Εργατικό κίνημα
Εκπαιδευτικοί: Επιμένουμε μέχρι τη νίκη

17/1, Αθήνα, απεργία εκπαιδευτικών και ΑΔΕΔΥ

Δεκάδες συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν πανελλαδικά την Πέμπτη 17/1, ημέρα 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ στο πλευρό των εκπαιδευτικών. Ο Τζεμαλή Μιλιαζήμ, αναπληρωτής δάσκαλος από το 2005, μέλος του Συλλόγου Δασκάλων Ξάνθης και του Δικτύου Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη:

“Προερχόμαστε από ένα συγκλονιστικό δεκαήμερο κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα. Υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων και στην Ξάνθη. Μόνιμοι και αναπληρωτές δώσαμε άμεση απάντηση στον Γαβρόγλου που θέλει να επιβάλει τη διάσπαση μεταξύ των συναδέλφων μέσα από το προσοντολόγιο.

Μετά την απεργία της Παρασκευής 11/1 υπήρξε άμεση πίεση από τα μέλη του σωματείου μας, να πάμε σε νέα απεργιακή κινητοποίηση. Τη Δευτέρα 14/1 υπήρξε συντονισμός μεταξύ των ΣΕΠΕ και των ΕΛΜΕ του Έβρου και πολλοί ήταν οι συνάδελφοι που κατέβηκαν με λεωφορείο να διαδηλώσουν στην Αθήνα. 

Η συνέχεια μετά το μαζικό και οργισμένο συλλαλητήριο στις 14/1 ήταν η νέα απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 17/1 με την πρωτοφανή μαζικότητα. Και στην Ξάνθη είδαμε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί αλλά και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης και διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους διεκδικώντας μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

Αυτές οι κινητοποιήσεις δεν πέσανε από τον ουρανό. Να θυμίσω πως το Μάρτη του 2018 είχαμε την κατάληψη του υπουργείου, μαζικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει να υπάρξει απογοήτευση επειδή ψηφίστηκε ο νόμος Γαβρόγλου. Αντιθέτως αυτές τις μέρες δείξαμε τη δύναμή μας. Με την ενότητα μόνιμων και αναπληρωτών χρειάζεται να συνεχίσουμε τον αγώνα το επόμενο διάστημα για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο και να διορίσει μαζικά τους συναδέλφους αναπληρωτές στην εκπαίδευση. 

Αυτή τη στιγμή τα σχολεία λειτουργούν με περισσότερους από 30.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που κάθε Μάη-Ιούνη απολύονται. Για τα ειδικά σχολεία η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη αφού αυτή τη στιγμή είναι κατά 90% στελεχωμένα από αναπληρωτές. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο οι εκπαιδευτικοί αλλάζουν σχολεία και μετακινούνται σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα όχι μόνο την απίστευτη ομηρία των εκπαιδευτικών αλλά και την απόλυτη απαξίωση του εκπαιδευτικού έργου, αφού αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά δεν έχουν σταθερό δάσκαλο κάτι που είναι σε βάρος της ίδιας της εκπαίδευσής τους. Εμείς λέμε όχι στο προσοντολόγιο. Θέλουμε αυτοί που στήριξαν την εκπαίδευση όλα αυτά τα χρόνια των μνημόνιων να μην απολυθούν και να συνεχίσουν να δουλεύουν”.

 

Νέο μεγάλο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το Σάββατο 26/1, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια οργανώνουν οι εκπαιδευτικοί διεκδικώντας μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Το νέο συλλαλητήριο ήρθε σαν συνέχεια της τεράστιας σε μαζικότητα, οργισμένης απεργιακής συγκέντρωσης και πορείας που πραγματοποιήθηκε κατά την 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 17/1 στο πλευρό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. 

