Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
16 Μάρτη: Σε όλη την Ελλάδα

16 Μάρτη, Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

Εκατοντάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 16 Μάρτη, τη διεθνή μέρα ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. 

Ήταν ένα συλλαλητήριο οργής για τις δολοφονίες στη Ν. Ζηλανδία και για τις μεθοδεύσεις που πάνε να ρίξουν στα μαλακά τους χρυσαυγίτες. Μαζική ήταν η παρουσία της νεολαίας, ενώ τον τόνο έδωσαν συνθήματα που διεκδικούσαν να μείνει στα χαρτιά το νέο σχέδιο νόμου για την εγκληματική οργάνωση, να καταδικαστούν ισόβια οι νεοναζί, να δοθεί άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες και χαρτιά στους μετανάστες. 

Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και υποψήφιος δήμαρχος με την “Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την Ανατροπή”, η Δήμητρα Κομνιανού, συντονίστρια της ΚΕΕΡΦΑ, εκπρόσωποι από τη Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη ΛΑΕ, την ΟΚΔΕ και το Κόκκινο δίκτυο. Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων συμμετείχε στη διαδήλωση με πανό “Να φράξουμε το δρόμο στο ρατσισμό και το φασισμό”.

Δ.Κ. 

Μυτιλήνη

Το αντιφασιστικό κίνημα στη Λέσβο δεν θα μπορούσε να λείψει από τη λίστα των πόλεων όπου, στις 16 Μάρτη, οργανώθηκαν κινητοποιήσεις ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό. 

Η συγκέντρωση οργανώθηκε από αντιφασιστικές ομάδες, αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες και τη μαχόμενη αριστερά. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κινητοποίησης ήταν η συμμετοχή ξένων αλληλέγγυων, φυσικά μαζί με τους λέσβιους/ες αντιφασίστες/στριες και τους ίδιους τους πρόσφυγες. Η διαδήλωση πορεύτηκε μέσω της κεντρικής αγοράς στο μνημείο της μικρασιάτικης μάνας (“στολισμένο» για την περίσταση με συρματόπλεγμα και ναυαγοσωστικά σωσίβια) όπου έγιναν οι ομιλίες και φωνάχτηκαν συνθήματα σε αρκετές γλώσσες, γεγονός που ενθουσίασε όλους. Τέτοιου είδους κινητοποιήσεις μας εμψυχώνουν, γιατί μας δίνουν την αίσθηση ότι αποτελούμε μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος που παλεύει για να νικήσει. 

Παρασκευάς Ψάνης

Πάτρα

Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό μήνυμα έστειλε και η Πάτρα στις 16 του Μάρτη. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Γεωργίου. Η πλατεία ήταν στολισμένη με σημαίες και πικέτες της ΚΕΕΡΦΑ και αντιφασιστικές μουσικές ακούγονταν από το πρωί. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν πάνω από εκατό άτομα. Χαιρετισμούς απεύθυναν η LGBTQ συλλογικότητα Blender, η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Αριστερή Παρέμβαση Δυτικής Ελλάδας, η δημοτική κίνηση Ανταρσία στην Πάτρα και η ΚΕΕΡΦΑ. 

Ακολούθησε πορεία στην οποία είχαν οργανωμένη παρουσία η ΚΕΕΡΦΑ, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Βιολογικού και της Θεατρικών Σπουδών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Ανταρσία στην Πάτρα και το Blender. Έτσι και η Πάτρα βροντοφώναξε ότι δεν θα ανεχτούμε τις δολοφονικές ρατσιστικές επιθέσεις και θα εξασφαλίσουμε ότι οι χρυσαυγιτες δολοφόνοι δεν θα πέσουν στα μαλακά και θα καταδικαστούν ισόβια. 

Νεκτάριος Χάινταρ

Ξάνθη

Δεκάδες αντιρατσιστές και αντιρατσίστριες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο στις 16 Μάρτη στην Ξάνθη. Από τις 2 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία είχε στηθεί μικροφωνική με αντιφασιστικά τραγούδια, διαβάστηκαν οι ανακοινώσεις της ΚΕΕΡΦΑ και οι χαιρετισμοί από τις άλλες χώρες. 

Τη συγκέντρωση στήριξαν με την παρουσία τους η ΕΛΜΕ Ξάνθης και τα δημοτικά σχήματα "Ανταρσία στην Ξάνθη - Η Ξάνθη του Αγώνα και της Ανατροπής" και "Πολίτες για την Ξάνθη". Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, Ερσίν Μποζ, η πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, Δήμητρα Κοτσάκη και ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, μέλος ΚΕΕΡΦΑ, εκπαιδευτικός και υποψήφιος δήμαρχος με την "Ανταρσία στην Ξάνθη". Ακολούθησε συναυλία με τους Comitato (Diek & Ovali). 

Παντελής Αποστολίδης

Χανιά

Με σύνθημα “καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες” αλλά και “η μείωση της ποινής των νεοναζί δεν θα περάσει” πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η αντιφασιστική – αντιρατσιστική κινητοποίηση και στα Χανιά. 

Με συμμετοχή εργαζόμενων, μελών των εκπαιδευτικών σωματείων της πόλης, μεταναστών κι ακτιβιστών  έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς κι ακολούθησε πορεία στο κέντρο των Χανίων, πίσω από τα πανό της ΚΕΕΡΦΑ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.


Βόλος

Στις 15 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε και στο Βόλο συγκέντρωση. Η πλειοψηφία του κόσμου που συμμετείχε ήταν φοιτητές και μαθητές, καθώς και αγωνιστές κι αγωνίστριες των ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ. Παρούσες ήταν και οι εκδόσεις του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου με τραπέζι με βιβλία. Θα επιμείνουμε σε συνεργασία μαζί με όλον αυτόν τον κόσμο για να βάλουμε τους φασίστες ισόβια στη φυλακή.

Κωνσταντίνα Χήρα 

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12μμ στα Λιοντάρια. Από τη μικροφωνική διαβάστηκαν οι ανακοινώσεις της ΚΕΕΡΦΑ και της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και καταγγελία για την ρατσιστική επίθεση που δέχτηκαν Πακιστανοί εργάτες γης, πριν λίγες μέρες στο Τυμπάκι. 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πικετοφορία στο κέντρο του Ηρακλείου. Για να δυναμώσει το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα και στο Ηράκλειο, ώστε να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο στη ναζιστική οργάνωση και στην ηγεσία της να πέσουν στα μαλακά. 

Γιάννης Βαλαής

Γιάννενα

Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε μικροφωνική - συγκέντρωση με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητών και εργαζομένων στο πλαίσιο της παγκόσμιας μέρας δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΟΚΔΕ, ενώ αρκετοί πρόσφυγες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην πόλη, στάθηκαν στη συγκέντρωση.

Αρετή Κανέλλου