ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ

“Η επίθεση της κυβέρνησης στο Ταμείο είναι μεγάλη”, μας είπε η Μαριάννα Θεοδωράκη, εργαζόμενη στο Τ.Π.κ.Δ.. “Θα καταργηθεί η χορήγηση δανείων με επιτόκιο που είναι μεν στα όρια της τραπεζικής αγοράς αλλά είναι σταθερό. Θα καταργηθούν επίσης τα προνομιακά επιτόκια στις καταθέσεις που είναι πολύ πιο ανταγωνιστικά από του ιδιωτικού τομέα και θα επικρατήσουν οι όροι του ιδιωτικού. Οι ‘εγγυήσεις’ που δόθηκαν όσον αφορά στους δανειολήπτες είναι ότι όσα δάνεια έχουν εγκριθεί ή θα εγκριθούν μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, δε θα πειραχτούν, θα είναι με τα υπάρχοντα επιτόκια για όλα τα χρόνια της αποπληρωμής. Οι εγγυήσεις για τους εργαζόμενους είναι ότι όλοι θα παραμείνουν στο δημόσιο και δε θα πάνε στην ανώνυμη τράπεζα που θα δημιουργηθεί για τον τομέα των καταθέσεων και των δανείων. Θα δούμε βέβαια αν θα υλοποιηθούν και αυτά.

Mέχρι την απόσυρση

Η κατάληψη θεωρήθηκε ως μονόδρομος από τους εργαζόμενους. Με εξαίρεση 16 άτομα, όλοι οι άλλοι ψήφισαν υπέρ.

Και το θετικό είναι ότι έχει μείνει σαν εμπειρία. Ο Σύλλογος καλεί σε επιφυλακή, σε εγρήγορση για να ξαναβγούμε στον αγώνα αν κάτι δεν υλοποιηθεί. Οι εγγυήσεις που μας δόθηκαν παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του Συλλόγου μας ως μια νίκη, σα μια υποχώρηση της κυβέρνησης. Αν δεν είχαμε δραστηριοποιηθεί, όμως, τίποτα δε θα είχε γίνει. Εδειξε τη δύναμή μας. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι την απόσυρση του νόμου.

Οι εντυπώσεις όλων από τον αγώνα είναι πολύ θετικές. Η ανασφάλεια όμως συνεχίζει να υπάρχει. Ολοι οι συνάδελφοι καταλαβαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν όταν τα πάντα καταρρέουν, κάποιοι να μείνουν αλώβητοι. Σήμερα ακούσαμε για το Αιγινήτειο και το Αρεταίειο. Για τα ΕΛΠΕ. Πώς εμείς θα ‘γλυτώσουμε’; Προσωπικά έχω και την εμπειρία από την Ολυμπιακή. Μας έταζαν τόσα και τελικά, τρία χρόνια μετά την ιδιωτικοποίησή της, υπάρχουν 150 άνθρωποι που είναι ακόμα στο δρόμο”.