Εργατικό κίνημα
Απεργίες στην Εκπαίδευση

Σχολεία

Με συνελεύσεις στις τοπικές ΕΛΜΕ όλης της χώρας, από τις 18 έως τις 22 Φλεβάρη, οι καθηγητές δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, για μόνιμους μαζικούς διορισμούς αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία αλλά και ενάντια στο σύνολο των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που διαλύουν το δημόσιο σχολείο και περικόπτουν θέσεις εργασίας. Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23/2 στις 10 π.μ. στο Ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52). Προτείνεται οι ΓΣ των ΕΛΜΕ να πραγματοποιηθούν από 18/2 έως 22/2/19.

Στην εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ προς τις τοπικές ΕΛΜΕ υπογραμμίζεται η ανάγκη για προετοιμασία άμεσης απάντησης με στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια όποια στιγμή το υπουργείο αποφασίσει να καταθέσει το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, αναφέρεται στον αναγκαίο συντονισμό με τη ΔΟΕ και ζητάει την υπερψήφιση προγράμματος δράσης με στάση εργασίας και συγκεντρώσεις στις 5 ή 6 Μάρτη και κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 14 Μάρτη. Οι Παρεμβάσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ζητάνε 48ωρη απεργία και προετοιμασία για αγώνα διαρκείας που θα ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης τόσο για το “προσοντολόγιο” όσο και για το “νέο λύκειο”.

“Οι συνάδελφοι είναι πολύ θυμωμένοι από τις επιλογές της κυβέρνησης. Ακόμα και οι πιο απλές υποσχέσεις, π.χ η υπόσχεση για μόνιμη πρόσληψη των 450 συναδέλφων του ΑΣΕΠ που δικαιώθηκαν, μένουν στα χαρτιά. Όλοι καταλαβαίνουν πως οι κυβερνητικές υποσχέσεις είναι προεκλογικά φούμαρα και στην ουσία η κυβέρνηση προχωράει κανονικά στην υλοποίηση των πιο αντιδραστικών σχεδίων για τη δημόσια εκπαίδευση. Στην πράξη όλοι ξέρουν πως αν δεν βγει ένα στιβαρός απεργιακός αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις επιθέσεις”, ανέφερε στην ΕΑ η Δώρα Κιντή από την ΕΛΜΕ Χανίων και το Δίκτυο Εκπαιδευτικών – Η Τάξη μας.

Θυμός

“Το δεκαήμερο κινητοποιήσεων που είδαμε αμέσως μετά τις γιορτές ήταν ένα δείγμα του θυμού των συναδέλφων. Και ήταν ένα ποιοτικό βήμα ανώτερο από τις περσινές κινητοποιήσεις των αναπληρωτών. 

Πέρσι οι αναπληρωτές αφέθηκαν μόνοι τους. Μικρό κομμάτι των μόνιμων συμμετείχε στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις κάθε Παρασκευή έξω από το υπουργείο Παιδείας. Άλλωστε οι στάσεις εργασίας δεν μπορούν να κινητοποιήσουν με τον ίδιο τρόπο τους συναδέλφους και δεν επιτρέπουν πανελλαδικές μετακινήσεις. 

Παρόλα αυτά οι περσινές κινητοποιήσεις λειτούργησαν σαν προετοιμασία για την φετινή έκρηξη του Γενάρη που μας πέρασε. Φέτος ήταν προφανές πως πολύ μεγαλύτερο κομμάτι μόνιμων εργαζόμενων συμμετείχε τόσο στις κινητοποιήσεις όσο και στην 24ωρη της ΑΔΕΔΥ στις 17/1 που έβγαλε χιλιάδες εκπαιδευτικούς στο δρόμο. Έγινε σύνδεση μεταξύ των αιτημάτων των αναπληρωτών για μονιμοποίηση και των μονίμων ενάντια σε όλη την αναδιάρθρωση που ετοιμάζει ο Γαβρόγλου.

Το κρίσιμο στοιχείο για το επόμενο διάστημα είναι το αν θα βγουν απεργιακές κινητοποιήσεις με διάρκεια. Η 24ωρη που προτείνει η ΟΛΜΕ είναι πάρα πολύ λίγη. Και η 48ωρη ακόμα είναι λίγη, αν μείνει εκεί και δεν γίνει το βήμα για κλιμάκωση. 

Για πρώτη φορά από το 2013 ακούς πολλούς συναδέλφους, μόνιμους και αναπληρωτές, να μιλάνε για απεργία διαρκείας σαν το μοναδικό όπλο για να σταματήσουμε τις επιθέσεις του Γαβρόγλου. Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε τις δυνάμεις μας να βγουν οι συνελεύσεις και να προχωρήσουμε σε αγωνιστικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων”, μας είπε η Δώρα Κιντή.