Εργατικό κίνημα
ΔΕΣΦΑ: Απεργία για μόνιμη δουλειά για όλους

1/3, Απεργία των εργολαβικών εργαζόμενων στη ΔΕΣΦΑ

Πιο οργισμένη και πιο διεκδικητική από ποτέ ήταν η απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι της ΔΕΣΦΑ κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε το σωματείο τους (ΠΣΕΦΑ) την Παρασκευή 1/3. 

Δεκάδες εργολαβικοί εργαζόμενοι από το Πάτημα, τη Ρεβυθούσα, αλλά και τα κεντρικά βρέθηκαν από νωρίς έξω από το κτήριο της διοίκησης της ΔΕΣΦΑ στη Μεσογείων κοντά στο μετρό Νομισματοκοπείο περιφρουρώντας την απεργία τους. Η απεργία είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή, μεγαλύτερη από την προηγούμενη φορά, και σε κεντρικά εργοτάξια και βάρδιες σχεδόν παρέλυσαν όλες οι εργασίες. Σημαντικό βήμα σε αυτή την απεργία ήταν η παρουσία αρκετών μόνιμων εργαζόμενων που απεργούσαν με 4ωρη στάση εργασίας. Λίγο αργότερα με απόφαση που πάρθηκε με ψηφοφορία των απεργών που βρίσκονταν μπροστά στην πύλη της διοίκησης έκλεισαν ολοκληρωτικά την ΔΕΣΦΑ απαγορεύοντας την είσοδο σε όλους όσοι προσπάθησαν να μπουν.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν δεκάδες συμπαραστάτες από τα σωματεία των εργαζόμενων, μόνιμων και συμβασιούχων, στην ΔΕΠΑ και στην ΔΕΔΑ, από την ΕΘΝΟDATA, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, το Εργατικό Κέντρο Δυτ. Αττικής, το κλαδικό σωματείο ενέργειας, την INTRACOM, την ΠΟΣΠΕΡΤ και τον Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια.

Τη συμπαράστασή τους στην απεργία των εργαζόμενων στην ΔΕΣΦΑ δήλωσαν και μέλη του δημοτικού σχήματος Φυσάει Κόντρα από την Αγ. Παρασκευή που βρέθηκαν στην συγκέντρωση μοιράζοντας προκήρυξη για την απεργία στις 8 Μάρτη - Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και την απεργιακή συγκέντρωση στις 2μμ, στην πλ. Κλαυθμώνος.

Ανάγκες

“Η νέα διοίκηση της ΔΕΣΦΑ μετά την ιδιωτικοποίηση έχει απαξιώσει πλήρως κάθε έννοια συνεννόησης αφού αρνείται συστηματικά να συναντήσει το σωματείο μας. Εμείς ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα δεχτούμε συνέχιση της ομηρίας μας. Διεκδικούμε μετά από τόσα χρόνια δουλειάς τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζόμενων. Η εργολαβοποίηση στο χώρο της ενέργειας έχει γίνει πλέον καθεστώς. Καλύπτουμε χρόνια μόνιμες και διαρκείς ανάγκες και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο, τη σταθερή και μόνιμη εργασία. Αν συνεχίσουμε τον αγώνα μας όλοι μαζί, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Μπορούμε να αναγκάσουμε τη διοίκηση να μας ακούσει”, τόνισε στην συγκέντρωση η πρόεδρος του ΠΣΕΦΑ, Μαρία Κοτρώνη.

“Με τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, της ΔΕΣΦΑ δουλεύουμε χρόνια μαζί. Τώρα ήρθε η ώρα για να δώσουμε μαζί τη μάχη για μόνιμη εργασία και ΣΣΕ με αυξήσεις. Σαν εργαζόμενοι στην INTRACOM έχουμε την εμπειρία από μεγάλους αγώνες και απεργίες για να μην αφήσουμε την εργοδοσία να διαλύσει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα στο πλευρό των συμβασιούχων βρίσκονται και μόνιμοι εργαζόμενοι. Μαζί, με την ενότητα μόνιμων και συμβασιούχων, μπορείτε να λυγίσετε την αδιαλαξία της διοίκησης. Η δύναμή σας είναι στην ενότητα”, ανέφερε στρην ομιλία του ο Γιάννης Θεοχάρης από το ΔΣ των εργαζόμενων στην INTRACOM. 

Την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα των εργολαβικών και συμβασιούχων τόνισε στην ομιλία του ο Γιάννης Μαραβελάκης από το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια. “Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε πως σε αυτή τη μάχη για μόνιμη και σταθερή εργασία, για αξιοπρεπείς ΣΣΕ με αυξήσεις, δεν είσαστε μόνοι σας. Την ίδια μέρα με εσάς οι εργαζόμενοι στη σίτιση του Ιατρικού Αθηνών στο Μαρούσι δίνουν μια μεγάλη μάχη ενάντια στις απολύσεις. Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας, σε ένα από τα σημαντικότερα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας στο κέντρο της Αθήνας, οι συμβασιούχες καθαρίστριες ξεκινάνε απεργία διαρκείας διεκδικώντας μονιμοποιήσεις αφού η κυβέρνηση προχωράει στην απόλυσή τους. Η μάχη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς ΣΣΕ απλώνεται παντού. Από την μεριά του εργατικού κινήματος χρειάζεται να ενώσουμε όλες αυτές τις διαφορετικές φωνές σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της ελαστικής εργασίας και να κερδίσουμε πίσω όσα μας στέρησαν τα προηγούμενα χρόνια. Το πιο κεντρικό σημείο είναι ο συντονισμός όλων αυτών των κομματιών. 

Μπορεί οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και σε ΑΔΕΔΥ να κωφεύουν και να μην οργανώνουν την αναγκαία μάχη για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων σας αλλά υπάρχουν πρωτοβουλίες που μπορούν και ξεπερνάνε αυτή την αδράνεια. Το παράδειγμα της απεργίας στις 8 Μάρτη – Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας που ξεκίνησε μέσα από την προσπάθεια μαχητικών συνδικαλιστριών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κατέληξε να αναγκάσει τα τριτοβάμια συνδικάτα να βγάλουν απεργιακή κινητοποίηση είναι χαρακτηριστικό της δύναμης που έχουμε σαν εργατική τάξη όταν συντονιζόμαστε. Όλοι μαζί κλιμακώνοντας τις απεργίες μπορούμε να αναγκάσουμε κυβέρνηση και αφεντικά να κάνουν πίσω”.

"Εργάτες Ενωμένοι Ποτέ Νικημένοι" και "Τέρμα πια στην κοροϊδία, μόνιμη και σταθερή για όλους εργασία", ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναζαν οι εργαζόμενοι που λίγο αργότερα βγήκαν στο δρόμο και έκοψαν για πάνω από μισή ώρα την κίνηση στην λεωφόρο Μεσογείων.