Εργατικό κίνημα
Ιδιωτική Υγεία: Συμπαράσταση στους απολυμένους συναδέλφους στο Ιατρικό Αθηνών

Την απόλυση 50 εργαζόμενων από τις υπηρεσίες σίτισης στην κλινική Αμαρουσίου ανακοίνωσε η διοίκηση του Ιατρικού Αθηνών. Το Ιατρικό Αθηνών είναι η εταιρία με τα μεγαλύτερα έσοδα στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας. Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, Αποστολόπουλος, μαζί με τους γιους του, θεωρούνται τα μεγαλύτερα κεφάλια της ιδιωτικής Υγείας στην Ελλάδα με τεράστιους τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα μόνο για το 2018 το Ιατρικό Αθηνών και οι μεγαλοϊδιοκτήτες Αποστολόπουλοι ανακοίνωσαν καθαρά κέρδη που ξεπερνάνε τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Και μπορεί η οικογένεια Αποστολόπουλοι να είναι βουτηγμένοι μέσα στα εκατομμύρια, όμως η ίδια εργοδοσία έρχεται να απολύσει κόσμο και να παραχωρήσει τις υπηρεσίες εστίασης σε εργολαβική εταιρεία. Στην ανακοίνωση με τίτλο “Δεν θα περάσουν οι απολύσεις στο Ιατρικό Αθηνών” που εξέδωσε η Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγείας (ΑΣΚΥ), η αντικαπιταλιστική παράταξη στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας, τονίζεται μεταξύ άλλων: “Στην κουζίνα του Ιατρικού Αθηνών στο Μαρούσι εργάζονται συνάδελφοι-ισσες με προϋπηρεσία μέχρι 25 έτη στον συγκεκριμένο εργοδότη, που θα χάσουν τα δικαιώματά τους αν απολυθούν.

Είναι ζήτημα όλων των εργαζομένων του κλάδου να σταθούμε δίπλα στους συναδέλφους στο Ιατρικό Αθηνών και να απαιτήσουμε ότι δεν θα περάσουν οι απολύσεις. Ο μόνος τρόπος είναι ο δρόμος του αγώνα. Να συσπειρωθούν οι συνάδελφοι στο σωματείο και να οργανώσουμε από τα κάτω απεργιακή κινητοποίηση στην κλινική. 

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις χρειάζεται η ΟΣΝΙΕ να πάρει απόφαση και να οργανώσει απεργία για όλον τον κλάδο. Είναι λάθος να αφήνονται οι συνάδελφοι σε κάθε ξεχωριστό χώρο να δίνουν μάχες, είτε για συλλογική σύμβαση, είτε ενάντια στις απολύσεις, είτε για τα δεδουλευμένα. Τώρα χρειαζόμαστε συνολική απεργία στον κλάδο για την συλλογική σύμβαση με κεντρικό την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας”, τονίζεται  στην ανακοίνωση που σαν πρώτο βήμα καλεί στην απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Μάρτη αφού μιλάμε “για έναν κλάδο που στην πλειοψηφία του εργάζονται γυναίκες και έχουν να αντιμετωπίσουν τις σεξιστικές διακρίσεις και επιθέσεις και την ανισότητα στην αμοιβή”.