Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
16 Μάρτη: Ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες

Συνέντευξη Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ για τη Διεθνή μέρα κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 16 Μάρτη

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διεθνή μέρα δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού 16 Μάρτη, παραχώρησε η ΚΕΕΡΦΑ την Τρίτη 12/3, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μεταναστευτικών κοινοτήτων, καλλιτεχνών, μέλη φορέων και συλλογικοτήτων και θυμάτων ρατσιστικών επιθέσεων. 

Τη συνέντευξη άνοιξε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος παρουσίασε τους λόγους για να βρεθούμε στο συλλαλητήριο της Ομόνοιας στις 3μμ το μεσημέρι του Σαββάτου. 

“Δεν ανεχόμαστε να χάνονται χιλιάδες ζωές  ως φόρος αίματος στο βωμό των ρατσιστικών πολιτικών των κλειστών συνόρων της ΕΕ-φρούριο. Αυτές οι πολιτικές είναι άνεμος στα πανιά της ακροδεξιάς. Διεκδικούμε ανοιχτά σύνορα με την ασφαλή είσοδο των προσφύγων και την ελεύθερη μετακίνηση απο τα νησιά στην ενδοχώρα και όχι φράχτες και καταδιώξεις από την FRONTEX, το ΝΑΤΟ και την συνοριοφυλακή.

Απαιτούμε να διαλυθεί ο παρακρατικός μηχανισμός που λειτουργεί με τη στήριξη της Αστυνομίας και της συνοριοφυλακής στον Εβρο, να μπει τέλος στις απαγωγές, τους βασανισμούς προσφύγων και τις παράνομες απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία από παρακρατικούς κουκουλοφόρους.

Διατρανώνουμε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι! Οι πολιτικές νόμου και τάξης που οδήγησαν στην στυγνή δολοφονία του Ζακ/Zackie Κωστόπουλου απλώνονται στο κέντρο της Αθήνας σε βάρος των μεταναστών ξανά. 

Είναι δείγμα κατρακυλίσματος της κυβέρνησης στις αστυνομικές μεθόδους του Ξένιου Δία οι επιχειρήσεις σκούπα, οι φυλακίσεις μεταναστών και ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα, οι βασανισμοί μεταναστών στη Νίκαια. Είναι ώρα να πάρουν χαρτιά, ιθαγένεια, ίσα δικαιώματα, ίση αμοιβή και κοινωνική ασφάλιση. Είναι ώρα να έχουν τζαμιά οι μουσουλμάνοι στις γειτονιές. Είναι ώρα να έχουν δικαίωμα ψήφου και εκλογής οι μετανάστες/στριες. 

 Διεκδικούμε τώρα να ανοίξουν οι πόλεις για τους πρόσφυγες, να κλείσουν τα στρατόπεδα γκέτο. Άσυλο και στέγη για όλους και όχι πέταγμα στο δρόμο για όσους ολοκληρώνεται η διαδικασία του ασύλου με έγκριση η απόρριψη. Πρόσβαση στην δημόσια υγεία χωρίς αποκλεισμούς.  Δικαίωμα στην εργασία και την κατοικία με μαζικά προγράμματα εργατικής στέγης για όλους, ντόπιους και μετανάστες. Δικαίωμα πρόσβασης όλων των παιδιών στην δημόσια εκπαίδευση.

 Διεκδικούμε να μείνει ανοικτός ο δρόμος της ελπίδας, της αντίστασης στις άγριες πολιτικές της λιτότητας, των μνημονίων, των περικοπών που φέρνουν την φτώχεια, της αντίστασης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους. Αυτή η προοπτική περνάει μέσα από το τσάκισμα της φασιστικής απειλής και το τέλος των ρατσιστικών πολιτικών”.  

Ξέρουμε από προσφυγιά

“Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι αδέρφια μας. Ξέρουμε τι σημαίνει προσφυγιά. Ο ελληνικός λαός δίδαξε τί σημαίνει αλληλεγγύη τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να το δείξουν και οι κυβερνήσεις. Είμαστε εδώ γιατί στον αγώνα κατά του ρατσισμού και του φασισμού πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι” σημείωσε ο Κ.Μανταίος, πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων Αντίστασης '67-'74. 

Ο πρόεδρος της Νιγηριανής Κοινότητας, Ντόναλντ Οχαγουέρε, κάλεσε “να δώσουμε όλοι το παρών στο συλλαλητήριο του Σαββάτου 16/3, για να διεκδικήσουμε δικαιοσύνη για τον Εμπουκά κι όχι μόνο. Ο Εμπουκά δεν είναι ο μόνος. Τα ρατσιστικά βασανιστήρια στις τουαλέτες και τα ασανσέρ των αστυνομικών τμημάτων πρέπει να σταματήσουν. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα που έδωσαν στη δημοσιότητα για τον Εμπουκά (σ.σ τον εμφανίζουν να έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών). Ό,τι κι αν έκανε δεν δικαιολογείται να βρεθεί νεκρός στα χέρια τους. Έπρεπε να τον πάνε πρώτα στο νοσοκομείο”. 

Ο Χαντίμ Χουσεΐν, ο πατέρας του δολοφονημένου από χρυσαυγίτες Σαχζάτ Λουκμάν, έκανε το δικό του κάλεσμα στη διαδήλωση της 16 Μάρτη. “Θα είμαι κι εγώ στη διαδήλωση. Να μη σκοτωθεί άλλος από φασίστες, όπως σκοτώσανε το γιό μου. Μόνος τρόπος είναι να βγούμε όλοι στο δρόμο και να πούμε όχι στο ρατσισμό, όχι στο φασισμό, όχι στη Χρυσή Αυγή. Θέλω να σας καλέσω όλους και στο δικαστήριο στις 22/3, που συνεχίζεται η δίκη των δολοφόνων του Σαχζάτ. Να απαιτήσουμε να μη χαμηλώσουν οι ποινές τους”.

Για τη διαδήλωση της 16ης Μάρτη ως συνέχεια της απεργιακής κινητοποίησης στις 8 Μάρτη, μίλησε η Μαρία Αμπελιώτη, εργαζόμενη στο δήμο της Αθήνας και μέλος της Κίνησης για απεργιακή 8 Μάρτη. “Η κυβέρνηση συμβάλει στην άνοδο της ακροδεξιάς με τη συμμετοχή της στις ρατσιστικές συμφωνίες της Ευρώπης Φρούριο” υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Από τη μεριά των καλλιτεχνών που υπογράφουν τη διακήρυξη για τις 16 Μάρτη, μίλησε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Βασίλης Κουκαλάνι. “Οι καλλιτέχνες πρέπει να είναι παρόντες στη μάχη κατά του ρατσισμού και του φασισμού και το βλέπουμε αυτό στις δεκάδες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί στη διακήρυξη. Εμείς έχουμε παράδοση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις για τη Διεθνή Μέρα αντιρατσιστικής κι αντιφασιστικής δράσης. Θα είμαστε εκεί για πολλοστή φορά για να στηρίξουμε, ξεκινώντας από τις 12 το πρωί του Σαββάτου, με την παράσταση 'Πιο δυνατός από τον Σούπερμαν' και συναυλία του MC Yinka και του Σ.Γραμμένου, στο θέατρο Εμπρός”.

Ο Εχσάν Ουλά καταγγέλλει τη ρατσιστική επίθεση σε βάρος του