Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ξεσηκωνόμαστε για τις 16 Μάρτη

17/2, Νίκαια

Νίκαια

Εκδήλωση ενημέρωσης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την οργάνωση της καμπάνιας της 16 Μάρτη έγινε την Κυριακή 17/2 στο Δημαρχείο Νίκαιας. 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος από την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής που τόνισε ότι ο στόχος της πολιτικής αγωγής είναι να μην εξαντληθούν οι ποινικές ευθύνες στα εκτελεστικά όργανα αλλά να φτάσουν μέχρι την ηγεσία. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κώστας Στάθη, από την Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων ο οποίος τόνισε ότι δε φτάνει μόνο η καταδίκη της ΧΑ σε ποινικό επίπεδο, αλλά χρειάζεται να τους απομονώσουμε σε πολιτικό επίπεδο στην  κοινωνία.
 
H Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας με την «Ανταρσία στην Κοκκινιά» θύμισε τις αντιφασιστικές μάχες που έχουν δοθεί στην πόλη και μίλησε για το ρόλο που έπαιξε στην εξάπλωση της ΧΑ η πολιτική του ρατσισμού της κυβέρνησης Σαμαρά. Μία πολιτική που συνεχίζεται με τις επαναπροωθήσεις, το φράχτη στον Έβρο, το ρατσισμό της αστυνομίας απέναντι στους μετανάστες.  
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Αρσλάν Μοχάμεντ, θύμα ρατσιστικής επίθεσης της αστυνομίας πριν από λίγες μέρες στη Νίκαια, αλλά και εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και νεολαίοι που δήλωσαν τη στήριξή τους στην παγκόσμια ημέρα στις 16 Μάρτη και τη συμμετοχή τους σε δράσεις που θα ακολουθήσουν για να γίνει γνωστή και στην πόλη της Νίκαιας.  

Κερατσίνι

Eκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Kερατσίνι με ομιλητές τον Kώστα Παπαδάκη, δικηγόρο πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α και τον Μιχάλη Πέππα, μέλος της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ. 

Ο Κ. Παπαδάκης, άνοιξε τη συζήτηση για τη δίκη και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα και ο Μιχάλης Πέππας συνέχισε τονίζοντας την παγκόσμια διάσταση της ημέρας αντιφασιστικής κι αντιρατσιστικής δράσης στις 16 Μάρτη. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις για την δίκη από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Γιάννης Μπόμπος

Δήμος Αθήνας

Και ο Δήμος Αθηναίων καλεί στις κινητοποιήσεις ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες μετά από έγκριση της εισήγησης του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, από το δημοτικό συμβούλιο. 

“Είμαστε η πλειοψηφία, μπορούμε να κερδίσουμε. Γι' αυτό το λόγο κάνουμε αυτό το κάλεσμα για ενωτικές κινητοποιήσεις κατά του ρατσισμού και της άκρας δεξιάς στις 16/3/19. Αυτή η μέρα δράσης πρέπει να αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός στη συλλογική καταπολέμηση του μίσους, προωθώντας την αλληλεγγύη και την πολυμορφία” τονίζει μεταξύ άλλων το ψήφισμα που υιοθετήθηκε και το οποίο έχουν ήδη συνυπογράψει αντιρατσιστικά κινήματα σε 12 χώρες. 


Νέα Σμύρνη

Πολύ πετυχημένη ήταν η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής που έγινε την Παρασκευή 15/2 στο καφέ Δέκα4 στη Νέα Σμύρνη. Ομιλητές ήταν ο Κώστας Σκαρμέας, δικηγόρος από την πολιτική αγωγή στη δίκη, και ο Βαγγέλης Καραθάνος, γιατρός στο ΓΝΘΑ Σωτηρία.

Τον λόγο πρώτος πήρε ο Κώστας Σκαρμέας όπου ανέφερε ότι από τη μεριά των φασιστών γίνεται προσπάθεια να καθυστερήσει η δίκη. Παράλληλα με τη μεγάλη δίκη εξελίσσονται και άλλες, όπως το εφετείο για τη δολοφονία του Λουκμάν, αλλά και δεκάδες άλλες που αφορούν σε εκατό περίπου επιθέσεις φασιστών πανελλαδικά. Στάθηκε στη σημασία της έκβασης της δίκης, καθώς όπως τόνισε είναι η πρώτη φορά μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης που ένα ναζιστικό κόμμα δικάζεται. 

Μετά συνέχισε ο Βαγγέλης Καραθάνος, όπου συνδύασε την ομιλία του με μια παρουσίαση φωτογραφιών και βίντεο από τις μάχες που έδωσε το κίνημα απέναντι στο φασισμό παγκόσμια πέρυσι. Από την Αμερική με τον κόσμο που είναι στους δρόμους σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ ενάντια στον Τραμπ, την Βραζιλία με το Μπολσονάρο, μέχρι την Ευρώπη. Παρουσίασε ιστορικές μάχες ενάντια στους φασίστες όπως η μάχη της Κέιμπλ Στριτ στο Λονδίνο το 1936. Κατέληξε στη μεγάλη δύναμη του αντιφασιστικού κινήματος και τη σημασία διοργάνωσης μιας τεράστιας 16 Μάρτη φέτος διεθνώς. 