«Για τρίτη συνεχόμενη απεργία μέσα σε μια βδομάδα οι εκπαιδευτικοί δείξαμε ότι έχουμε τη δύναμη να πετάξουμε το νόμο του Γαβρόγλου στα σκουπίδια, πριν μας πετάξει αυτός στην ανεργία. Η επόμενη βδομάδα είναι κρίσιμη. Χρειάζεται να απλώσουμε το μήνυμα στους συλλόγους μας με μαζικές γενικές συνελεύσεις που θα βάζουν πρόταση αγωνιστικής κλιμάκωσης. Και χρειάζεται να συνδεθούμε με όλα τα κομμάτια των εργαζόμενων που σήμερα κατέβηκαν μαζικά στο δρόμο και στάθηκαν απεργιακά στο πλευρό μας. Εργαζόμενοι σε δήμους, νοσοκομεία, υπουργεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες που δίνουν μάχες για μονιμοποιήσεις και προσλήψεις», ανέφερε στην ΕΑ ο Νίκος Κουράκης, δάσκαλος από το Σύλλογο Αθηνά.

Η απεργιακή πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει σε απεργία της ΑΔΕΔΥ τα τελευταία χρόνια. Στο πλευρό τους εκατοντάδες φοιτητές/­τριες από το Πολυτεχνείο, το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής, ενώ με το πανό τους διαδήλωσαν οι φοιτητές του ΣΕΚ και οι μαθητές Anticapitalista. 

Εκατοντάδες εργαζόμενοι από διαφορετικούς χώρους και κλάδους του δημόσιου  πήραν μέρος στην απεργία. Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία είχαν οι υγειονομικοί, αλλά και εργαζόμενοι στους δήμους, ενώ στο πλευρό των εκπαιδευτικών στάθηκαν και συνάδελφοί τους από τα ιδιωτικά σχολεία. Το μπλοκ του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια συσπείρωνε αγωνιστές από το Συντονιστικό των Νοσοκομείων που διαδήλωσαν με τα πανό των σωματείων του Αγ. Σάββα και του Γεννηματάς, αλλά και εργαζόμενων στο ΥΠΠΟ, στους δήμους αλλά και σε άλλους κλάδους του δημόσιου τομέα.

Μεγάλη και συγκινητική ήταν η παρουσία των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας που διαμαρτυρόμενοι για το κόψιμο του ΛΕΠΕΤΕ, είχαν καταλάβει από το πρωί το κατάστημα της Σταδίου περιμένοντας την απεργιακή πορεία να περάσει και να συνδεθούν μαζί της. «Στηρίζουμε τον αγώνα σας με όλες μας τις δυνάμεις γιατί καταλαβαίνουμε πως οι επιθέσεις που δεχόμαστε όλοι είναι από την ίδια μεριά. Είμαστε μαζί σας μέχρι τη νίκη», ανέφερε από την κεντρική ντουντούκα της πορείας η Ιωάννα Παυλοπούλου, συνταξιούχος της Εθνικής και μέλος του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, που πήρε το λόγο για να χαιρετίσει εκ μέρους των αγωνιζόμενων συνταξιούχων της ΕΤΕ.

«Μαζικοί Μόνιμοι Διορισμοί, σε δήμους, σχολεία, νοσοκομεία», έγραφε το πανό της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας που συμμετείχε στην πορεία. Τη σύνδεση ανάμεσα στους εργατικούς αγώνες και το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα έκανε η Πακιστανική Κοινότητα που βρέθηκε με το πανό της στο Σύνταγμα και το οποίο θύμιζε ότι ακριβώς 6 χρόνια πριν δολοφονήθηκε ο Σαχζάτ Λουκμάν.  

Στο Σύνταγμα ήταν στημένη η μικροφωνική της ΑΔΕΔΥ. «Στην Υγεία δίνουμε μάχη για την μονιμοποίηση των πάνω από 13.000 συμβασιούχων συναδέλφων που κρατάνε τα νοσοκομεία ανοιχτά. Έχουμε την εμπειρία, έχουμε τη δύναμη και όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια απολύσεων και να επιβάλουμε χιλιάδες μαζικούς μόνιμους διορισμούς», ανάφερε από την μικροφωνική της ΑΔΕΔΥ η Αργυρή Ερωτοκρίτου από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο Γεννηματάς και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων.

Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για ώρες στο Σύνταγμα.  «Εδώ και τώρα νέα απεργία» και «εμπρός για κλιμάκωση του αγώνα» είναι δυο από τα συνθήματα που φώναζαν οι απεργοί.

Κυριάκος Μπάνος
 
“Συνεχίζουμε, ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά”, είναι το κεντρικό σύνθημα της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Δίκτυο Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας”, καλώντας στο νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το Σάββατο 26/1, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

“Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, μπορεί να χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να σταματήσει την αντίστασή μας αλλά δεν κατάφερε να πισωγυρίσει τον αγώνας μας. Ο Γαβρόγλου μπορεί να ψήφισε τελικά το προσοντολόγιο απολύσεων, αλλά ξέρει καλά τι τον περιμένει. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ψηφίζουν κάτι και το σπάμε στην πράξη, το κάναμε με τον ΑΣΕΠ του '98, με το νόμο του Αρσένη που άρχισε να ξηλώνεται από την πρώτη μέρα, το νόμο Διαμαντοπούλου που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. 

Μετά από αυτόν τον αγώνα τίποτα δεν θα είναι ίδιο στα σχολεία μας. Οι αναπληρωτές ξεπεράσαμε την πολυδιάσπαση και τις περιχαρακώσεις. Μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους με όπλο την απεργία, δώσαμε την μάχη ενωμένοι. Τα συνδικάτα είναι η δύναμή μας, ανακαλύψαμε τη συλλογική δύναμη των σωματείων μας, των συνελεύσεων και σε πολλές περιοχές, των κοινών απεργιακών επιτροπών και περιφρουρήσεων της απεργίας. Κάναμε βήματα συντονισμού που χρειάζεται να τα προχωρήσουμε και να τα γενικεύσουμε, αυτό σήμαιναν οι υγειονομικοί, οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ, κλπ που απέργησαν μαζί μας. Να χτίσουμε ένα μαζικό απεργιακό κίνημα συμβασιούχων και μόνιμων, σε σχολεία, νοσοκομεία, δήμους, που καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να σταματήσει. 

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μη φτάσουμε τον Ιούνιο μπροστά στους «νέους πίνακες» αναπληρωτών που θα ετοιμάσει ο Γαβρόγλου. Τώρα να προχωρήσουμε σε κύκλο Γενικών Συνελεύσεων σε κάθε ΕΛΜΕ και κάθε σύλλογο Πρωτοβάθμιας που να απαιτήσουμε νέα απεργιακή κινητοποίηση. Να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα μονίμων και αναπληρωτών σε κάθε σχολείο, που να οργανώσουν την ενημέρωση και τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών στις μάχες μπροστά μας. 

Διεκδικούμε απεργιακή συνέχεια, τα συνδικάτα μας, οι φοιτητικοί σύλλογοι να αποφασίσουν νέα συντονισμένη πανεκπαιδευτική απεργιακή αγωνιστική κινητοποίηση, με απεργίες και καταλήψεις. Γύρο γενικών συνελεύσεων και συνελεύσεις προέδρων από ΔΟΕ και ΟΛΜΕ που να αποφασίσουν 48ωρη απεργία 31/1 -1 Φλεβάρη. Το ίδιο συνεχίζουμε να διεκδικούμε από την ΑΔΕΔΥ με νέα πανελλαδική απεργία σε όλο το δημόσιο. Το Σάββατο 26 Γενάρη οργανώνουμε τη μαζική συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12μεσ στα Προπύλαια για να κάνουμε ξεκάθαρο στον Γαβρόγλου ότι τίποτα δεν τέλειωσε και ότι είμαστε αποφασισμένοι να καταργήσουμε το προσοντολόγιο των απολύσεων και να επιβάλουμε τους χιλιάδες διορισμούς και τις μονιμοποιήσεις που έχουν ανάγκη τα σχολεία, η Υγεία, οι Δήμοι αλλά και όλο το δημόσιο”.