Διεθνή
Kασμίρ: Ένταση σε ένα από τα πιο επικίνδυνα μέτωπα

Το πρωί της Τρίτης η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση κατά στόχων στη Μπαλακότ, στο Πακιστάν. Αξιωματούχοι της ινδικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για επίθεση με βόμβες 1000 κιλών κατά στρατόπεδου εκπαίδευσης τρομοκρατών και ισχυρίζονται ότι έπεσαν νεκροί πολλοί “μαχητές και εκπαιδευτές τους”. Το Πακιστάν αρνείται την επιτυχία του χτυπήματος, αλλά δηλώνει έτοιμο να απαντήσει όταν και όπου θελήσει. Πρόκειται για τον πρώτο βομβαρδισμό έξω από το ντε φάκτο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών στο Κασμίρ από τον πόλεμο του 1971.

Οι εξελίξεις ξυπνάνε ένα από τα πιο επικίνδυνα μέτωπα ολόκληρου του πλανήτη. Η σύγκρουση Πακιστάν - Ινδίας είναι η μόνη ενεργή πολεμική σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών που έχουν πυρηνικό οπλοστάσιο. Και οι δύο πλευρές τις τελευταίες βδομάδες δεν δίστασαν να απειλήσουν ότι σε περίπτωση που τα πράγματα κλιμακωθούν θα χρησιμοποιήσουν “όλα τους τα όπλα”.

Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν εμπλακεί σε τρεις επίσημους και έναν ανεπίσημο πόλεμο για το Κασμίρ. Η “ανεπίσημη” σύγκρουση των τελευταίων δεκαετιών μόνο έχει κοστίσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Η αφορμή για την τελευταία κλιμάκωση ήταν μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στα μέσα Φλεβάρη κατά ινδικών παραστρατιωτικών δυνάμεων στο Κασμίρ. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι βρίσκεται πίσω από την εξέγερση στο Κασμίρ και ότι στηρίζει οργανώσεις όπως ο “στρατός του Μωάμεθ” που ανέλαβε την ευθύνη. Στην επίθεση σκοτώθηκαν σχεδόν 50 Ινδοί “αστυνομικοί”.

Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι εκμεταλλεύεται την επίθεση ενόψει των ινδικών εκλογών που θα γίνουν τον Απρίλη και το Μάη. Είπε ότι θα “εκδικηθεί για κάθε δάκρυ που χύθηκε”. Η άνοδος του Μόντι στην πρωθυπουργία το 2014 σήμανε ότι ένα μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού πέρασε στα χέρια της πιο σκληρής πτέρυγας του εθνικιστικού κόμματος BJP και στον παραστρατιωτικό μηχανισμό του RSS. Γραφειοκράτες, στρατηγοί, καθηγητές στα πανεπιστήμια μέχρι αφεντικά των τηλεοπτικών καναλιών που δηλώνουν ανοιχτά ότι θέλουν να μετατρέψουν την Ινδία σε ένα ινδουϊστικό κράτος επιβάλλοντας καθεστώς πολιτών δεύτερης κατηγορίας στον πληθυσμό των 170 εκατομμυρίων Ινδών μουσουλμάνων, τώρα καλούν σε πολεμικό συναγερμό. Ζητάνε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενικευμένο πόλεμο και να μην μείνει στις συνοριακές συγκρούσεις και στις τακτικές επιθέσεις των κομάντο.

Ο κόσμος στο Κασμίρ ήδη συσσωρεύει τρόφιμα και καύσιμα σε περίπτωση που αυτές οι απειλές γίνουν πραγματικότητα. Ένας υπουργός του Μόντι έκανε λόγο για σχεδιασμό που θα σταματήσει τη ροή νερού προς το Πακιστάν και την εκτροπή των υδάτων προς το ελεγχόμενο από την Ινδία τμήμα του Κασμίρ.

Οργή

Ο Μόντι έχει να αντιμετωπίσει την οργή όχι μόνο για τις ρατσιστικές του πολιτικές αλλά και γιατί οι υποσχέσεις του περί γιγάντιας ανάκαμψης της οικονομίας αποδείχθηκαν ψεύτικες. Πριν από μερικές βδομάδες 200 εκατομμύρια εργάτες και εργάτριες πήραν μέρος σε μια διήμερη απεργία. Τα τρένα και τα λεωφορεία έμειναν καθηλωμένα στους σταθμούς. Η απεργιακή δράση απλώθηκε και στην ύπαιθρο. Η “μάχη” του Μόντι ενάντια στον πληθωρισμό σημαίνει ότι την ίδια στιγμή που περιορίζονται οι δαπάνες για δημόσιες υπηρεσίες, έχουν πέσει στο μισό και οι τιμές που εισπράττουν οι αγρότες για τα αγροτικά προϊόντα. 

Ο Μόντι είχε υποσχεθεί εκατομμύρια καινούργιες θέσεις εργασίες που υποτίθεται θα έρχονταν από την ανοιχτή στροφή στο νεοφιλελευθερισμό σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα που θα εξασφαλίζονταν επειδή η Ινδία ανερχόταν ως παγκόσμια δύναμη σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Τελικά η ανάκαμψη σκάλωσε για τα καλά. Και το μόνο που έμεινε να πουλάει ο Μόντι ήταν περισσότερο ρατσιστικό μίσος απέναντι στις μειονότητες, τους Μουσουλμάνους, αλλά και τις “χαμηλές” ινδουϊστικές κάστες. Οι πολιτικές αυτές είχαν ως παράπλευρο αποτέλεσμα και την επανεμφάνιση του γυναικείου κινήματος στην Ινδία.

Η σύγκρουση για το Κασμίρ έχει τις ρίζες της στον τρόπο με τον οποίο η ινδική χερσόνησος σκίστηκε στα δύο από το “διαίρει και βασίλευε” των Βρετανών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς το κίνημα ανεξαρτησίας τους ανάγκαζε να εγκαταλείψουν τη σημαντικότερη αποικία τους. Το Κασμίρ διάλεξε αρχικά να μην ενταχθεί σε κανένα από τα δύο καινούργια κράτη (Ινδία και Πακιστάν), αλλά πιέσεις και από τις δυο μεριές τελικά οδήγησαν σε διχοτόμηση και στρατιωτική κατάληψη των δύο τμημάτων. Η ινδική κατοχή στο Κασμίρ επέβαλε ένα από τα πιο βάρβαρα καθεστώτα διαρκούς τρόμου, με μαζικές ανεπίσημες απαγωγές και βασανισμούς. Από την άλλη μεριά το καθεστώς του Πακιστάν προσπαθούσε να υποτάξει το αυτονομιστικό κίνημα του Κασμίρ στους σχεδιασμούς του πακιστανικού στρατού και των ισλαμιστικών οργανώσεων με τις οποίες συνδεόταν. Το Κασμίρ βρίσκεται στο στρατηγικό σημείο ανάμεσα σε Κίνα, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία. Οι ιμπεριαλιστικές διαμάχες στο Αφγανιστάν πάντα είχαν σαν έμμεσο αποτέλεσμα την παραπέρα ανάφλεξη στο Κασμίρ.

Ειρήνη στο Κασμίρ σημαίνει αυτοδιάθεση για τους κατοίκους του που μόνο χαμένοι βγαίνουν όταν μετατρέπονται σε εργαλείο για τους εκβιασμούς των περιφερειακών και παγκόσμιων δυνάμεων.