Απεργία ΕΛ.ΠΕ.

Το κύριο αίτημα της απεργιακής κινητοποίησης στα ΕΛΠΕ είναι η ασφαλής στελέχωση των νέων μονάδων της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη και την Ελευσίνα. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην προσπάθεια της Διοίκησης της εταιρίας να περικόψει, στη νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είναι υπό διαπραγμάτευση, τους μισθούς τους έως και 40% με δικαιολογία την οικονομική κρίση.

“Μας πάνε για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων¨, μας είπε στη συγκέντρωση η Νάνση, εργαζόμενη στην θυγατρική εταιρία εμπορίας ΕΚΟ. “Θα είμαστε έρμαιο έτσι του κάθε εργοδότη, με ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις στους μισθούς. Την ίδια στιγμή τους συμβούλους τους φέρνουν σωρηδόν εδώ. Για να μην πούμε για τους πιο μεγάλους. Ας μειώσουν τους δικούς τους μισθούς και μετά τους δικούς μας. Εχουμε τρεις Συμβάσεις στον Ομιλο, στα ΕΛΠΕ, στα Ελληνικά Καύσιμα και την ΕΚΟ. Ξεκινούν πρώτα από τα ΕΛΠΕ που είναι η μαμά-εταιρία για να πάνε μετά στις θυγατρικές. Πρέπει να συνεχίσουμε τις απεργίες αν η Διοίκηση δεν κάνει πίσω. Στη γενική συνέλευση που έγινε σε μας, στην Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού-ΕΚΟ, οι συνάδελφοι όλοι φωνάζαμε για την αδράνεια της ηγεσίας της Ενωσης, που μας καλούσαν μόνο στις απεργίες της ΓΣΕΕ. Το κλίμα ήταν για απεργιακές κινητοποιήσεις”.

Στην προσπάθεια της διοίκησης να κατασυκοφαντήσει τους εργαζόμενους και τα αιτήματά τους με στημένη και καλοπληρωμένη προπαγάνδα στα ΜΜΕ (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι “χορηγίες” των ΕΛΠΕ σε ΜΜΕ και δημοσιογράφους ξεπέρασαν το 1,2 εκ ευρώ!!!), το ΠΣΕΕΠ έβγαλε ένα αποκαλυπτικό δελτίο τύπου-απάντηση.

Ρεκόρ Διευθυντών

“Η Εταιρία με διεθνή πρωτοτυπία – ρεκόρ των 160 Δ/ντών (από 50 που ήταν πριν 5 χρόνια) για 2.300 εργαζόμενους -αντιστοιχία 1 Δ/ντής ανά 15 εργαζόμενους, έργο ενός πρωτότυπου management, μας ζητά να συμφωνήσουμε στην στελέχωση των νέων μονάδων με ελλιπές, νέο, άπειρο ελάχιστα εκπαιδευμένο προσωπικό”, αναφέρει το δελτίο τύπου θυμίζοντας:

“Είναι μερικά από τα στελέχη που συνδέονταν, από θέση ευθύνης, με την τραγωδία των 15 νεκρών της ΠΕΤΡΟΛΑ το 1992, τους 4 νεκρούς στις Εγκαταστάσεις Θαλασσίων Φορτώσεων Θεσ/νίκης το 1998 και τις δύο πυρκαγιές στο διυλιστήριο Θεσσαλονίκης το 1999 που στοίχησαν τη ζωή ενός ακόμα συναδέλφου μας (που δούλευε συνεχόμενα 12ωρα χωρίς ρεπό για 20 μέρες μέχρι το θάνατό του) και μία αναπηρία συναδέλφου, μαζί με την καταστροφή μέρους των εγκαταστάσεων”.

