Γράμματα και σχόλια
Ξενοδόχοι και ακίνητα: STOP στην επέλαση της κερδοσκοπίας

Ένα πάρτυ κερδοσκοπίας διαμορφώνεται στο κέντρο της Αθήνας με τους ξενοδόχους να εκμεταλλεύονται τις συνθήκες στην αγορά τουρισμού για να τζογάρουν με τις τιμές των ακινήτων. Η περίοδος της κρίσης άφησε πίσω της δεκάδες κλειστά ξενοδοχεία αλλά και άδεια κουφάρια που παλιότερα ήταν κτίρια γραφείων στο κέντρο της πόλης. Η άνοδος του τουρισμού στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια ανοίγει την όρεξη στους επιχειρηματίες του κλάδου για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση κατασκευάζοντας στην περιοχή από την Ομόνοια έως το Σύνταγμα πολυτελή ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων που προορίζονται για πλούσιους τουρίστες. Η αυξημένη ζήτηση ανεβάζει με την σειρά της τις τιμές των ακινήτων που είχαν υποστεί ραγδαία πτώση μετά το ξέσπασμα της κρίσης και την πιστωτική ασφυξία που επέβαλαν οι τράπεζες κλείνοντας την στρόφιγγα της χρηματοδότησης. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής με τον γλαφυρό τίτλο “Το νέο Ελντοράντο των ξενοδόχων” πληροφορούμαστε ότι ιδιαίτερα οφέλη κάτω από αυτές τις συνθήκες υποτίθεται ότι θα προκύψουν για τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα Ταμεία συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα τα ακίνητα έχουν σύμφωνα με εκτιμήσεις το κατάλληλο μέγεθος για να διαμορφωθούν σε ξενοδοχεία τεσσάρων ή πέντε αστέρων. Μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων που διαγκωνίζονται για να εξασφαλίσουν το δικό τους μερίδιο στην πολλά υποσχόμενη αγορά βρίσκονται εκτός από διεθνείς επενδυτές η Εθνική Πανγαία, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας που δραστηριοποιείται στην αγορά Real Estate, ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη και ο όμιλος Χανδρή. Ο ΕΦΚΑ, το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, το Ταμείο Πρόνοιας Πρώην Εργαζομένων ΑΤΕ και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες για να παραχωρήσουν τα κτίρια τους σε «επενδυτές» που θα τα μετατρέψουν σε πολυτελή καταλύματα. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα αποθεματικά των εργαζόμενων γίνονται αντικείμενο λεηλασίας. Το 2007 η κυβέρνηση Καραμανλή βρέθηκε αντιμέτωπη με το σκάνδαλο των «δομημένων ομολόγων», την επένδυση δηλαδή μέρους των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα με μεγάλο ρίσκο. Ήταν η περίοδος που οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα των ασφαλιστικών ταμείων και των τραπεζών (ΟΤΟΕ) υιοθέτησαν το σύνθημα «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Το Ταμείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων είχε επενδύσει πάνω από το 50% των αποθεματικών του. Λίγα χρόνια αργότερα το 2012 η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων προχώρησε στο PSI, το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, ως όρο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους στα πλαίσια του δευτέρου μνημονίου. Με το PSI η κυβέρνηση έσωσε τις χρεοκοπημένες τράπεζες ρίχνοντας στα βράχια τα Ταμεία.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τώρα επιχειρεί να παραδώσει μεγάλο κομμάτι αυτού του πλούτου στους ξενοδόχους για να εξυπηρετήσει τα επενδυτικά τους σχέδια και να παίξουν παράλληλα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις τιμές των ακινήτων. Αυτή η κίνηση είναι ενταγμένη στην προοπτική ιδιωτικοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων και την στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση. 

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο της Αθήνας δήλωσε πρόσφατα ότι η Αθήνα είναι μία πόλη πολυπολιτισμική αλλά στην πραγματικότητα η πολιτική της κυβέρνησης την οποία υπηρετεί, αποκλείει τους εργάτες και τους φτωχούς. Απ’ την μία η κυβέρνηση κάνει δώρο στους ξενοδόχους τα κτίρια των ασφαλιστικών ταμείων για να κατασκευάσουν πολυτελή καταλύματα και από την άλλη, οι πρόσφυγες "στεγάζονται" σε άθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ντροπής στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.  Στο κέντρο της Αθήνας επιχειρείται μία προσπάθεια «εξευγενισμού» που διώχνει τους άστεγους, τους πρόσφυγες, τους τοξικομανείς, για να μην χαλάνε την βιτρίνα της τουριστικής βιομηχανίας. Αυτή η εικόνα απλώνεται και στις γειτονιές γύρω από το κέντρο της πόλης μέσα από την εκρηκτική άνοδο της πλατφόρμας διαμερισμού κατοικιών Airbnb που καθιστά τις τιμές των διαμερισμάτων απρόσιτες σε περιοχές όπως το Κουκάκι, τα Εξάρχεια, το Παγκράτι, ο Κεραμεικός και η Κυψέλη. Πλάι σε αυτές τις πολιτικές που ανοίγουν τον δρόμο για την επέλαση του κεφαλαίου στις γειτονιές χρησιμοποιείται η κρατική καταστολή που επιστρατεύει και την τρομοκρατία των ΜΜΕ για την «εγκληματικότητα» και τα «γκέτο». Η ΕΛ.ΑΣ. την τελευταία περίοδο σε αυτήν την κατεύθυνση έχει εντείνει τις επιχειρήσεις σκούπα που συνοδεύονται από εφόδους, όπως στο Πεδίον του Άρεως. Λίγες μέρες μετά από μία τέτοια επιδρομή πραγματοποιήθηκε ο άγριος ξυλοδαρμός και η δολοφονία του καλλιτέχνη και ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου. 

Δεν θα επιτρέψουμε στις πόλεις και στις γειτονιές μας να πετάγονται οι άνθρωποι σαν «σκουπίδια» για τα κέρδη των τραπεζιτών και του Χανδρή. Θέλουμε οι πόλεις μας να είναι ανοιχτές για όλους τους εργάτες και τους φτωχούς, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης και δικαίωμα στην εργασία για όλους.