Η Άποψή μας
Μέσα στην κρίση τους, δίνουν ευκαιρίες στους φασίστες - Να τους σταματήσουμε!

18/1, Αντιφασιστική διαδήλωση στα Πετράλωνα με αφορμή τα 6 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

Το εθνικιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Κυριακή ήρθε να επιβεβαιώσει την εικόνα της πολιτικής κρίσης του συστήματος και πώς λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για την ακροδεξιά. Είναι η ώρα για την Αριστερά να δείξει το δρόμο για την εργατική διέξοδο.

Σαν πολιτική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας το συλλαλητήριο ήταν μια πλήρης αποτυχία. Ακόμη και οι πιο λυσσαλέοι υποστηρικτές του αναγκάζονται να ομολογήσουν ότι ήταν μικρότερο από το αντίστοιχο του περασμένου Φλεβάρη. Μέσα σε ένα χρόνο η εθνικιστική εκστρατεία των Μακεδονομάχων αντί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις όπως υπολόγιζαν συρρικνώθηκε σε έναν στενό πυρήνα από τα πιο καθυστερημένα τμήματα που κινητοποιεί παραδοσιακά η Δεξιά. Το μόνο που πέτυχε είναι να δώσει διευρυμένο ακροατήριο στη φασιστική ακροδεξιά. Για τους υπόδικους νεοναζί της Χρυσής Αυγής ο στενός πυρήνας της δεξιάς είναι μια τεράστια δεξαμενή και ο Μητσοτάκης τους την πρόσφερε απλόχερα.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ερμηνεύει ως ευκαιρία αυτόν τον ακροδεξιό εγκλωβισμό της ΝΔ και απαντάει με δικές της μετατοπίσεις προς τα δεξιά για να καλύψει τον “μεσαίο” χώρο που αφήνει ο Μητσοτάκης. Τώρα πια η κυβερνητική προπαγάνδα προβάλλει ανοιχτά τη Συμφωνία των Πρεσπών ως υλοποίηση της “εθνικής γραμμής” για το Μακεδονικό που είχαν χαράξει διαδοχικά οι κυβερνήσεις του πατέρα Μητσοτάκη, του Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή. Με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, Τσίπρας και Κοτζιάς κατάφεραν αυτά που διεκδικούσαν αλλά δεν είχαν μπορέσει να πάρουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δηλαδή την ανοιχτή μετατροπή των Σκοπίων σε ελληνικό προτεκτοράτο.

“Ηγέτιδα”

Στα πλαίσια της συνολικότερης δεξιάς κατρακύλας του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση καμαρώνει ότι κάνει την Ελλάδα “ηγέτιδα δύναμη” των Βαλκανίων και ταυτόχρονα περηφανεύεται ότι καθοδήγησε την Αστυνομία να αμύνεται(!) απέναντι στους φασίστες την Κυριακή. Οι Μιχαλολιάκοι κυκλοφορούν ελεύθεροι στο Σύνταγμα και η κυβέρνηση της “κεντροαριστεράς” τους αναγνωρίζει τα βουλευτικά τους προνόμια.

Η απάντηση σε αυτό το σκηνικό δεν μπορεί να είναι απόπειρες της Αριστεράς να φορέσει αυτή τον πατριωτικό μανδύα. Είναι τραγικό λάθος στελέχη της ΛΑΕ όπως ο Ήσυχος να δίνει την υπογραφή του δίπλα στο στρατηγό Φράγκο. Είναι διαλυτικό για την εργατική αντίσταση να υιοθετεί η ηγεσία του ΚΚΕ μεθοδολογίες της Δεξιάς σε βάρος των Μακεδόνων. Κάποτε ήταν ο αντικομμουνισμός αυτός που έλεγε ότι το μακεδονικό έθνος είναι ανύπαρκτο κατασκεύασμα του Τίτο και του Στάλιν. Τώρα η ηγεσία του ΚΚΕ λέει ότι είναι ανύπαρκτο κατασκεύασμα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ!

Η εργατική αντεπίθεση πρέπει να ξεκινάει από την αφετηρία ότι οι εργάτες των Βαλκανίων είναι αδέρφια μας. Αυτοί έχουν το δικαίωμα να ονομάζουν τους εαυτούς τους όπως θέλουν κόντρα σε όλους τους νονούς που βάζουν όρους και προϋποθέσεις. Κανένα έθνος δεν είναι ενιαίο. Δεν πολεμάμε μαζί με τα αφεντικά της Ελλάδας για να επιβάλουμε όρους στους γείτονες , Μόνο ενωμένοι οι εργάτες πέρα από σύνορα μπορούν να αντιπαλεύουν τις φιλοδοξίες της κάθε άρχουσας τάξης στην Αθήνα, στα Σκόπια, στο Βερολίνο, στην Ουάσιγκτον.

Αυτός ο στρατηγικός προσανατολισμός σημαίνει ότι τώρα είναι η ώρα για να οργανώνουμε αντιφασιστικά και απεργιακά συλλαλητήρια και όχι πατριωτικά. Παλεύουμε για δουλειές, αυξήσεις, για το ξήλωμα των Μνημονίων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και για να στείλουμε ξανά τους φασίστες στη φυλακή όπου ανήκουν. Αυτό το Σάββατο 26 Γενάρη διαδηλώνουν οι Εκπαιδευτικοί ζητώντας μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Πιο πριν, απεργούν αυτή την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Ακολουθούν ξανά τα Νοσοκομεία στο τέλος του μήνα. Και όλοι μαζί θα συντονιστούμε με το διεθνές αντιφασιστικό κίνημα στις 16 Μάρτη. Εκεί είναι η θέση μας και όχι πλάι σε μακεδονομάχους.