Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Επιμένουν απεργιακά

14/3, Απεργιακή διαδήλωση εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία, στην Αθήνα

24ωρη απεργία με πανελλαδική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ, την Πέμπτη 14/3. Οι νοσοκομειακοί βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας μονιμοποιήσεις, προσλήψεις, αυξήσεις και επιδόματα, αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία.

Στην πορεία που ξεκίνησε στις 9.30πμ από την πλατεία Μαβίλη και κατέβηκε μέσω της Κηφισίας και της Βασ. Σοφίας μέχρι τη Βουλή, πήραν μέρος εργαζόμενοι από πολλά νοσοκομεία της Αθήνας, αλλά και από την επαρχία. Μετά τη Βουλή η διαδήλωση μέσω της Πανεπιστημίου έφτασε μέχρι το Υπ. Εργασίας στην πλ. Κλαυθμώνος.

Κεντρική ήταν η παρουσία του Συντονιστικού των Νοσοκομείων που συσπείρωνε εργαζόμενους από το Γεννηματάς, τον Ερυθρό, το Αγλ. Κυριακού, το Ιπποκράτειο και το ΨΝ της Θεσσαλονίκης αλλά και από τον Αγ. Σάββα που για άλλη μια φορά βρέθηκε στην πρώτη γραμμή  με τις καθαρίστριες/ες που βρίσκονται σε τρίτη 48ωρη απεργία ενάντια στις απολύσεις. Συμμετείχε επίσης το ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας και εργαζόμενοι από νοσοκομεία της Άρτας, της Πάτρας, από τη Μεσσηνία και την Θεσσαλία.

"Οι καθαρίστριες του Αγ. Σάββα συνεχίζουν τον αγώνα τους. Είναι ένας αγώνας για όλη την εργατική τάξη και το δικαίωμά της στην μόνιμη και σταθερή εργασία. Χρειάζονται την στήριξη όλων μας. Ήδη το απεργιακό τους ταμείο έχει ανοίξει για να στηρίξει την απεργία διαρκείας που έχουν ξεκινήσει. Καμιά απόλυση, μονιμοποιήσεις και μαζικές προσλήψεις τώρα", είπε από τη ντουντούκα της διαδήλωσης ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζόμενων στον Αγ. Σάββα, Κώστας Καταραχιάς.

Αμέσως μετά την πορεία το Συντονιστικό των Νοσοκομείων πραγματοποίησε σύσκεψη για να ορίσει τα επόμενα βήματα και να προτείνει  στην ΠΟΕΔΗΝ και στην ΑΔΕΔΥ νέα απεργιακή κινητοποίηση στο πλευρό των απολυόμενων καθαριστριών του Αγ. Σάββα, την Πέμπτη 21/3 με συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου.

“Η σημερινή απεργία είναι ένα ακόμα βήμα στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία, μόνιμοι και συμβασιούχοι, για μόνιμες μαζικές προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία. Παλεύουμε για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων μας, είτε για αυτούς που είναι στον ΟΑΕΔ, είτε επικουρικούς, είτε με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Δεχόμαστε μεγάλη επίθεση και στο ζήτημα του ανθυγιεινού επιδόματος που απειλούν να το περικόψουν από μια σειρά εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας”, ανέφερε στην ΕΑ ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός, μέλος του ΔΣ των εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και υποψήφιος δήμαρχος με την Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη. 

“Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας είναι πλέον 31 ετών. Και ενώ όταν ξεκίνησε το νοσοκομείο υπήρχαν 120 συνάδελφοι τεχνικοί τώρα που οι ανάγκες είναι περισσότερες είναι μόλις 60. Είχα παρακολουθήσει το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία και είχα χαρεί γιατί λέγανε ότι σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία θα άνοιγαν κλίνες ΜΕΘ. Τελικά φτάσαμε στο σημείο να κλείνουν και αυτές που λειτουργούσαν. Είναι άμεση η ανάγκη να διπλασιαστεί η χρηματοδότηση για τη δημόσια Υγεία από 5% σήμερα σε 10% και ακόμα παραπάνω αν θέλουμε δημόσια δωρεάν υγεία”, ανέφερε ο Αποστόλης Αθανασόπουλος από το Πανεπιστημιακό του Ρίου.


“Στον Αγ. Σάββα μαζί με το σωματείο είμαστε σε απεργία διαρκείας γιατί ο διοικητής θέλει να μας διώξει. Ζητάμε την συμπαράσταση και των άλλων νοσοκομείων αφού τα προβλήματά μας είναι κοινά  και είτε εργολαβικοί είτε ΑΣΕΠ όλοι περνάμε το ίδιο πράγμα, κάθε λίγο και λιγάκι κάποιοι φεύγουν και κάποιοι άλλοι έρχονται. Ανακυκλωνόμαστε. Με την απεργία μας ξεκαθαρίζουμε πως δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσουν οι απολύσεις. Και μαζί με τον αγώνα για να κρατήσουμε τις δουλειές μας παλεύουμε και συνολικότερα για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Γι'αυτό και αποφάσισα στις επόμενες δημοτικές εκλογές να δώσω τη μάχη και στις γειτονιές του Πειραιά και κατεβαίνω υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Νίκαια με την Ανταρσία στην Κοκκινιά”, τόνισε στην ΕΑ η Φιλιώ Φραγκάκου, απεργός καθαρίστρια στον Αγ. Σάββα.