Οσο για τα “επιδόματα εργένηδων” και τα άλλα “προνόμια” που ακούγονται το τελευταίο διάστημα από τα “παπαγαλάκια” στα ΜΜΕ, το ΠΣΕΕΠ απαντά με 14 αλήθειες: “2η αλήθεια. Επιδόματα όπως πχ αυτό των ... εργένηδων, τα ακούσαμε από τα ΜΜΕ. Δεν υπάρχουν τέτοια επιδόματα στη σύμβασή μας...5η αλήθεια. Είναι δυστυχώς ψευδέστατα και συκοφαντικά τα “στοιχεία” περί ... υψηλά αμειβόμενων τραπεζοκόμων, οδηγών κα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: τραπεζοκόμος με 14 έτη προϋπηρεσία 25.300 ευρώ μικτά. Εργοδηγός με 34 έτη προϋπηρεσία 58.000 ευρώ μικτά. Υπάλληλος Γραφείου με 16 έτη προϋπηρεσία 28.000 ευρώ μικτά. Χειριστής με 2 έτη υπηρεσία στη βάρδια (πρωί-απόγευμα-νύχτα) 38.000 ευρώ μικτά...7η αλήθεια. Η δωρεάν σίτιση δεν είναι προνόμιο, είναι υποχρέωση της Εταιρίας από το νόμο για εταιρίες όπως τα ΕΛΠΕ, καθώς και η παροχή γάλατος λόγω του ανθυγιεινού περιβάλλοντος εργασίας” (μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το δελτίο τύπου στο σάιτ του Σωματείου www.pseep.gr).

Από τη δεύτερη κιόλας μέρα της κινητοποίησης, Δευτέρα 4/4, η διοίκηση κατέφυγε στα δικαστήρια για να βγει η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Το αίτημά της όμως απορρίφτηκε. Μία βδομάδα μετά, τη Δευτέρα 11/4, προτελευταία μέρα της απεργίας, μπροστά στην προοπτική της κλιμάκωσης του αγώνα με νέα δεκαήμερη απεργία όπως είχε αποφασίσει το ΠΣΕΕΠ, η διοίκηση άσκησε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση προσπαθώντας ξανά να ποινικοποιήσει τον αγώνα των εργαζόμενων.

Συναντήσαμε συνδικαλιστές του ΠΣΕΕΠ έξω από τον Αρειο Πάγο που μας είπαν: “Το εφετείο αναβλήθηκε για μεθαύριο. Η απεργία ισχύει κανονικά μέχρι και την Τετάρτη 13/4 το πρωί στις 7πμ, μετά θα αποφασίσουν τα όργανά μας για τη συνέχεια. Από αύριο πάντως έχει εξαγγείλει και η Ομοσπονδία 7ήμερη σε όλο τον Ομιλο. Η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη, αγγίζει το 99,5%. Ολοι οι εργαζόμενοι είναι συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο και είναι αποφασισμένοι να το πάνε μέχρι τέλος, μέχρι τη δικαίωση”. Την επόμενη μέρα, η διοίκηση έστειλε στα δικαστήρια και την ΠΟΕΔΧΒ για την επταήμερη απεργία. Οι δύο δίκες θα γίνονταν την Τετάρτη 13 Απρίλη.

Εκτός των άλλων τεσσάρων Σωματείων στο Ομιλο (ΠΕΠ-ΕΚΟ, Σωματεία στα Ελληνικά Καύσιμα, στην ΑΣΠΡΟΦΩΣ και την DIAXON), η απεργία στα ΕΛΠΕ έχει κερδίσει τη συμπαράσταση δεκάδων ακόμα σωματείων του κλάδου και όχι μόνο. Ανάμεσά τους είναι ο Σύνδεσμος Οδηγών Εταιριών Πετρελαίων “Ερμής”, ο Σύνδεσμος Εργατοϋπαλλήλων Πετρελαίου “Προμηθεύς”, το Σωματείο εργαζομένων ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ “Θεσσαλονίκη”, ο ΣΥΕΠΕ και ΑΛΠΕ, το Σωματείο Μετάλου ΜΑΣΣΙΝΑ, το συνδικάτο Οικοδόμων Ελευσίνας, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Παρουσία στη συγκέντρωση της Τρίτης είχε και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων.