάνω από 100 άτομα και βασικό θέμα την ιδιωτικοποίηση των εστιών. Η συνέλευση αποφάσισε να διεκδικήσει την άμεση επαναπρόσληψη του προσωπικού που απολύθηκε, να φύγουν οι εργολαβίες από την εστία, καμιά αύξηση στο πόσο πληρωμής των εξωτερικών φοιτητών για σίτιση και αξιοπρεπή ποιότητα-ποσότητα φαγητού. 

Πρώτη μας ενέργεια ήταν να προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επικοινωνία με την διοίκηση η οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε συνάντηση ενώ ο σύμβουλος του διοικητή μας ενημέρωσε ότι αν ο συγκεκριμένος εργολάβος δεν ακολουθεί την εγκύκλιο, θα αλλάξουμε εργολάβο. 

Πρόκειται για λόγια του αέρα που δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα μας καθώς μοναδικός στόχος του κάθε ιδιώτη είναι η αύξηση του κέρδους. Από τη μεριά μας είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τα αυτονόητα. Για αυτό και οργανώνουμε νέα γενική συνέλευση την Τρίτη 15/1, για να συντονίσουμε τον αγώνα μας διεκδικώντας την απομάκρυνση των εργολάβων από την εστία, δημόσια, δωρεάν Παιδεία και αύξηση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας. 

Μαρία Χριστοδούλου
φοιτήτρια Παιδαγωγικού Ιωαννίνων