Εργατικό κίνημα
Κωλοτούμπες της κυβέρνησης για τα ΒΑΕ μετά την απεργία των ΟΤΑ

21/2, Απεργιακή συγκέντρωση εργαζόμενων στους δήμους στο Υπ. Οικονομικών

Προεκλογική αναδίπλωση της κυβέρνησης για το ζήτημα του Επιδόματος Βαρειάς και Ανθυγιεινής Εργασίας (ΒΑΕ) μετά την 24ωρη απεργία και την οργισμένη συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 21/2 έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου κατατέθηκε τροπολογία που δίνει 14μηνη παράταση στην πληρωμή του ΒΑΕ. Ωστόσο λίγο αργότερα η 14μηνη παράταση μέχρι να φτάσει στη βουλή έγινε 10μηνη...

Οι κωλοτούμπες της κυβέρνησης ήρθαν μετά από τη δυναμική απεργία και την συγκέντρωση των εργαζόμενων στους Δήμους που κατέληξε στην κατάληψη του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Πιτσιόρλα. Η κατάληψη του γραφείου του Πιτσιόρλα έγινε μετά την άρνηση της πολιτικής ηγεσίας να συναντήσει αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

“Η παραπομπή της οριστικής διευθέτησης των ΒΑΕ για μετά τις εκλογές μας προϊδεάζει μετά βεβαιότητας ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε αντιλαϊκές πολιτικές για το θέμα και δεν τολμά προεκλογικά να τις νομοθετήσει” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ που οργάνωσε την 24ωρη απεργία μετά την αιφνιδιαστική εγκύκλιο που έφτασε στις οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων ότι από τις 27 Φεβρουαρίου δεν υπάρχει το απαραίτητο κονδύλι για να πληρώσουν κανονικά το ΒΑΕ σε όλους τους εργαζόμενους που το δικαιούνται. 

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής για το ΒΑΕ, το επίδομα θα μειωθεί πάνω από 30% σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες εργαζόμενων ενώ σε πολλές κατηγορίες θα περικοπεί εντελώς. Το ίδιο θα συμβεί διαδοχικά σε όλους τους δημόσιους υπάλληλους που ως τώρα δικαιούνταν το ΒΑΕ στην δημόσια υγεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες και σε μια σειρά άλλους κλάδους.

Στη συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ πήραν μέρος με τα πανό τους και τα κίτρινα γιλέκα τους εργαζόμενοι από πολλούς δήμους της Αττικής και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Πολύ δυναμική ήταν η παρουσία των εργαζόμενων από το δήμο Πειραιά και από το δήμο Κορυδαλλού, σημαντική παρουσία εργαζόμενων υπήρχε από το δήμο Πετρούπολης που κατέβηκαν με σκουπιδιάρα στο δρόμο αλλά και από το δήμο Κηφισιάς, το δήμο Αγ. Δημητρίου, το δήμο Παιανίας, το δήμο Αθήνας κ.ά. 

Διαρκείας

“Από τη μεριά μας το ξεκαθαρίζουμε, έτσι και τολμήσουν να ακουμπήσουν το ΒΑΕ θα ξεκινήσουμε απεργία διαρκείας που θα πνίξουμε όλη την χώρα στο σκουπίδι” τόνισε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Χρίστος Ευθυμίου, πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στο δήμο του Αγ. Δημητρίου. Σημαντική ήταν και η παρουσία εργαζόμενων και συμπαραστατών στην απεργία από το Αντικαπιταλιστικό Δίκτυο στους ΟΤΑ – Η Σκουπιδιάρα, που μοίραζαν την προκήρυξη για την απεργία στις 8 Μάρτη, την ημέρα της γυναίκας. “Χιλιάδες είναι οι γυναίκες που εργάζονται στην καθαριότητα των δήμων, σαν οδοκαθαρίστριες αλλά και μέσα σε κτήρια και υπηρεσίες. Επίσης χιλιάδες είναι αυτές που θα δουν να μειώνεται ή να περικόπτεται το ΒΑΕ και ο μισθός τους από αυτές που δουλεύουν σαν διοικητικές στα γκαράζ και σε μια σειρά άλλες υπηρεσίες όπως το Βοήθεια στο Σπίτι. Η 8 Μάρτη είναι η συνέχεια της μάχης που δίνουμε για εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα”, ανέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαρία εργαζόμενη στο Δήμο Κηφισιάς.

“Μιλάμε για περικοπή που αγγίζει τα 120 με 150 ευρώ. Σημαίνει μείωση στο μέσο μισθό κατά 10 με 15%. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει τη μεταμνημονιακή περίοδο έρχεται και κόβει το μισθό” εξήγησε στην Εργατική Αλληλλεγγύη ο Δημήτρης Καλπίδης, μέλος του ΔΣ στο σωματείο των εργαζόμενων στο δήμο Κορυδαλλού. “Από τη μεριά της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των πρωτοβάθμιων σωματείων δεν πρέπει να κάνουμε πίσω. Δεν παζαρεύουμε παρατάσεις, δεν μας νοιάζει να γλυτώσουμε για ένα εξάμηνο και να μας χρησιμοποιούν σαν προεκλογική μηχανή. Θέλουμε εδώ και τώρα να νομοθετήσει η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κοπεί, ούτε τώρα, ούτε ποτέ το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας”.