Οικονομία και πολιτική
Τα γεράκια στη Βαρσοβία

Ψυχροπολεμικό κλίμα, εμπρηστικές δηλώσεις και ανοιχτές απειλές κυριάρχησαν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, που διοργάνωσαν στη Βαρσοβία από κοινού οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Πολωνίας. Στο δρόμο του για τη Βαρσοβία, ο Μάικ Πομπέο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, παρακολούθησε μια στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά στη βόρεια Πολωνία -μια “άσκηση μήνυμα” με αποδέκτη τη Ρωσία στην πραγματικότητα. “Ο Βλαντιμίρ Πούτιν”, είπε μιλώντας στους Αμερικανούς αξιωματικούς, “θέλει να διασπάσει το ΝΑΤΟ, να αποδυναμώσει τις ΗΠΑ και να αποσταθεροποιήσει τις δημοκρατίες της Δύσης”. 

Την ίδια στιγμή ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο δικηγόρος του Τραμπ, μιλούσε σε μια συγκέντρωση “Ιρανών αντιφρονούντων” στο κεντρικό στάδιο της Βαρσοβίας. “Οι ηγέτες του Ιράν”, έλεγε, “είναι εκτελεστές, δολοφόνοι και πρέπει να εκδιωχθούν από την εξουσία”. Ο Τζουλιάνι ζήτησε ανοιχτά “αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη”. 

Η πιο πολεμοκάπηλη δήλωση ήρθε όμως από τον Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ -που είναι ταυτόχρονα πιστός σύμμαχος του Τραμπ και του Τσίπρα. “Πηγαίνω σε μια ανοιχτή σύσκεψη με εκπροσώπους των ηγετικών Αραβικών κρατών”, έγραψε στο twitter μόλις πάτησε το πόδι του στην Πολωνία. “Θα συνεδριάσουν μαζί με το Ισραήλ για να προωθήσουν τον κοινό μας στόχο, τον πόλεμο ενάντια στο Ιράν”. Λίγο αργότερα “διόρθωσε” την ανάρτηση αντικαθιστώντας τη λέξη “πόλεμο” με τη λέξη “καταπολέμηση”. Αλλά το μήνυμα είχε ήδη σταλεί.

Στόχαστρο

Ο Τραμπ έχει βάλει το Ιράν στο στόχαστρό του από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο. Μια από τις πρώτες του αποφάσεις ήταν η ακύρωση της συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών που είχε συνυπογράψει μαζί με τους ηγέτες της Ευρώπης, της Κίνας και της Ρωσίας το 2015 ο Μπαράκ Ομπάμα.  

Η Γερμανία και η Γαλλία συμμετείχαν μεν στην διάσκεψη της Βαρσοβίας -αλλά σε χαμηλό επίπεδο, με διπλωμάτες και όχι με υπουργούς. Η Βρετανία έστειλε την τελευταία στιγμή τον υπουργό Εξωτερικών –ο οποίος όμως και αποχώρησε σχεδόν αμέσως. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να καταγγείλει και αυτή τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. 

Αλλά, έστω με ανταγωνισμούς, ΗΠΑ και ΕΕ συνεργάζονται στην ανατολική Ευρώπη απέναντι σε Ρωσία και Κίνα. Μαζί κλιμακώνουν τις οικονομικές κυρώσεις και τις στρατιωτικές πιέσεις πάνω στη Ρωσία. Και όλο και περισσότερο προσπαθούν να περιορίσουν την Κινεζική οικονομική επιρροή στην ανατολική Ευρώπη. Σε όλες αυτές τις εξορμήσεις τους, θέση κλειδί κατέχει ο έλεγχος των δυτικών Βαλκανίων. Λίγες ώρες μετά τη λήξη της Διάσκεψης της Βαρσοβίας όλα τα γεράκια βρέθηκαν στο Μόναχο για να χειροκροτήσουν τον Τσίπρα και τον Ζάεφ για την “προώθηση της ειρήνης” στα Βαλκάνια.