Ο κόσμος παρακολούθησε με ενδιαφέρον από την αρχή και έθεσε πολλές ερωτήσεις για την δίκη επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική μάχη.  Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε ήταν η δικαιοσύνη και ο ταξικός της χαρακτήρας. Κατά πόσο δηλαδή μπορούμε να περιμένουμε τη δίκαιη καταδίκη των φασιστών όταν βλέπουμε να δικάζονται καθαρίστριες, αντιφασίστες, συνδικαλιστές. Έγινε αναφορά στην απεργία της 8 Μάρτη φέτος, μια τρομερή εξέλιξη, και στη σύνδεσή της με το αντιφασιστικό κίνημα.

Κοινή άποψη όλων ήταν πως το αντιφασιστικό κίνημα στο δρόμο είναι αυτό που θα τους νικήσει στο τέλος. Όλοι όσοι συμμετείχαν, πήραν υλικά για τις 16 Μάρτη, υπέγραψαν την καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ και συνέχισαν τη συζήτηση για την οργάνωση του συλλαλητηρίου. 

Χρυσούλα Πλιάτσικα

Βόλος

Την Παρασκευή 15/2 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την οργάνωση των παγκόσμιων αντιφασιστικών κινητοποιήσεων που θα γίνουν 15 Μάρτη στην πόλη του Βόλου και στις 16 Μάρτη σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις. Την εκδήλωση παρακολούθησαν συνολικά 24 άτομα, κυρίως φοιτητές και μαθητές. 

Η συζήτηση ήταν πλούσια καθώς τονίστηκαν ιδιαίτερα η σημασία που έχει η δίκη της Χρυσής Αυγής αυτή την περίοδο και τα συλλαλητήρια στις 15 και 16 Μάρτη ως οργανωμένες απαντήσεις του αντιφασιστικού κινήματος παγκοσμίως, κόντρα στις προσπάθειες των από πάνω να επιβάλλουν την κυριαρχία τους. 

Στο Βόλο, η ανάγκη οργανωμένης αντιφασιστικής δράσης έχει μεγάλη σημασία καθώς εν όψει και των εκλογών ο ακροδεξιός δήμαρχος Μπέος δε διστάζει να δείχνει ανοιχτά τις σχέσεις που έχει με τους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Χρειάζεται το επόμενο διάστημα η οργάνωση της διαδήλωσης στις 15 του Μάρτη να γίνει κεντρική καμπάνια ιδιαίτερα στους φοιτητικούς μας συλλόγους όπου κατά πλειοψηφία οι φοιτητές είναι αντιφασίστες και αντιρατσιστές. Έχουν προγραμματισθεί αφισοκολλήσεις στην πόλη και στις σχολές καθώς και δημιουργία πανό σε διάφορα σημεία μέσα στην πόλη. 

Από τα πολύ σημαντικά γεγονότα, τέλος, αποτέλεσε η αναφορά στην απεργιακή 8η Μάρτη και η προσπάθεια σύνδεσης των αντιφασιστικών μαχών με τους αγώνες που δίνουν οι γυναίκες σε όλο τον πλανήτη κόντρα στο σεξισμό και την καταπίεση. Στο Βόλο έχει κηρυχθεί απεργία εκείνη την ημέρα με συγκέντρωση στις 13:30 στον Άγιο Νικόλαο. Το δικό μας ραντεβού θα είναι στη 13:00 με προσυγκέντρωση στο Θόλο μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους.

Κωνσταντίνα Χήρα

ΕΡΤ

Συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο, ενάντια στην προβολή των νεοναζί της Χρυσής Αυγής από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, οργανώνουν στις 27/2, στις 5μμ, ΚΕΕΡΦΑ και Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΡΤ. Σε εκδήλωση των δύο κινήσεων την περασμένη βδομάδα, η ΠΟΣΠΕΡΤ δεσμεύτηκε για κήρυξη στάσης εργασίας προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζόμενων στην κινητοποίηση. 

“Από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ δώσαμε πολλές μάχες για να σταματήσουμε την προβολή των ναζιστών από την τηλεόραση. Η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις σε κάθε προγραμματισμένη προβολή της Χρυσής Αυγής και για αρκετούς μήνες λειτούργησε” θυμίζουν στο κοινό τους κάλεσμα η ΚΕΕΡΦΑ και η Αριστερή Πρωτοβουλία. 

“Τώρα χρειάζεται να κλιμακώσουμε την προσπάθειά μας μπροστά στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που έχουμε μπει. Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δεν αντέχουν να βλέπουν την τηλεόραση της ΕΡΤ να μετατρέπεται σε μηχανισμό νομιμοποίησης των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, αλλά και όλους τους εργαζόμενους που πάλεψαν για να ξανανοίξει η ΕΡΤ μετά την διετία του «μαύρου», να συνεχίσουμε τον αγώνα με μαζική κινητοποίηση την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 5.30μμ στο Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή. 

Απαιτούμε από τη διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, να μην προβάλει στα δελτία της τηλεόρασης τους ναζιστές δολοφόνους και να τους «ξεπλένει» παρουσιάζοντας τη ναζιστική συμμορία σαν ακόμη ένα πολιτικό κόμμα, που δικαιούται να λέει την άποψή του. Απαιτούμε την κάλυψη της δίκης στο εξής από διαπιστευμένο δημοσιογράφο, έτσι ώστε να παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό το σύνολο των πτυχών της πιο σημαντικής δίκης ναζιστών σε όλη την Ευρώπη”, καταλήγει το κάλεσμα.