Εργατικό κίνημα
Ασφαλιστικά Ταμεία: Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι

Σε κινητοποιήσεις μέχρι το τέλος του μήνα προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στα σφαλιστικά ταμεία αφού το ζήτημα των συμβασιούχων έχει φέρει την λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων σε ασφυκτική κατάσταση. 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της μεγάλης συνέλευσης του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) Αντώνης Κουρούκλης τόνισε μεταξύ άλλων: “Το ζήτημα των συμβασιούχων σε χώρους σαν το δικό μας είναι πολύ παλιό. Λειτούργησαν σαν προθάλαμοι για την πρόσληψη επισφαλώς εργαζομένων. Την περασμένη δεκαετία τους δίνονταν παραπάνω ελπίδες για να μονιμοποιηθούν. Τα πράγματα άλλαξαν από το 2009 και μετά όπου η επισφαλής εργασία άρχισε να γίνεται κανόνας στο δημόσιο. Πλέον στον κλάδο μας 250 συνάδελφοι έχουν κερδίσει σε νομικό επίπεδο, πρωτόδικα, τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και διεκδικούν αυτό να κατοχυρωθεί και σε δεύτερο βαθμό. Αυτό αφορά το 95% των συναδέλφων συμβασιούχων. Τώρα όμως ξανανοίγει το ζήτημα λόγω της πρόσληψης 1.100 συμβασιούχων εργαζόμενων μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ. 

Υπάρχει η αγωνιστική εμπειρία. Τον Απρίλη του 2015, μόλις είχε βγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, 300 συνάδελφοι προχώρησαν σε κατάληψη της διοίκησης του ΟΑΕΕ και σε κατάληψη του, υπουργού τότε, Στρατούλη. Πήραν υποσχέσεις για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ, αλλά έπεσαν πάνω στην περίοδο του δημοψηφίσματος και της υπογραφής του 3ου μνημονίου. Σε σχέση με τους συναδέλφους που παραμένουν σε καθεστώς επισφάλειας, οργανώνουμε νέα κινητοποίηση στο τέλος Γενάρη. 

Η ανομοιογένεια στις συμβάσεις δημιουργεί πρόβλημα, καθώς χωρίζει σε κατηγορίες τους εργαζόμενους. Η μόνη λύση είναι να τεθεί συνολικά το ζήτημα διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι ομοσπονδίες δεν συνηθίζουν να στηρίζουν τους συμβασιούχους. Είδαμε όμως ότι μέσα από τον αγώνα των εκπαιδευτικών αναγκάστηκε η ΑΔΕΔΥ να βγάλει 24ωρη απεργία. Άλλωστε οι όροι εργασίας των μονίμων θα αρχίσουν να μοιάζουν όλο και περισσότερο σε αυτές των συμβασιούχων συναδέλφων. Χρειάζεται πολλή δουλειά από τα σωματεία και τις πρωτοβουλίες των συμβασιούχων αλλά μόνο έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε”.