Εργατικό κίνημα
Απεργία 20 Μάρτη σις τράπεζες: Αυξήσεις και όχι απολύσεις

Απεργιακή διαδήλωση εργαζόμενων στην Τράπεζα Πειραιώς στις 4/2

24ωρη απεργία σε όλες τις τράπεζες καλεί η ΟΤΟΕ με ομόφωνη απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου. H απεργία καλύπτει όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους σε όλους τους κλάδους των τραπεζικών εργασιών και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου, με συγκέντρωση στις 11πμ, στην πλ. Εθνικής Αντίστασης, μπροστά στο δημαρχείο της Αθήνας. 

«Δεν δεχόμαστε ελεημοσύνη, έχουμε αξιοπρέπεια, είμαστε εργαζόμενοι», είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε η ΟΤΟΕ μετά την προκλητική άρνηση των τραπεζιτών να δεσμευτούν για σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών που υπέστησαν οι τραπεζοϋπάλληλοι όλα τα χρόνια των μνημονίων. Μάλιστα κατά την συνάντηση που είχε η ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των Τραπεζών για την υπογραφή της νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, οι εκπρόσωποι των τραπεζιτών προχώρησαν σε μια εξωφρενικά υποτιμητική πρόταση, με δήθεν αύξηση 2 ευρώ το μήνα από τον Ιούλιο του 2020 και άλλα 2 ευρώ ακόμα από τον Ιούλιο του 2021.

“Οι νέες διοικήσεις των Τραπεζών και οι νέοι εντολοδόχοι μέτοχοι που έχουν την εξουσία στο τραπεζικό σύστημα σήμερα, για μια ακόμα φορά - όπως κάνουν σταθερά εδώ και μια δεκαετία - επικαλέστηκαν τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν λόγω του «υψηλού» λειτουργικού – εργασιακού κόστους. Μάλιστα αρνήθηκαν να δεσμευτούν και για την προστασία της απασχόλησης και ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις την επόμενη περίοδο. Καλούμε τους εργαζόμενους σε εγρήγορση και ετοιμότητα για αγώνα μέχρι τη δικαίωση. Η 24ωρη απεργία της ΟΤΟΕ, είναι μόνο η αρχή. Σύσσωμος ο κλάδος παίρνει την υπόθεση στα χέρια του και θα απαιτήσει τη δικαίωσή του” τονίζεται στην ανακοίνωση της ΟΤΟΕ.

“Επιτέλους μετά από πολύ καιρό, η ΟΤΟΕ αποφάσισε να μπει στην μάχη για να μην αφήσουμε τους τραπεζίτες να ρημάζουν τις ζωές μας. Είναι ένας αγώνας που χρειάζεται να στηριχτεί από κάθε τραπεζοϋπάλληλο για να επιβάλλουμε ότι θα γίνει η αφετηρία για ένα παρατεταμένο αγώνα για να τα πάρουμε όλα πίσω”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια. 

Προκλητική άρνηση

“Η άρνηση των τραπεζιτών να δώσουν πραγματικές αυξήσεις είναι προκλητική. Τα προγράμματα των εθελούσιων είναι διαρκή, μαζί με τις πιέσεις πάνω στους εργαζόμενους να φύγουν τώρα για να μην απολυθούν πιο μετά. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους χιλιάδες ενοικιαζόμενους συναδέλφους που πλέον αντικαθιστούν με ραγδαίους ρυθμούς το μόνιμο προσωπικό, με ελάχιστα δικαιώματα. Ταυτόχρονα οι τραπεζίτες προσπαθούν να προφυλαχθούν από τα κόκκινα δάνεια, ξεπουλώντας σε ξένα Funds τα στεγαστικά δάνεια, θυσιάζοντας, τα σπίτια χιλιάδων εργαζόμενων στην δική τους κερδοφορία. Και ταυτόχρονα προσπαθούν να ξεφορτωθούν από πάνω τους κάθε υποχρέωση όπως για παράδειγμα  τον ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ, τον λογαριασμό επικούρησης και το ταμείο Υγείας των συνταξιούχων της Εθνικής. 

Απέναντι σε αυτήν την συντονισμένη επίθεση των τραπεζιτών η απεργία της ΟΤΟΕ στις 20 Μάρτη χρειάζεται να είναι η πρώτη απάντηση όλων των εργαζόμενων στις τράπεζες. Να νεκρώσουν όλα τα καταστήματα και οι υπηρεσίες στις 20 Μάρτη και να πλημμυρίσουν οι δρόμοι από απεργούς, είναι το πρώτο βήμα. Να το οργανώσουμε με περιοδείες σε κάθε υπηρεσία και κατάστημα, με ενεργοποίηση των επιτροπών καταστημάτων, με περιφρουρήσεις την ημέρα της απεργίας. Και στη συνέχεια να απαιτήσουμε από την ΟΤΟΕ να κλιμακώσει απεργιακά”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια.