Εργατικό κίνημα
Συνταξιούχοι Εθνικής Τράπεζας: Να σώσουμε τις συντάξεις

Οργισμένο ήταν ακόμα μια φορά το κλίμα στην συγκέντρωση των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας που κάλεσε ο σύλλογός τους (ΣΣΕΤΕ) την Δευτέρα 18/3 στο ξενοδοχείο Τιτάνια στην Ομόνοια. Πάνω από 1.500 άτομα βρέθηκαν στη συγκέντρωση ζητώντας απαντήσεις για την παράνομη περικοπή, εδώ και 17 μήνες, των επικουρικών παροχών που έπαιρναν μέσω του ΛΕΠΕΤΕ. 

Σε αντίθεση με την έντονη αγανάκτηση των συνταξιούχων η διοίκηση του ΣΣΕΤΕ προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις καλώντας σαν ομιλητές στην συγκέντρωση εκπροσώπους όλων των κομμάτων αλλά και κυβερνητικά στελέχη και τον ίδιο τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Μυλωνά. Προφανώς και ο Μυλωνάς δεν τόλμησε να εμφανιστεί αλλά εμφανίστηκε ο βουλευτής Χίου της ΝΔ Μυταράκης σε μια γελοία προεκλογική ομιλία.  

“Η στάση του Μυταράκη είναι υποκριτική. Είναι η ίδια η ΝΔ που σαν κυβέρνηση σταμάτησε το 2005 να γράφει νέους εργαζόμενους στο ΛΕΠΕΤΕ. Είναι οι ίδιοι που συμφώνησαν στη λεηλασία των αποθεματικών”, ανέφερε η Σοφία, συνταξιούχος της ΕΤΕ.

Από την κυβέρνηση ο μόνος που ανταποκρίθηκε με μια επιστολή που γιουχαρίστηκε δημόσια την ώρα της ανάγνωσής της ήταν ο υφυπουργός εργασίας Πετρόπουλος. Ο Πετρόπουλος ακόμα μια φορά επέμεινε πως οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ πρέπει αργά ή γρήγορα να καταλάβουν ότι θα βρεθούν  στο Ενιαίο Ταμείο Επικούρησης  (ΕΤΕΑΕΠ). 

Η διοίκηση της ΕΤΕ ακόμα πιο αδιάλλακτη μετά τα απανωτά χαστούκια από τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν χιλιάδες συνταξιούχους της ΕΤΕ αποφάσισε να παρακάμψει όλους τους βαθμούς της δικαστικής εξουσίας και να απευθυνθεί άμεσα στον Άρειο Πάγο. 

“Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται στην πράξη πως ο νομικός δρόμος που τόσοι πολλοί συνάδελφοι έχουν ακουμπήσει τις ελπίδες τους, έχει τα όριά του. Προφανώς και δεν απεμπολούμε κανένα όπλο, ωστόσο η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι για να φτάσουμε ως εδώ και τόσους μήνες μετά να μην έχουν καταφέρει να κλείσουν το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ ο βασικός παράγοντας ήταν οι αγώνες μας. Αυτό είναι το όπλο μας για τη συνέχεια. Χρειάζεται να συνδεθούμε με τους εν ενεργεία συναδέλφους και να συνεχίσουμε την κινηματική μας δράση”, ανέφερε η Ιωάννα Παυλοπούλου από τον “Συντονισμό Δράσεων για το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ” και τον Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια.

“Στην Εθνική τράπεζα κάναμε 42 μέρες απεργία το 1980 και ξανά αργότερα άλλες τόσες για να σώσουμε το ταμείο μας. Έτσι κερδίσαμε τα δικαιώματά μας. Μπορεί οι διοικήσεις να το έχουν ξεχάσει, εμείς όμως όχι”, ανέφερε η Ιωάννα από την Ομάδα των συνταξιούχων που κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην τράπεζα.  

“Χρειάζεται να δούμε τη μάχη μας συνδεδεμένη με τις μάχες της υπόλοιπης κοινωνίας”, τόνισε στην ΕΑ ο Γιάννης Μυλωνάς, μέλος του ΔΣ του ΣΣΕΤΕ. “Δυστυχώς ως τώρα η πλειοψηφία του ΣΣΕΤΕ έχει κάνει το ακριβώς αντίθετο. Έχει προσπαθήσει να κρατήσει αυτή τη μάχη σε στενά συντεχνιακά πλαίσια. Αυτή η στάση πρέπει να αλλάξει. Η απολογιστική συνέλευση στις 11 Απρίλη, που όπως φαίνεται θα αναγκάσει την παλιά διοίκηση να παραιτηθεί και να οδηγήσει το σύλλογο σε εκλογές, πιστεύω πως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε οι αγωνιστικές δυνάμεις που οργάνωσαν τη μάχη 17 μήνες τώρα, να πάρουν την ηγεσία και να δώσουν την αγωνιστική πνοή που είναι αναγκαία για την συνέχιση μέχρι τέλους του μεγάλου αγώνα που δίνουμε για να σώσουμε το ΛΕΠΕΤΕ, το ΤΥΠΕΤ, τις συντάξεις και τις ζωές μας”, ανέφερε ο Γ. Μυλωνάς. 

• Παναττικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο και πορεία στη Βουλή καλεί στις 27 Μάρτη στις 10.30πμ στην πλ. Κλαυθμώνος καλεί το συντονιστικό των συνταξιουχικών οργανώσεων.