Διεθνή
Γαλλία: Συνεχίζουν τα Κίτρινα Γιλέκα κόντρα στις φασιστικές προβοκάτσιες

9 Φλεβάρη, Παρίσι

Κλείνει τρεις μήνες αυτή τη βδομάδα το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, και όλες οι προσπάθειες να το σταματήσουν μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο κενό. Ούτε οι πολιτικές προσπάθειες για “εθνικό διάλογο” έκαναν τίποτα. Ούτε η άγρια καταστολή, οι νεκροί, τα βγαλμένα μάτια και τα σπασμένα κεφάλια. Και ούτε η πιο βρόμικη εκστρατεία που εξαπέλυσαν οι φασίστες για να το καπελώσουν έφερε αποτελέσματα. 

Αυτή η τελευταία είχε πάντα δύο πλευρές: από τη μια μεριά η κυβέρνηση και το φιλελεύθερο κατεστημένο που δεν σταμάτησε να λέει ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις βρίσκονται οι φασίστες, φουσκώνοντάς τους τα πανιά. Από την άλλη οι ίδιοι οι φασίστες που επιχείρησαν οργανωμένα και να ελέγξουν κομμάτια του κινήματος, αλλά και να το χρησιμοποιήσουν ως όχημα για να επιτεθούν στην Αριστερά, τους Εβραίους, τους μετανάστες, τους μουσουλμάνους και κάθε είδους μειονότητα.

Η μάχη συνεχίζεται. Πρώτα απ’ όλα για τη μαζική συμμετοχή. Το περασμένο Σάββατο τα Κίτρινα Γιλέκα εκτιμούν συμμετοχή πάνω από 100 χιλιάδες στις διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία. Είναι η επιμονή στη μαζική κινητοποίηση που δεν επέτρεψε τη διάσπαση και την ήττα. Δεύτερον, συνεχίζεται ως μάχη για τον έλεγχο των δρόμων. Οι φασίστες όπου εμφανίζονται παίρνουν απάντηση και πετιούνται έξω από τις διαδηλώσεις. Οι επιθέσεις σε βάρος αγωνιστών και αγωνιστριών της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς έχουν μετατραπεί σε αφορμή για καλύτερη οργάνωση της Αριστεράς στις διαδηλώσεις. Στη Λυόν το Σάββατο 40 φασίστες απομονώθηκαν και έφυγαν με τα γιλέκα σκισμένα.

Όμως, τρίτο και σημαντικότερο, συνεχίζεται η μάχη για τον πολιτικό προσανατολισμό. Η 24ωρη απεργία που οργανώθηκε την Τρίτη 5 Φλεβάρη ήταν μεγάλη επιτυχία, ακριβώς γιατί ήρθε μετά από επίμονα καλέσματα να ενωθούν τα Κίτρινα Γιλέκα με το εργατικό κίνημα, την ώρα που η διάσπαση φαινόταν η επιλογή που είχαν κάνει όλες οι πλευρές. Όμως η 24ωρη απεργία είναι μόνο μία μέρα. Ο αγώνας που δίνουν οι αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς είναι να υπάρξει συνέχεια. Οι αγώνες ενάντια στις απολύσεις και τη λιτότητα μέσα σε κάθε χώρο να ενωθούν με τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση. Η ορμή των διαδηλώσεων στους δρόμους να γίνει δύναμη μέσα στους χώρους, αλλά και η δύναμη της οργανωμένης μας τάξης που μπορεί και παραλύει την οικονομία και όχι απλά τους κυκλοφοριακούς κόμβους να μπει στην πρώτη γραμμή.

Ο πολιτικός προσανατολισμός έχει να κάνει και με τη σύγκρουση με τους φασίστες. Εδώ και δεκαετίες οι αγωνιστές στη Γαλλία είχαν να αναμετρηθούν με μια πολύ διαδεδομένη στη γαλλική Αριστερά άποψη που έλεγε πως το Εθνικό Μέτωπο (Εθνικός Συναγερμός πλέον) της οικογένειας Λεπέν δεν είναι πραγματικά φασιστικό κόμμα, μιας και κάνει κυρίως “κοινοβουλευτική” πολιτική και δεν στηρίζεται σε “τάγματα εφόδου” που θέλουν να τσακίσουν τα κινήματα. Αν οργανώνουμε τη δράση μας ενάντια στο Εθνικό Μέτωπο, έλεγε αυτή η λογική, τους κάνουμε απλώς διαφήμιση.  Η ίδια η πραγματικότητα έφερε τη σύγκρουση με τους φασίστες στους δρόμους στο προσκήνιο. Όσο και να παρουσιάζεται πιο “πολιτική” η Λεπέν, το κόμμα της είναι το μεγάλο σκέπαστρο που δίνει νομιμότητα στις συμμορίες που πάνε στις διαδηλώσεις με ξυράφια και σφεντόνες.

Όμως η δύναμή μας απέναντι στους φασίστες δεν είναι στις μάχες σώμα με σώμα, ακόμη και αν κάποιες φορές είναι αναγκαίες. Οι εξελίξεις έχουν βοηθήσει σε ξεκαθάρισμα. Αυτή τη βδομάδα τα συνδικάτα στη Λυόν καλούν σε μέρα δράσης για την αντιμετώπιση των φασιστών. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα. Η μάχη ενάντια στους φασίστες αφορά όλους και όλες, μέσα και έξω από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, τα συνδικάτα, τις γυναίκες, τους μετανάστες, τους Εβραίους, τους Γάλλους πολίτες τέταρτης και πέμπτης γενιάς που λόγω του χρώματος του δέρματός τους ή του επωνύμου τους μπαίνουν στο στόχαστρο των ναζί.

Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία για τις 16 Μάρτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει ιδιαίτερη σημασία στη Γαλλία. Στα μέσα Δεκέμβρη προηγήθηκαν μαζικές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα που καλέστηκαν από την πρωτοβουλία που προέκυψε πέρσι μετά το κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ. Πλέον, η μάχη για την απομόνωση των φασιστών μέσα στα Κίτρινα Γιλέκα, έχει αναζωπυρώσει αντιφασιστικές πρωτοβουλίες παντού. Η 16 Μάρτη είναι ένα ακόμη βήμα για το χτίσιμο ενός μετώπου ενάντια στους φασίστες, που είναι αναγκαίο για να βγάλει εκτός μάχης τις εφεδρείες του μίσους που αξιοποιεί το σύστημα όταν δεν έχει τίποτα άλλο για να μας σταματήσει.